search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 22:07
MENU CLOSE

«Lacrima: το υφαντό των δακρύων» της Καρoλίν Γκιγελά Ενγκιγέν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2340
27/06/2024
29.06.2024 06:15
AEF2024_LACRIMA_Caroline-Guiela-Nguyen_©Jean-Louis-Fernandez-2
LACRIMA_Caroline-Guiela-Nguyen_©Jean-Louis-Fernandez

Γνωρίσαμε τις σκηνοθεσίες της το 2019 με την καταπληκτική «Σαϊγκόν» και το 2021 με το «Αδελφοσύνη: μια φανταστική ιστορία». Τώρα, η σκηνοθέτρια και συγγραφέας Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν ήρθε ξανά στο Φεστιβάλ Αθηνών / Επιδαύρου με ένα νέο έργο που φέρει τον τίτλο «Lacrima: το υφαντό των δακρύων».

Θέμα του – σε πρώτο επίπεδο – η άκρως μυστική παραγγελία του πανάκριβου νυφικού μιας υποτιθέμενης πριγκίπισσας της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Την κατασκευή του επωμίστηκε ένας οίκος υψηλής ραπτικής στο Παρίσι σε συνεργασία με έναν τεχνίτη στη Βομβάη, που στόλισε τη μεγαλοπρεπή ουρά του με αυθεντικά μαργαριτάρια, και ένα κέντρο δαντελοποιίας στη νορμανδική Αλανσόν, το οποίο ανέλαβε να αποκαταστήσει το χειροποίητο βασιλικό πέπλο που βρίσκεται στο Albert & Victoria Museum του Λονδίνου.

Ωστόσο η ουσία του έργου – που βασίστηκε σε ενδελεχή έρευνα και σε συνεντεύξεις με ανώνυμους τεχνίτες ανάλογων δημιουργιών – βρίσκεται στις οδυνηρές ιστορίες όσων εμπλέκονται στην υλοποίηση αυτής της μυθικής παραγγελίας. Ιστορίες που αφορούν την οικονομική εκμετάλλευση, την εργασιακή κακοποίηση τόσο στη Δύση όσο και στην Ασία – είναι γνωστό, εξάλλου, πως τα περισσότερα ρούχα των διάσημων οίκων μόδας ράβονται σε χώρες όπως π.χ η Ινδία –, την ενδοοικογενειακή βία κ.ά.

Αν και η Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν επιδιώκει να αποκαλύψει και να καταγγείλει την αθέατη πλευρά της βιομηχανίας πολυτελών ενδυμάτων ξεφεύγει σταδιακά από τον στόχο της καθώς το φλύαρο κείμενό της εμπλέκει στον καμβά του προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, υποκύπτοντας συχνά σε αβαθείς μελοδραματικές αφηγήσεις που εκμαιεύουν με ευκολία τη συγκίνηση του κοινού.

Αντίθετα στην παράστασή της δικαιώνεται η συνηθισμένη επιλογή της να χρησιμοποιεί επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς.

Διαβάστε επίσης:

«Flight Risk»: Το θρίλερ δράσης που σηματοδοτεί την επιστροφή του Mel Gibson στην καρέκλα του σκηνοθέτη (photos/video)

«Six Women in Greek Tragedy»: Υπαίθρια παράσταση του Πάνου Αγγελόπουλου και έκθεση μάσκας κάτω από την Ακρόπολη

O Τζέιμς Κόρντεν επέστρεψε στο σανίδι – Θετικές κριτικές στην πρεμιέρα του «The Constituent»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 22:06