search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 06:46
MENU CLOSE

Η Υγεία στο επίκεντρο της ΕΚΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2340
27/06/2024
30.06.2024 06:12
EKE

Ένας από τους τομείς που, κατά κύριο λόγο, προσελκύουν το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, του Δημοσίου και άλλων φορέων σε ό,τι αφορά τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι αυτός της Υγείας. Έχοντας αντιληφθεί την ανάγκη της κοινωνίας για μία ουσιαστικότερη προσέγγιση στα θέματα της δημόσιας Υγείας, οι επιχειρήσεις επικεντρώνουν την προσοχή τους και τις δράσεις τους όλο και περισσότερο στον τομέα αυτόν.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Ελλάδα, όπως υιοθετείται από τις περισσότερες μεγάλες ελληνικές εταιρείες, προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου της Υγείας θεωρώντας ότι ακολουθώντας αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει στη γενικότερη ευημερία της χώρας και της οικονομίας της.

Αυτό η ΕΚΕ το πετυχαίνει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε σε συνεργασία με το Δημόσιο, καθώς καλείται να συμπορευθεί με τη στρατηγική του κράτους για την Υγεία και την πρόληψη, σε μία κοινή προσπάθεια για την προστασία του πολίτη.

Αναπτύσσεται δηλαδή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μία κοινή κουλτούρα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, όπως και γενικότερα στην υιοθέτηση αρχών βιωσιμότητας καθώς και κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ταχύτητα και αποτέλεσμα

Για να καταφέρουν όμως οι σύγχρονες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με γνώμονα τις αρχές της ΕΚΕ και της βιώσιμης ανάπτυξης, θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τους μακροπρόθεσμους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Να αντιληφθούν δηλαδή ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σήμερα υπάρχει για να επιτευχθούν με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο οι στόχοι που σχετίζονται με τις σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες και ιδιαίτερα σε σχέση με τον χώρο ζωής και εργασίας των πολιτών.

Έτσι όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τα οποία θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας, καθώς θα είναι συμβατά με τους νόμους της Ε.Ε. και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω είναι η βελτίωση των συνθηκών της δημόσιας υγείας και η αποτροπή των κινδύνων για τους πολίτες, είτε αυτοί είναι σωματικοί είτε ψυχικοί.

Εξειδικευμένες δράσεις

Τα αρκετά τελευταία χρόνια η ΕΚΕ αποτελεί σημαντική δέσμευση για τις επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας εξειδικευμένες και κοστολογημένες δράσεις για την πρόληψη της ανθρώπινης ασθένειας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Διότι η υγεία και η υγιεινή είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο τον κόσμο, όλες τις χώρες, και όχι μόνο την Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε ένας από τους τρεις βασικούς στόχους του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης για την Αειφορία εστιάζει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας 1 δισ. ανθρώπων παγκοσμίως. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία 15 χρόνια κυριαρχούν το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα και η υψηλή ανεργία, πολλοί Έλληνες έχουν ελλιπή ή και καθόλου πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βασικές εξετάσεις.

Οι προληπτικές εξετάσεις αποτελούν τελευταίο μέλημα για πολλούς συμπολίτες μας καθώς, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, τις θεωρούν πολυτέλεια, γεγονός που αναμένεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη μακροπρόθεσμη δημόσια υγεία.

Αλλά και γενικότερα οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα γίνονται πλέον με το «σταγονόμετρο». Παλιοί γιατροί συνταξιοδοτούνται χωρίς να προσλαμβάνονται νέοι, ενώ ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε από τους χαμηλότερους δείκτες στην Ευρώπη, με τρεις νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, την ώρα που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι εννέα νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Μεγάλες είναι επίσης και οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, κυρίως σε μηχανήματα αιχμής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πανδημία πέτυχε την πατρίδα μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε τόσο δύσκολη συγκυρία, που το οδήγησε στην πλήρη αποδυνάμωσή του.

