search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 16:04
MENU CLOSE

Το σκηνικό ρήξης στο ΠΑΣΟΚ θα επιβεβαιώσει η Κεντρική Επιτροπή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2340
27/06/2024
29.06.2024 11:30
ANDROULAKIS – DOYKAS

Το σκηνικό ρήξης και σφοδρής εσωκομματικής σύγκρουσης αναμένεται να επισφραγίσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καταθέσει τη δική του ιδεολογική πλατφόρμα, αλλά και τον χάρτη για τις εσωκομματικές εκλογές, ενώ ο Χάρης Δούκας από την πλευρά του έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για το χρονοδιάγραμμα της κάλπης.

Στο πρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων συνασπίζονται πολιτικά στελέχη και βουλευτές όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (μετά τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο), ενώ τον προεκλογικό αγώνα τον έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Από την πλευρά του ο εν ενεργεία πρόεδρος του Κινήματος – έχοντας στις πλάτες του τα όσα ειπώθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο – γνωρίζει ότι τον ευνοούν οι συσχετισμοί στο μεγάλο όργανο του κόμματος. Τον δικό του αγώνα, εκφράζοντας αγωνία για το αύριο του Κινήματος, δίνει ο Παύλος Γερουλάνος.

Οι κινήσεις Ανδρουλάκη

Τον πρώτο τους μεγάλο απολογισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ετοιμάζονται να κάνουν στο ΠΑΣΟΚ με την εσωκομματική σύγκρουση να είναι έντονη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ο Ανδρουλάκης δέχθηκε τα «πυρά» των συντρόφων του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τώρα ετοιμάζεται να σηκώσει τους τόνους απέναντι στους επικριτές του.

Ο ίδιος αναγνωρίζει λάθη και παραλείψεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι «τόσο μαύρη όσο την παρουσιάζουν αντίπαλοί του». Σύμφωνα με τους συνεργάτες του επιμένει στην άποψη ότι όλο αυτό ήταν προαποφασισμένο και μάλιστα, όπως τονίζουν στο «Ποντίκι», «μέρα με τη μέρα αυτό γίνεται και πιο ξεκάθαρο μέσω των παρεμβάσεων των επίδοξων αρχηγών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν διακρίνει στις παρεμβάσεις των αμφισβητιών του ιδεολογικό πλαίσιο.

«Το ότι βγήκε μια εικόνα πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών γιατί βιάστηκαν κάποιοι να το πουν είναι κάτι το οποίο έκανε κακό στο ΠΑΣΟΚ και μας έβαλε σε μία περιδίνηση στην οποία τελικά ο μόνος κερδισμένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν ήταν κακό το αποτέλεσμα για να δικαιολογεί μία τέτοια αντίδραση. Η βιασύνη και οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές στην πολιτική και τον φιλελεύθερο κόσμο. Η βιασύνη όμως σε συνδυασμό με τις προσωπικές φιλοδοξίες κάνουν πολύ κακό και δημιουργούν και μία κακή εικόνα για μία συλλογική προσπάθεια» υποστηρίζουν στο «Π» συνεργάτες του Ανδρουλάκη δείχνοντας παράλληλα και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί την Κυριακή.

Οδικός χάρτης έως τις αρχές του 2025

Σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή ο Ανδρουλάκης – εκτός απροόπτου – δεν θα κάνει πράξη την επιθυμία των «αμφισβητιών», οι οποίοι θέλουν εκλογή προέδρου με γοργούς ρυθμούς εντός φθινοπώρου και, όπως φάνηκε από την κίνηση Δούκα, τον Νοέμβριο. Στις σκέψεις Ανδρουλάκη είναι ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα δείχνει το στήσιμο κάλπης για ανάδειξη αρχηγού προς τα τέλη του 2024 ή το αργότερο στις αρχές του 2025.

Μάλιστα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να έχει προηγηθεί πολιτική διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκλείεται το σενάριο ενός Διαρκούς Συνεδρίου ή μίας προγραμματικής συνδιάσκεψης που θα έχει ως σκοπό να μπουν οι βάσεις για το αύριο του κόμματος και την «επανεκκίνηση» που ζήτησαν τα στελέχη της παράταξης.

Ακριβώς μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα προχωρήσει σε αλλαγές στα όργανα αλλά και στη λειτουργία της Βουλής δίνοντας ρόλο και στους εσωκομματικούς αμφισβητίες. Ο σκοπός είναι διπλός: Αφενός να δείξει ότι είναι υπέρ της ενότητας, αφετέρου να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα είναι ζήτημα συλλογικής λειτουργίας.

Αλλάζει η συμμαχία τα δεδομένα;

Οι υποψήφιοι αρχηγοί – αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα με άλλο πρόσωπο – θα είναι ο Ανδρουλάκης, ο Δούκας και ο Γερουλάνος. Πίσω από τον δήμαρχο Αθηναίων έχουν αρχίσει και συνασπίζονται βουλευτές δηλώντας επίσημα τη στήριξή τους. Μετά τον Κωνσταντινόπουλο σειρά πήρε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Χριστοδουλάκης.

Η στήριξη του βουλευτή Ανατολικής Αττικής στο πρόσωπο του Δούκα δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε αρχίσει να συζητείται. Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του Κινήματος θεωρούν ότι καταλυτικό ρόλο στη στήριξη Χριστοδουλάκη έπαιξε το γεγονός ότι πίσω από τον Χάρη Δούκα και τις πολιτικές του κινήσεις βρίσκεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας. Οι δύο άνδρες είχαν συνεργαστεί πολύ στενά επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά.

Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη συζητείται το όνομα του Χριστοδουλάκη ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση που εκλεγεί ο Δούκας, ο οποίος δεν είναι βουλευτής.

Κανονικά τη δική του μάχη δίνει και ο Γερουλάνος. Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας βάζει ιδεολογικά πλαίσια στις παρεμβάσεις του ενώ αίσθηση έκανε η αιχμή του για τον δήμαρχο της πρωτεύουσας. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Παραπολιτικά) ανέφερε:

«Η Αθήνα είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό μαγαζί και δεν έχει καμία σχέση με δήμους άλλων χωρών. Δεν έχει σχέση με θεσμούς της Δυτικής Ευρώπης ούτε σε επίπεδο εξουσιών αλλά ούτε σε επίπεδο υποδομών, από εκεί και πέρα το αν μπορεί κάποιος να εξυπηρετήσει και αυτό και την προεδρία του κόμματος νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κρίνουν οι ψηφοφόροι».

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: «Πάμε Μανώλη» απαντά ο Δούκας – Έτοιμοι για «σκληρό ροκ» στην Κεντρική Επιτροπή 

Γιατί ο Κασσελάκης στήνει σκηνικό μονομαχίας με τον Τσίπρα – Κινητικότητα στους διαφωνούντες

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ: Τα 5 μηνύματα που έστειλαν οι βουλευτές στον Μητσοτάκη – Σε περιδίνηση η κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 16:04