search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 11:23
MENU CLOSE

Νίκος Ανδρουλάκης: 6 και 13 Οκτωβρίου οι εκλογές – «Δε θα επιτρέψω το ΠΑΣΟΚ να γίνει συνιστώσα κανενός» 

30.06.2024 14:19
androulakis_pasok

Σκληρή επίθεση στους αντιπάλους του, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών, εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου, ενώ ζήτησε να καταθέσουν τις υποψηφιότητες τους οι αρχηγοί σε ακόμα μία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα γίνει τρεις εβδομάδες πριν την εσωκομματική κάλπη.

Προτείνοντας τηλεοπτικό debate ανάμεσα στους υποψηφίους ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει «ανανέωση της πολιτικής εντολής και της εμπιστοσύνης του κόσμου της παράταξης μέχρι την ολική ανατροπή». 

«Έκανα πράξη την ανανέωση, την ενότητα και την πολιτική αυτονομία. Εκείνη την εποχή κανείς δεν προδίκαζε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα συνθλιβόταν στις μυλόπετρες της ΝΔ, αλλά δεν έγινε. Το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε, μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Μπορεί να ξαναγίνει η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Πλουραριστική σύνθεση όλων των οργάνων. Ανοιχτά και αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Δεν υπήρξε ποτέ κανένας αποκλεισμός. Παρά τα όποια προβλήματα η βάση είχε εκλεγμένα όργανα και όχι διορισμένα όργανα. Γεμίσαμε την Ελλάδα με γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Έγινε υπαρκτό, κατέκτησε δημόσιο χώρο», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τους καταστροφολογούντες της παράταξης του λέγοντας: «η αντιπολίτευση του ΤΙΚ ΤΟΚ υποχώρησε σημαντικά. Όποιος ψάχνει με απολιτικούς όρους ποιος θα κερδίσει τον Μητσοτάκη το σίγουρο είναι ότι θα υποστεί μία ήττα. Το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε όσο ήθελα. Δεν πρέπει να καταστροφολογούμε. Την ώρα που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέουν το πράσινο επέστρεψε στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Είχαμε 30 μονάδες διαφορά με την ΝΔ και τώρα είναι στο μισό η διαφορά μας με την ΝΔ και στις 2 μονάδες η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν ήταν αυτονόητα αυτά που έχουμε σήμερα στα χέρια μας. Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράζεται, η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγική ήττα εμείς καταστροφολογούμε

«Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτό που προδίκαζαν οι αντίπαλοι μας. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν συμπλήρωμα. Αυξήσαμε την επιρροή μας, καταφέραμε να απαντήσουμε στο “ποιον θα πάτε;”. Τώρα μας λένε “πώς θα κυβερνήσετε;”. Σε ένα χρόνο είχαμε 4 συνεχιζόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Παλέψαμε δίκαια και με αξιοπρέπεια αλλά άνισα. Δεν είχαμε τους ίδιους πόρους με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πήρα μία απόφαση: να γκρεμίσω όλα τα στερεότυπα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, ρυθμίσαμε τα χρέη μας. Πολιτική αυτονομία σε τέσσερις εκλογές μάχες. Οι θέσεις μας είχαν ελάχιστη προβολή. Αν μας παρουσίαζαν στα μέσα όσο μας παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες να είστε σίγουροι ότι οι πάντες θα ήξεραν το πρόγραμμα μας».

»Έχω καθαρή τη συνείδηση. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν δεν εκγλωβιστούμε σε εσωστρέφεια θα είναι ο βασικός αγωνιστής της Αντιπολίτευσης. Να μπει επιτέλους ένα τέλος στην αλαζονική κυβέρνησης της ΝΔ», είπε στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

«Έχω κάνει λάθη» 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναγνώρισε ότι έχει κάνει λάθη και ότι γι’ αυτά έχει ευθύνες. «Κερδίσαμε μεγάλες μάχες. Πετύχαμε σημαντικές νίκες απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Ήταν χάρη στις δικές μας πρωτοβουλίες. Δυο φορές οδηγήσαμε σε παραίτηση το μισό Μέγαρο Μαξίμου. Κάναμε σοβαρή δουλειά σε επίπεδο προγράμματος. Ευρωαριστών τον Νίκο Χριστοδουλάκη και το InSocial και όλους τους ανθρώπους των Τομέων. Δώσατε απαντήσεις για την στέγαση, για την αγοραστική δύναμη, για τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε.