Έμφαση στην πρόληψη

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν εντοπίσει οι μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι της χώρας, οι οποίοι, αναζητώντας τρόπους να καλύψουν το «κενό» και να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα την Υγεία στα προγράμματα ΕΚΕ που καταρτίζουν.

Τα μακροπρόθεσμα προγράμματα που υλοποιούν οι περισσότερες επιχειρήσεις αφορούν κυρίως τον τομέα της πρόληψης, αν και πιο πρόσφατες δράσεις τους δείχνουν ότι έχουν ξεκινήσει να κοιτάζουν και προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την περίθαλψη. Από την παροχή δωρεάν εξετάσεων έως την κάλυψη φαρμακευτικών αναγκών και την τηλεματική, οι δράσεις των εταιρειών που αφορούν την Υγεία έχουν ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο εφαρμογών.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου σε απομονωμένες γεωγραφικά περιοχές, όπως είναι τα ορεινά χωριά και τα μικρά νησιά, η ΕΚΕ έχει βοηθήσει να δημιουργηθούν εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία, παρέχοντας ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα ή στέλνοντας κινητές μονάδες όπου δεν υπάρχουν υποδομές.

Και οι εταιρείες δεν εστιάζουν μόνο σε απομακρυσμένες, ακριτικές περιοχές, αλλά πραγματοποιούν και πολλές δράσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και εκεί τα προβλήματα είναι εντονότατα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, την περίοδο της πανδημίας, μεγάλοι κοινωφελείς οργανισμοί, ιδρύματα και ινστιτούτα στήριξαν το ΕΣΥ με γενναίες δωρεές σε αναλώσιμα, εξοπλισμό μονάδων εντατικής θεραπείας, δημιουργία νέων υποδομών, αναπνευστήρες, συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου και άλλα μηχανήματα. Επίσης προ πανδημίας, χάρη στις μεγάλες δωρεές, αντικαταστάθηκε ο στόλος των γραμμικών επιταχυντών για την ακτινοθεραπεία των καρκινοπαθών αλλά και ο στόλος των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Ανάπτυξη συνεργασιών

Επίσης αυτό που βλέπουμε συχνά το τελευταίο διάστημα είναι μια τάση για συνεργασία εταιρειών με επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς σε δράσεις του κλάδου της Υγείας. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τέτοιες συνεργασίες μεγιστοποιούν τα οφέλη για τους τελικούς αποδέκτες και ο στόχος θα πρέπει πάντα να είναι η συνεισφορά στον άνθρωπο και όχι η διαδικασία.

Άλλωστε πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι εταιρείες καλούνται να βοηθήσουν το έργο των ειδικών και όχι να τους υποκαταστήσουν. Δηλαδή προσπαθούν να συνεργάζονται όσο είναι δυνατόν με την ιατρική και επιστημονική κοινότητα της χώρας, ώστε η βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη να είναι όσο το δυνατόν ουσιαστική και στοχευμένη.

Δηλαδή στόχος των δράσεων κοινωνικής ευθύνης δεν πρέπει να είναι για μια εταιρεία η προβολή της. Είναι βέβαια σημαντική και απαραίτητη σε επίπεδο γνωστοποίησης μιας ενέργειας, ώστε να κινητοποιηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να αξιοποιήσει τη στήριξη που του παρέχεται, να συμμετάσχει στις όποιες εξετάσεις, στην ενημέρωση για την υγεία του. Ως προς το τι κερδίζει μια εταιρεία από τέτοιες δράσεις, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αυτοί που συμμετέχουν, λογικά αποκτούν μια θετική εικόνα για την επιχείρηση ή το προϊόν που τις πραγματοποιεί.

Όταν ένα πρόγραμμα αποδεικνύεται χρήσιμο στην κοινωνία συμβάλλοντας ουσιαστικά και με μετρήσιμα αποτελέσματα στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τότε προκύπτουν σημαντικά οφέλη και για την ίδια την επιχείρηση, κυρίως σε ό,τι αφορά την εικόνα της και τη συμβολή της στην κοινωνία.

