search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 08:50
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης προκαλεί ανοιχτά Τσίπρα και διαφωνούντες – Στο «κόκκινο» η αγανάκτηση στελεχών, που βλέπουν διάλυση

30.06.2024 08:17
kasselakis-tsipras-1

Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα και από τη νέα ανάρτηση Κασσελάκη, τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο οποίος από τις ΗΠΑ που βρίσκεται έριξε τον γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να αναλάβει το κόμμα ή να τον στηρίξει «χωρίς παιχνίδια» όπως έγραψε.

Επί της ουσίας ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε τα χαρτιά του και από τα υπονοούμενα προχώρησε στη δημόσια ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντάς ότι τον θεωρεί υπονομευτή του. Κι αυτό διότι στα σενάρια περί μεγάλης κεντροαριστεράς, την υπόθεση της οποίας στηρίζει και προωθεί ο Τσίπρας, ο Κασσελάκης βλέπει σχέδιο παραμερισμού του.

Ακόμη κι αν «διόρθωσε» την αρχική του ανάρτηση κι από το «σταμάτα την υπονόμευση» έγραψε στη συνέχεια «στήριξέ με (…) χωρίς παιχνίδια», τα «γραπτά» των σόσιαλ μένουν κι επίσης το δεύτερο δεν είναι λιγότερο βαρύ.

«Πάρε το κόμμα ή στήριξέ με χωρίς παιχνίδια»

«Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Και η ανάρτησή του κατέληγε ως εξής: «Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα (…) Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο. Αλέξη, πάμε;».

Το «Αλέξη, πάμε;» ερμηνεύτηκε ως πρόκληση – πρόσκληση στον Τσίπρα για εκλογική αναμέτρηση με προσφυγή στη βάση.

Τσίπρας: «Δεν μετανιώνω που παραιτήθηκα, εξελίσσομαι διατηρώντας τις αρχές μου»

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν χθες για δεύτερη μέρα και στο πλαίσιο της ομιλίας του σε τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Koc, έδειξε καταρχάς να στέλνει μήνυμα απόστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η απόφασή του να παραιτηθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, «είναι μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω». Αντιθέτως, με το μήνυμά μου του προς τους αποφοίτους ότι «πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές σας», διεμήνυσε ότι έχει προχωρήσει παρακάτω. Υπήρχαν και αναφορές που επίσης μπορούν να ερμηνευτούν ως αιχμές προσωπικές κατά Κασσελάκη όπως η επίκληση της ρήσης «Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία» και πως «η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις, είναι το πώς θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που έχετεΘα έχετε την υπομονή να ακούσετε;». 

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Παρασκευής η οργισμένη απάντηση κύκλων του Αλέξη Τσίπρα στις διαρροές της Κουμουνδούρου ότι πρώην πρωθυπουργός δεν είχε ανταποκριθεί στο αίτημα για καταβολή συνδρομής ώστε να πληρωθούν οι μισθού των κομματικών ΜΜΕ (Αυγή και Κόκκινο). Οι κύκλοι του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «χυδαιότητα» και για «εργαλειοποίηση»  των εργαζομένων της Αυγής, κάτι που φαίνεται πως προκάλεσε την έκρηξη Κασσελάκη και τη νέα του ανάρτηση.

Ώρα αποφάσεων για διαφωνούντες και «αγανακτισμένους»

Πάντως, στη μέση, μεταξύ Κασσελάκη και Τσίπρα, βρίσκονται οι 87 – αριθμός που μάλλον διευρύνεται με αγανακτισμένους – οι οποίοι είναι ενεργά στελέχη, βουλευτές ή μέλη των οργάνων και καλούνται πλέον να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις καθώς η πρόκληση αφορά και τους ίδιους. Και διότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο πολλοί εξ αυτών έχουν σημείο αναφοράς αλλά και διότι ο Στέφανος Κασσελάκης, στην πράξη, δείχνει μηδενική ανοχή στην κριτική, τον διάλογο, τις συναινέσεις, και τις συνθέσεις και επιδιώκει ένα κόμμα «συμπαγές» κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί. Το λέει εξ αρχής ρητά, το δείχνει με κάθε ευκαιρία και στην πράξη, όπως για παράδειγμα τώρα με το ουσιαστικά ήπιο κείμενο των 87, για το οποίο επιπλέον θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από πίσω.

Στο παρασκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ … δεν είναι μια ωραία ατμόσφαιρα και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Τα στελέχη «βράζουν» και αρχίζει και φαίνεται και δημόσια, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει ή όχι κάποια ενιαία στρατηγική απέναντι στον πρόεδρο. Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει με κάθε τρόπο ότι θέλει ξεκαθάρισμα και μάλιστα γρήγορα, έχει κάνει την «διάγνωση» ότι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν κι έτσι φτάνει στα άκρα πιέζοντάς τους. Εμφανίζεται δε διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο των κινήσεών του, που βγάζουν από τα ρούχα του ακόμη και υποστηρικτές του.

Τις επόμενες κρίσιμες και εν όψει της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη και της Κεντρικής Επιτροπής, την ερχόμενη Κυριακή, θα φανεί, αν υπάρχει μια συντεταγμένη απάντηση και τι είδους, αν θα σηκώσουν το γάντι της πρόκλησης ή θα επιχειρήσουν κάποιο ελιγμό. Υπάρχει μία γραμμή που λέει ότι ο Κασσελάκης μόνος του ανοίγει θέμα αρχηγίας χωρίς να τον αμφισβητεί κανείς κι επομένως υπάρχουν κι άλλοι που αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα για σύγκρουση.

