search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 20:19
MENU CLOSE

Ανώτατο Δικαστήριο για Τραμπ: Έχει μερική ασυλία από ποινικές διώξεις – Πανηγυρίζει ο πρώην πρόεδρος

01.07.2024 18:58
trump diki 987- new

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν ασυλία από ποινικές διώξεις για πράξεις που υπάγονται στα επίσημα καθήκοντά τους ενώ φαίνεται να καθυστερεί καθυστέρηση η δίκη για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε τη Δευτέρα με 6-3 ότι ενώ οι πρώην πρόεδροι απολαμβάνουν ασυλίας για ενέργειες στο πλαίσιο της συνταγματικής τους εξουσίας, δεν έχουν ασυλία για ενέργειες που πραγματοποιούνται υπό ιδιωτική ιδιότητα.

Η απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά από την ίδρυση των ΗΠΑ που το Ανώτατο Δικαστήριο δηλώνει ότι οι πρώην πρόεδροι μπορούν να προστατευθούν από ποινικές κατηγορίες.

Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς ανακοίνωσε την απόφαση ορόσημο εκ μέρους της συντηρητικής πλειοψηφίας των έξι δικαστών του δικαστηρίου. Οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές του δικαστηρίου διαφώνησαν.

Η απόφαση θα επιτρέψει να συνεχιστεί μια από τις πιο σοβαρές δίκες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020. 

Ωστόσο, η απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει καθώς τα κατώτερα δικαστήρια θα πρέπει τώρα να διακρίνουν ποιες πράξεις υπάγονται στα επίσημα καθήκοντα ενός προέδρου και ποιες όχι, περιορίζοντας την πιθανότητα να διεξαχθεί δίκη πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την απόφαση. «Μεγάλη νίκη για το σύνταγμα και τη δημοκρατία. Περήφανος που είμαι Αμερικανός!» έγραψε σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social. 

«Υπεράνω νόμων»

Ο Ντόναλντ Τραμπ “θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου”, κατηγόρησε σήμερα η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αναγνώρισε ένα “τεκμήριο ασυλίας” για τον πρώην Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Η απόφαση αυτή, που καθυστερεί περαιτέρω την προοπτική μιας ομοσπονδιακής δίκης του δισεκατομμυριούχου σε σχέση με την έφοδο στο Καπιτώλιο των οπαδών του στις 6 Ιανουαρίου 2021, “δεν αλλάζει τα γεγονότα: ο Ντόναλντ Τραμπ κατέρρευσε μετά την ήττα στις εκλογές του 2020 και ενθάρρυνε ένα πλήθος να ανατρέψει τα αποτελέσματα μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας“, σχολίασε σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού προέδρου, υποψήφιου για δεύτερη θητεία.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις τρεις μέρες πριν τις εκλογές επιβεβαιώνουν συντριπτική νίκη των Εργατικών

Νότια Κορέα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς έξω από το δημαρχείο της Σεούλ – Έξι νεκροί

Gaiola: Ένα καταραμένο νησάκι στον κόλπο της Νάπολης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 20:18