search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 11:01
MENU CLOSE

Γαλλικές εκλογές: Τι θα συμβεί εάν κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία

30.06.2024 13:12
gallia ekloges (1)

Οι Γάλλοι ψηφίζουν σήμερα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών για τις οποίες, οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) μπορεί να κερδίσει χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή, ενώ η πολιτική παράλυση μπορεί να αποφευχθεί μετά τις εκλογές, ο δεύτερος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου;

H πιο σύντομη απάντηση είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά την παραπάνω ερώτηση. Το άρθρο 8 του συντάγματος προβλέπει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει τα κριτήρια του διορισμού του.

Σε πρακτικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προσφέρει την πρωθυπουργία στο κόμμα που έχει ηγετική θέση στο κοινοβούλιο. Το κόμμα αυτό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι το ευρωσκεπτικιστικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα, του Εθνικού Συναγερμού.

Διαβάστε επίσης:

Thales: Έφοδοι σε εγκαταστάσεις του ομίλου σε Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία – Έρευνες για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή ξένου αξιωματούχου

Όσλο: Η υπουργός Πολιτισμού και Ισότητας της Νορβηγίας έδειξε το στήθος της στη σκηνή του Pride (Video)

Τζο Μπάιντεν: Καθησυχάζει τους δωρητές και απαντά στους New York Times – «Σας υπόσχομαι ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 11:01