search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 06:59
MENU CLOSE

Γαλλία: Στις κάλπες για τον πρώτο γύρο οι Γάλλοι, με τη Λεπέν να προηγείται και τον Μακρόν να… “αγνοείται”

30.06.2024 06:30
afisa-lepen-bardela-stasi-leoforeiou

Η Γαλλία ρίχνεται σήμερα στις κάλπες καθώς διεξάγεται ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών, με την Μαρίν Λεπέν και την ακροδεξιά, να ετοιμάζεται, είτε απόψε, είτε στον δεύτερο γύρο μία εβδομάδα μετά, να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Θα είναι η πρώτη φορά που η ακροδεξιά θα ηγηθεί (αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις) της χώρας, σε ένα εντελώς αβέβαιο περιβάλλον και με την Ευρώπη να παρακολουθεί με αγωνία το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η διαφορά της Λεπέν και του Εθνικού Συναγερμού, είναι… χαώδης με την αριστερά που βρίσκεται δεύτερη, έχοντας «καβαλήσει» το κόμμα του φιλελεύθερου Μακρόν, το οποίο δίνει μάχη για να ανεβάσει τα ποσοστά του και να πάει στον δεύτερο γύρο.

Η Λεπέν όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά της και μάλιστα, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe που επικαλέστηκε το δίκτυο BFM TV, βγάζει το συμπέρασμα ότι ο “Εθνικός Συναγερμός” πιθανόν θα περάσει το όριο των 289 εδρών που θα του χαρίσει απόλυτη πλειοψηφία και το κόμμα και οι σύμμαχοί του τοποθετούνται σε ένα φάσμα μεταξύ 260 και 295 εδρών, αλλά στον δεύτερο γύρο.

Η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς ήδη, μόνο από τις εξουσιοδοτήσεις, οι ψήφοι έφτασαν τα 2,5 εκατομμύρια, με τους ειδικούς να περιμένουν συμμετοχή γύρω στο 65%, κάτι που έχει να συμβεί από το 1997.

Το κλίμα πάντως είναι τεταμένο στη χώρα και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μεγάλα καταστήματα έχουν πάρει τα μέτρα τους για απόψε υπό τον φόβο σοβαρών επεισοδίων, σφραγίζοντας τις εισόδους με κάθε δυνατό μέτρο.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, πως τους τελευταίους μήνες τα φαινόμενα ρατσιστικών επιθέσεων ολοένα και αυξάνονται στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τις αγορές την ίδια ώρα να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα, σε ένα αβέβαιο -και οικονομικά- περιβάλλον.

Οι συμμαχίες στον β’ γύρο και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο Μακρόν

Σήμερα θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι έδρες στη Βουλή, ωστόσο όλα θα κριθούν στις 7 Ιουλίου και από το αν θα καταφέρει η Λεπέν να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Με δεδομένο πως ο Μακρόν θα μείνει τρίτος, θα έχει τεράστια σημασία τι συμμαχίες θα βρει (και αν θα βρει) η Λεπέν, σε περίπτωση που δεν έχει συγκεντρώσει τις 289 έδρες.

Εάν πάντως οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, το Λαϊκό Μέτωπο θα περάσει στον δεύτερο γύρο κόντρα στην ακροδεξιά στις περισσότερες τουλάχιστον περιφέρειες, χωρίς να αποκλείεται και τρίτο κόμμα στον β’ γύρο, ανάλογα με τα ποσοστά.

Και εκεί θα παίξει ρόλο η στάση του Μακρόν, ο οποίος θα μείνει μεν στη προεδρία ως το 2027, αλλά γνωρίζει πως είτε κερδίσει η ακροδεξιά, είτε η αριστερά, η δουλειά του θα γίνει πολύ δύσκολη και θα δεχτεί σκληρό πόλεμο. Οι συμμαχίες λοιπόν, αλλά και η στάση του Μακρόν, θα παίξουν κομβικό ρόλο στον β’ γύρο των εκλογών, εκτός και αν η Λεπέν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, ή βρει έστω κι έναν κυβερνητικό συναίτερο.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Στις φλόγες πολλές περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας (videos)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά «επιτάχυνση» στις παραδόσεις όπλων μετά από νέα φονικά ρωσικά πλήγματα

Γερμανία: Δύο αστυνομικοί σοβαρά τραυματίες στις διαδηλώσεις κατά του συνεδρίου του κόμματος AfD στο Έσεν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 06:51