search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 17:59
MENU CLOSE

Πώς διδάσκεται η γλώσσα μας στα ξένα πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2340
27/06/2024
29.06.2024 06:03
hellenic language

Γνωρίζοντας την προσπάθεια της πανεπιστημιακού Βάλιας Τσάιτα Τσιλιμένη, που διδάσκει λογοτεχνία, γλώσσα και μετάφραση στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, και θα είναι εισηγήτρια, θέλω σήμερα να γράψω για το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαζί με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών συνδιοργανώνουν συνέδριο με τίτλο «Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στα πανεπιστήμια του εξωτερικού σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές», στην Αθήνα 27-29 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ).

Αφορμή για την πραγματοποίηση του συνεδρίου στάθηκε το γεγονός ότι τα Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο πλαίσιο των οποίων διδάσκεται η νέα ελληνική γλώσσα, μειώνονται με ραγδαίο ρυθμό, κυρίως εξαιτίας της γενικότερης υποβάθμισης των ανθρωπιστικών σπουδών ανά τον κόσμο. Επιπλέον, ως λόγοι αυτής της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης αναφέρονται οι οικονομικές περικοπές, ακόμα και σε μεγάλα πανεπιστήμια, καθώς και ο περιορισμένος ρόλος της νέας ελληνικής γλώσσας στη διεθνή οικονομική ζωή και την αγορά εργασίας.

Ο στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή όσους και όσες διδάσκουν τη νεοελληνική γλώσσα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με σκοπό: • Να αναδειχθεί ο ρόλος των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που διδάσκουν και διαδίδουν τη Νέα Ελληνική. • Να προσδιοριστούν οι ιδιαιτερότητες στα κατά τόπους ιδρύματα σε σχέση με τη νεοελληνική γλώσσα ως γνωστικό αντικείμενο και τη διδασκαλία της. • Να διερευνηθούν οι προοπτικές προώθησης και διάδοσης της Νέας Ελληνικής στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον. • Να εντοπισθούν προκλήσεις θεσμικού, οικονομικού, εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού χαρακτήρα, ώστε να αναζητηθούν από κοινού κατάλληλες απαντήσεις. • Να διερευνηθούν επιμέρους ζητήματα, όπως ◼ σύγχρονες τάσεις στη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας σε φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ◼ καλές πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί στη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής σε διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα, ◼ η θέση της Νέας Ελληνικής και των διδασκόντων στα προγράμματα σπουδών και τα τμήματα των πανεπιστημίων τους, ◼ η διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας και ο ρόλος της στα προγράμματα Νεοελληνικών Σπουδών.

Οι περίπου 60 εισηγήσεις του συνεδρίου θα παρουσιαστούν από καθηγητές που διδάσκουν σε πανεπιστημιακά Τμήματα / Προγράμματα Νεοελληνικών Σπουδών της Ευρώπης, της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Κίνας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, όπως από τα πανεπιστήμια της Τυφλίδας, της Νις, της Οχρίδας, της Σόφιας, της Γρανάδας, της Βαρκελώνης κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κάσο

Μάνος Χατζιδάκις: Τριάντα χρόνια δίχως τον Μεγάλο Αισθητικό

Δημήτρης Ζάχαρης: Ο «ποιητής χωρίς φωνή» παρουσιάζει το νέο βιβλίο του «Προσοχή, εντός εκτελούνται έργα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 17:59