search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 10:48
MENU CLOSE

Κόλαση φωτιάς στην Κερατέα, στους πρόποδες του εθνικού δρυμού οι φλόγες – Κάηκαν σπίτια, εκκενώσεις οικισμών και 52 απεγκλωβισμοί από την ΕΛ.ΑΣ. (Videos)

30.06.2024 13:34
keratea_fwtia

Ζημιές σε σπίτια έχει προκαλέσει η φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Κερατέα και καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της με σύμμαχο τον δυνατό αέρα.

Πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά τέσσερις διαφορετικές εστίες που έχουν σύμμαχο τον δυνατό αέρα (εντάσεω έως και 9 μποφόρ) και τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Η φορά έστρεψε ένα από τα μέτωπα στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου, κάνοντας αυτό που απεύχονταν κάτοικοι και πυροσβέστες.

Σε αυτό το μέτωπο έχουν εστιάσει τα εναέρια μέσα, που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς πριν περάσει πάνω από το λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου.

«Κάηκαν σπίτια» και ζώα

Μιλώντας νωρίτερα στο OPEN, o Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Αθανάσιος Μακροδημήτριος, είπε πως η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε σπίτια.

Από την πυρκαγιά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αυτοκίνητα, ενώ έχουν καεί και ζώα.

Η φωτιά –η τρίτη μέσα σε 10 μέρες– κινείται σε δύο μέτωπα ανατολικά και δυτικά. Στα ανατολικά βρίσκεται τμήμα του οικισμού Πλάκα και δυτικά η βάση της αεροπορίας.

Απεγκλωβίστηκαν 52 άνθρωποι

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 39 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη, εθελοντές και κάτοικοι.

Στο σημείο βρίσκονται και μηχανήματα έργου για να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες, ρίχνοντας δέντρα, αλλά και υδροφόρες, που προσπαθούν να συνδράμουν στο έργο των αρχών.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως απεγκλώβισε 52 ανθρώπους (με 6 ΟΠΚΕ, 8 ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά) ενώ εκκένωσε και δεκάδες κατοικίες από ανθρώπους που δεν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

 Προσπαθούν να κόψουν τη φωτιά πριν περάσει στον εθνικό δρυμό του Σουνίου, εγχείρημα δύσκολο δεδομένης της έντασης των ανέμων έως και 9 μποφόρ.

112 για 5 περιοχές

Λίγο μετά τις 12.30, ήχησε το 112 που καλούσε τους κατοίκους τεσσάρων περιοχών (Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα Κερατέας) να απομακρυνθούν προς Λαύριο.

Με νέο μήνυμα εκκενώνονται οι οικισμοί Άγιο Γεώργιο, Μαρκάτι και Θωρικό.

«Η φωτιά ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ»

Όπως είπε κάτοικος της περιοχής στο OPEN, η φωτιά ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ. «Ακούσαμε ένα μπαμ και με το που γυρίσαμε το κεφάλι μας είχαν ξεκινήσει να παίρνουν φωτιά τα ξερόχορτα», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται πως χθες Σάββατο εκδηλώθηκε φωτιά στη Φέριζα, που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ξεκίνησε από εργασίες σε ιδιοκτησία. Το ίδιο είχε συμβεί και το περασμένο Σάββατο (22/06) σε περιοχή δίπλα στην Αττική Οδό. Μάλιστα για την τελευταία φωτιά, ο δήμαρχος είχε αφήσει υπόνοιες για εμπρησμό.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Εντωμεταξύ σε ισχύ είναι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με την Τροχαία παραμένουν οι ακόλουθες εκτροπές στην περιοχή της Λαυρεωτικής:

1)Παλαιάς Λ.Λαυρίου και επαρχιακή οδό Κερατέας -Αναβύσσου

2)Παλαιάς Λ. Λαυρίου και Λεωφόρου Λαυρίου

3)Καμαρίζης και Λ. Λαυρίου

4)Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινα)

5)Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)

7)Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγιος Κων/νος)

8)Λεωφόρος Αθηνών και Σουνίου και Αγίας Παρασκευής

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έρχεται με «τρία πρόσωπα» από βδομάδα – Από τα 40άρια στις καταιγίδες και τα μπουρίνια

Έβρος: Φωτιά τώρα κοντά στο Δάσος της Δαδιάς – Και εναέρια στη μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους

Φολέγανδρος: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι κατά τη πρόσδεση – Πέντε τραυματίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 10:45