Εξάλλου το κοινό έχει δείξει ότι ξέρει να αναγνωρίζει εκείνες τις δράσεις οι οποίες έχουν χρησιμότητα στην κοινωνία και τις στηρίζει με την ενεργή συμμετοχή του.

Βάσει όλων των παραπάνω δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η εταιρική υπευθυνότητα έχει καταστεί πλέον ακρογωνιαίος λίθος στην οικοδόμηση του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Διότι με τα αποδυναμωμένα σήμερα νοσοκομεία και με την πρωτοβάθμια φροντίδα εξαιρετικά αδύναμη, αν δεν υπήρχε η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, η δημόσια Υγεία θα ήταν ακόμα πιο ανοχύρωτη.

Δεν είναι δηλαδή δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι, χωρίς τις δωρεές που κάνουν κατά καιρούς εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμοί, δεν θα ήταν δυνατόν να καλυφθούν τα σημαντικά κενά που κατά καιρούς υπάρχουν σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές στις δημόσιες δομές Υγείας.

Οι πιο δημοφιλείς πρακτικές

Σε αυτό το περιβάλλον η Grant Thornton κατέγραψε τις τάσεις των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την υιοθέτηση και δημοσίευση πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφουν την τάση από τις 7.700 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε αντίστοιχες εταιρείες (ιδιωτικές επιχειρήσεις μεγάλου και μεσαίου μεγέθους), από όλους τους κλάδους σε 44 χώρες διεθνώς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι βασικοί λόγοι ενσωμάτωσης πρακτικών ΕΚΕ σε μία επιχείρηση είναι: η μείωση του κόστους η οποία επιτυγχάνεται (θετική απάντηση από το 56% των επιχειρήσεων), η ενίσχυση της εικόνας και φήμης της εταιρείας (επίσης 56%), η προσέλκυση ταλέντων και η τόνωση του ηθικού των ανθρώπων της εταιρείας (επίσης 56%), η έκπτωση στη φορολογία (45%), οι πιέσεις που δέχονται από το κράτος (40%) και με ποσοστά 36% οι πιέσεις από τους επενδυτές και η προστασία του πλανήτη.

Οι πιο δημοφιλείς πρακτικές (δράσεις) ΕΚΕ που εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις είναι:

● Δράσεις που προάγουν την υγεία και ευημερία των εργαζομένων (75% των εταιρειών).

● Παροχή συνθηκών ευέλικτης εργασίας (64%).

● Προσφορά πρακτικής/εργασιακής εμπειρίας (64%).

● Δωρεές στην κοινότητα ή/και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (64%).

● Δράσεις προώθησης της ισότητας των ευκαιριών στην εργασία (63%).

● Δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης (60%).

● Δράσεις βέλτιστης διαχείρισης των αποβλήτων (58%).

● Συμμετοχή σε δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας (55%).

● Αλλαγές σε προϊόντα προκειμένου να μειώσουν τις περιβαλλοντικές ή κοινωνικές τους επιπτώσεις (38%).

● Υποστήριξη άλλων εταιρειών προκειμένου να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις (31%).

● Προμήθειες από τοπικό επίπεδο ή προμήθεια βιολογικών προϊόντων ή υπηρεσιών (31%).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το 57% των επιχειρήσεων συνολικά και το 58% στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι δράσεις ΕΚΕ και η προσέγγιση της κάθε εταιρείας στη βιωσιμότητα θα πρέπει να ενσωματωθεί στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις (από 44% που ήταν δύο χρόνια νωρίτερα).

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, διαφαίνεται πως οι επιχειρήσεις βλέπουν την αξία που υπάρχει στη σύνδεση μεταξύ των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ανθρωπίνων πόρων, τη διακυβέρνηση και τις οικονομικές επιδόσεις, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η ουσιαστική και συνολική ενημέρωση προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΟΚ – Συνέδριο: Πολιτικές και στρατηγικές χρηματοδότησης για την αποτελεσματική διαχείριση του καρκίνου

Παχυσαρκία: Πώς σχετίζεται με τον καρκίνο

Υπουργείο Υγείας: Ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε real time

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 06:46