«Έχω κάνει λάθη και έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη και την αναλαμβάνω. Σε κάποια κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό μήνυμα. Εμφανιστήκαμε με διγλωσσία. Ευθύνη όλων μας και ιδιαιτέρως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», πρόσθεσε.

«Φύγε εσύ, να έρθω εγώ» 

Κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών στην λογική του «φύγε εσύ να έρθω εγώ γιατί θα το κάνω καλύτερα. Χωρίς άλλο σχέδιο, χωρίς άλλη άποψη, χωρίς πρόταση. Από ανθρώπους που θέλουν να παίξουν ρόλο στην παράταξη μας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε και στα Μέσα Ενημέρωσης λέγοντας πως «Όταν στο παρελθόν η παράταξη μου συγκρουόταν με συστήματα και μίντια ήμουν πάντα στην πλευρά της παράταξης των εκλεγμένων προέδρων. Έχω να σας δώσω πολλά παραδείγματα σε όλες τις εποχές. Σωστό και έντιμο ένα μέσο που έριξε μαύρο σε μας προεκλογικά γιατί αναδείξαμε το θέμα των Τεμπών. Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό»

Παρέλαβα κόμμα από την Φώφη Γεννηματά 

Κάνοντας αναφορά στην Φώφη Γεννήματα ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι από την πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κόμμα, το οποίο το μεγάλωσε και ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα δε θα γίνει συνιστώσα κανενός.

 «Όταν στο παρελθόν η παράταξη μου συγκρουόταν με συστήματα και μίντια ήμουν πάντα στην πλευρά της παράταξης των εκλεγμένων προέδρων. Έχω να σας δώσω πολλά παραδείγματα σε όλες τις εποχές. Σωστό και έντιμο ένα μέσο που έριξε μαύρο σε μας προεκλογικά γιατί αναδείξαμε το θέμα των Τεμπών. Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό». 

«Από τη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα και το μεγάλωσα. Δε θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα στα σχέδια τους».

«Θα εξασφαλίσω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Δεν πάμε σε διαλυτικό διχασμό. Αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε με ευθύνη μου αλλά έχω ευθύνη να την κλείσω το συντομότερο δυνατό. Το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε με κόπους και θυσίες. Υπερφίαλες φιλοδοξίες τους. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να βγάζει τον προγραμματικό του λόγο. Έκανα λάθη, κάναμε λάθη. Χρειαζόμαστε νέα δομή με ολιγομελές πολιτικό συμβούλιο το οποίο θα εφαρμόζει την στρατηγική μας». 

Συνέδριο μετά τις εκλογές και πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι στις προθέσεις του είναι μετά τις εκλογές να γίνει ένα συνέδριο μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις. 

«Συνέδριο μετά τις Εκλογές και θα καλέσουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μέτωπο προοδευτικό με θέσεις, αξίες και αρχές. Αυτοί που έχουν όρεξη ας δουλέψουν. Με προτάσεις τεκμηριωμένες. Πρέπει να βρούμε σύγχρονη λειτουργία όπως τα άλλα κόμματα της Δυτικής Ευρώπης», είπε. 

«Δεν έχω δεσμεύσεις – Δεν έχω αντίπαλο στην αίθουσα» 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στον εαυτό του λέγοντας πως είναι ελεύθερος από δεσμεύσεις και θα λειτουργήσει ενωτικά.

«Είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία. Θα ενώσω δυνάμεις, θα επιταχύνω την τακτική μας. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μου. Σε 65 μέρες από σήμερα «50 χρόνια ΠΑΣΟΚ, 50 χρόνια δημοκρατική παράταξη». Αντίπαλοι μας δεν υπάρχουν σ’ αυτήν την εδώ την αίθουσα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Η ενότητα μας έχει σφυρηλατηθεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες». 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Τα δύσκολα είναι μπροστά – Οι δήμοι να απομακρύνουν κατεπειγόντως τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους

ΚΑΠΑ Research: Εκλογές το Φθινόπωρο στο ΠΑΣΟΚ θέλει το 47%, «όχι» στην ενιαία κεντροαριστερά – Τι λένε για Κασσελάκη, Τσίπρα  

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης προκαλεί ανοιχτά Τσίπρα και διαφωνούντες – Στο «κόκκινο» η αγανάκτηση στελεχών, που βλέπουν διάλυση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 11:21