Θεοχαρόπουλος: «Μόνος του ανοίγει θέμα ηγεσίας»

Από τις πρώτες αντιδράσεις χθες το πρωί ήταν αυτή του «απολυθέντος» Θανάση Θεοχαρόπουλου ο οποίος αφού διερωτήθηκε αν ο Στ. Κασσελάκης αν με το «πάμε;» καλεί σε προσφυγή σε κάλπες και αν έχει παραιτηθεί ώστε να γίνει κάτι τέτοιο, είπε πως ουσιαστικά με βάση τα όσα λέει στην ανάρτησή του θα πρέπει να παραιτηθεί και να πάει στη βάση.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Με βάση το χθεσινοβραδινό θεωρώ, ότι οφείλει να οδηγήσει την παράταξη στη βάση».

«Δεν το θέτω εγώ», εξήγησε αλλά ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι στην ανάρτηση Κασσελάκη «θεωρώ ότι υπάρχει υπόνοια παραίτησης». Σε άλλο σημείο προσθέτει, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «με όλα όσα κάνει υπονομεύει τον εαυτό του».

Βασιλειάδης: «Survivor και ριάλιτι»

Ο πρώην αναπληρωτής Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Γιώργος Βασιλειάδης, αναρωτήθηκε «από πότε είναι πραξικόπημα όταν κάποιος θέτει 5 πολιτικά ζητήματα» με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ χαρακτήρισε «διαλυτικές» τις αντιδράσεις και τις κινήσεις Κασσελάκη, προσθέτοντας είναι «αδιανόητο αν συζητάμε σε αυτή τη βάση», είναι «σαν το survivor ή ριάλιτι», εννοώντας το να λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις μέσω αναρτήσεων από τις ΗΠΑ.

Στο ερώτημα αν βλέπει νέα διάσπαση απάντησε: «να είμαστε ξεκάθαροι, το θέμα είναι τι θέλει κι ο πρόεδρος». Συνέχισε, τονίζοντας «δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για διάσπαση», την ώρα που η κοινωνία, «μιλάει για ανασύνθεση του χώρου, μιλάει για την ανάγκη να πορευτούμε περισσότεροι μαζί, στην Κεντροαριστερά». «Θα ήταν εντελώς γελοίο», είπε. «Δεν είναι δυνατόν να λέμε πως θα γίνει να πάμε περισσότεροι μαζί και την ίδια στιγμή να λέμε πώς θα φύγουμε για να φτιάξουμε ακόμη ένα μαγαζάκι δίπλα».

Καλαματιανός: Καμία αμφισβήτηση αλλά δεν μπορεί να μη γίνεται διάλογος

«Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του προέδρου», είπε ο Διονύσης Καλαματιανός (Ant1) τονίζοντας ότι το κείμενο των 87 έθεσε 5 πολιτικά ζητήματα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μάλιστα είπε «πιστεύω δεν υπάρχει λόγος υποστήριξης του προέδρου, δεν αμφισβητούμε τον πρόεδρο, όλοι αποδεχόμαστε ότι είναι δημοκρατικά εκλεγμένος, από την άλλη δεν μπορεί να μην υπάρχει κι ένας πολιτικός διάλογος» διότι υπάρχει κι ένα εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ κατέληξε πως «δεν πρέπει να υπάρχει διχαστικός λόγος, αλλά ενωτικός».

Κεδίκογλου: Είμαστε σε ράγες αυτοδιάλυσης

Ενδεικτική της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ και του ότι ο Κασσελάκης βγάζει στα κεραμίδια μέχρι και τους μετριοπαθείς, ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου το βράδυ της Παρασκευής δυο ώρες προ της ανάρτησης Κασσελάκη. Μιλώντας στο Action 24, ο βουλευτής- ο οποίος μαζί με Γ. Καραμέρο και Χ. Μαμουλάκη έχουν υποβάλει κοινό αίτημα για νέα σύγκληση της ΚΟ- έφτασε ένα βήμα από την έκρηξη λόγω της αγανάκτησης για όλα όσα είχαν συμβεί ως εκείνο το σημείο. Από το γεγονός ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα μετά τις ευρωεκλογές και στην μόνη συνεδρίαση, αυτή της κοινοβουλευτικής ομάδας όπου ο Κασσελάκης μίλησε κι έφυγε, οι βουλευτές αισθάνθηκαν ως «ζωντανό ντεκόρ», και γενικότερα αισθάνονται ότι δεν τους δίνει κανείς σημασία. Μέχρι τα όσα είπε περί μαύρου χρήματος και τις διαρροές για Τσίπρα: Βάζει «μπουρλότο», είπε, για μια σειρά από ζητήματα και ηθικά και πρόσθεσε «πάμε εμείς να αποκαθηλώσουμε έναν πρώην Πρωθυπουργό χωρίς να καταλάβω γιατί».

Το κόμμα, είπε, «έχει μπει σε ράγες αυτοδιάλυσης», προσθέτοντας ότι αν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο ή θα έχουμε διάσπαση ή ένα κόμμα μικρό, και «το ποσοστό των Ευρωεκλογών δεν θα είναι βατήρας για να ανέβουμε, αλλά το ταβάνι».

«Και στηρίξαμε και στηρίζουμε θεσμικά τον Πρόεδρο», είπε, «αλλά από εκεί και πέρα όσα συμβαίνουν, πέρα από το τραγικό της όλης ιστορίας» γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ασχολείται με τα συμφέροντα όσων την ανέδειξαν, «υπάρχουν και στοιχεία σουρεαλισμού» παραπέμποντας στην προαναφερθείσα συνεδρίαση της ΚΟ.

Διαβάστε επίσης:

To Think Tank Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Τσακλόγλου: «Προκλήσεις και ευκαιρίες της αυξημένης μακροζωίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Kώστας Αρβανίτης: «Το βλέμμα όλων μας είναι στραμμένο στις Γαλλικές εκλογές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 08:50