search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 09:36
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Η πρώτη μέρα της σύγκρουσης Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνου στην Κεντρική Επιτροπή – Οι αλλαγές και οι ρήξεις 

30.06.2024 10:46
ANDROULAKHS_DOUKAS_GEROULANOS
Eurokinissi

Για ένα σκηνικό ακραίας σύγκρουσης ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα προετοιμάζουν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά και τις τελευταίες παρεμβάσεις των δύο υποψήφιων αρχηγών. 

«Κάλπες το 2024» 

Την απόφαση του για εκλογές μέσα στο 2024 θα ανακοινώσει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «σηκώνει το γάντι» ζητώντας «καθαρές λύσεις» και υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του έγινε πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής του τόπου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ζυγίζοντας τα τελευταία δεδομένα μετά και την επίθεση που δέχθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο έχει καταλήξει στο πλάνο που θα εισηγηθεί, με γνώμονα την ενότητα της παράταξης και τον τερματισμό της εσωστρέφειας το συντομότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προτείνει η ανοιχτή ψηφοφορία από τη βάση για ανάδειξη ηγεσίας να διεξαχθεί σε κάθε περίπτωση εντός του 2024 και πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο (Κυριακή 6 του μήνα, είτε 13 και 20. Η Κυριακή 27 δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες λόγω 28ης Οκτωβρίου).

Θα υπερασπιστεί τα χρόνια της ηγεσίας του λέγοντας μεταξύ άλλων:

  • «Φέραμε τον Μητσοτάκη σε δύσκολη θέση, τόσο με την πρόταση δυσπιστίας όσο και με τις θέσεις μας για την στεγαστική κρίση»
  • «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Κεντροαριστερά και να είναι εγγυητής του χώρου όχι με όρους παρασκηνίου»
  • Για τον δήμο της Αθήνας και την υποψηφιότητά Δούκα: Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για μία διαφορετική προσέγγισε στον δήμο της πρωτεύουσας και μία άλλη προσέγγιση. «Να μην είναι ο δήμος της Αθήνας λάφυρο κανενός».

Σύγκρουση με Δούκα 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη και στο ΠΑΣΟΚ είναι τα όσα ειπώθηκαν από τον Χάρη Δούκα στην πρώτη του συνέντευξη ως υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι δεν υπάρχει «πολιτική αδελφοκτονία» για τον Νίκο Ανδρουλάκη αναφερόμενος στις επικρίσεις για «προδοσία», ενόψει και της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την προσεχή Κυριακή.

«Με στήριξε, νομίζω ότι τον έχω στηρίξει κι εγώ, η φιλία δεν είναι δουλεία ή ιδιοκτησία… Δεν είμαστε μια παρέα, έχουμε ευθύνη. Έχω ηθική υποχρέωση να λέω και να κάνω ό,τι πιστεύω ότι είναι καλό. Και κρίνομαι όπως όλοι. Την Κυριακή έχουμε την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και εκεί θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της Αθήνας. 

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση για το πώς θα μπορέσει να συνδυάσει τη Δημαρχία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Δούκας διευκρίνισε πως πρόκειται για δύο συμπληρωματικούς ρόλους και όχι αντιπαραθετικούς. 

«Σε εξέλιξη δεν θα αφήσω τον δήμο της Αθήνας… Στον δήμο της Αθήνας κερδίσαμε πολίτες από όλους τους χώρους. Καλούμε τους πολίτες να έρθουν στο ΠΑΣΟΚ. Πρότασή μας ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα ενώνει», είπε. 

Παράλληλα, ερωτηθείς για τη στήριξη της Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο κ. Ο Δούκας τόνισε πως «θέλουμε να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης που θα κυβερνήσει τη χώρα. Το ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενώσει».

Με ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά ο Γερουλάνος 

Ο Παύλος Γερουλάνος ετοιμάζεται και αυτός να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στην ομιλία του θα κινηθεί σε ένα ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο το οποίο θα βάζει μπροστά την κοινωνία.

Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας συναντήθηκε την Παρασκευή με τον βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή χωρίς ωστόσο να βγει κάποια είδηση από την συνάντησή τους.

Μάλιστα, συνεργάτες του πρώην Υπουργού τονίζουν ότι ο Παύλος Γερουλάνος έχει συναντηθεί και με άλλους βουλευτές.

Το σίγουρο είναι ότι ο βουλευτής στην Α’ Αθήνας θα αποφύγει να μπει ανάμεσα στην εν εξελίξει σύγκρουση των Ανδρουλάκη – Δούκα.

Παραίτηση γραμματέα;

Αυτό που παραμένει και σήμερα άγνωστο – όπως έγραψε το topontiki.gr –  είναι αν στη συνεδρίαση της Κυριακής θα υπάρξουν αλλαγές στη θέση του γραμματέα. 

Πληροφορίες θέλουν τον Ανδρέα Σπυρόπουλο να παραιτείται και να υπάρχει είτε στην παρούσα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είτε σε επόμενη εκλογή νέου γραμματέα.

Πρόσωπα που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του Κινήματος δεν αποκλείουν να βρεθεί ένα πρόσωπο το οποίο θα είναι «κοινής αποδοχής».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακριβώς μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα προχωρήσει σε αλλαγές στα όργανα αλλά και στην λειτουργία της Βουλής δίνοντας ρόλο και στους εσωκομματικούς αμφισβητίες.

Ο σκοπός είναι διπλός: Αφενός να δείξει ότι είναι υπέρ της ενότητας, αφετέρου να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα είναι ζήτημα συλλογικής λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης προκαλεί ανοιχτά Τσίπρα και διαφωνούντες – Στο «κόκκινο» η αγανάκτηση στελεχών, που βλέπουν διάλυση

To Think Tank Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Τσακλόγλου: «Προκλήσεις και ευκαιρίες της αυξημένης μακροζωίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 09:36