search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 19:16
MENU CLOSE

Και τώρα δουλεύουμε… για τον εαυτό μας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2340
27/06/2024
29.06.2024 06:16
ERGAZOMENOI-GRAFEIO-1-NEW

Τον μισό χρόνο δουλεύουν οι Έλληνες για να πληρώσουν τους φόρους της χρονιάς… Συγκεκριμένα πρέπει να εργάζονται 175 ημέρες για να πληρώσουν το κράτος. Δηλαδή φέτος δούλεψαν έως και τις 24 Ιουνίου για να πληρώσουν φόρους και εισφορές.

Σύμφωνα με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), τις 175 από τις 365 ημέρες του χρόνου οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα έπρεπε να τις εργαστούν εφέτος μόνο και μόνο για να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος. Ως αποτέλεσμα, φέτος η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε στις 25 Ιουνίου, σημειώνοντας μια βελτίωση 3 ημερών σε σχέση με το 2023 και 9 ημερών σε σχέση με το 2022.

Βέβαια αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2024, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2024 έρχεται 5 ημέρες αργότερα, την 30ή Ιουνίου.

Με άλλα λόγια, από εδώ και στο εξής θα ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους το 100% του εισοδήματος από κάθε πιθανή πηγή. Στον υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται όλα τα επίσημα εισοδήματα καθώς και όλα τα ποσά που εισπράττει το κράτος και τα οποία θεωρούνται φόροι – προς την κεντρική ή την τοπική διοίκηση.

Μάλιστα η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών,

Την ίδια ώρα η Ελλάδα βρίσκεται στην ομάδα με τον χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων και τις περισσότερες ημέρες εργασίας για το κράτος, στην οποία βρίσκονται ακόμα η Γερμανία, η Ολλανδία, η Τσεχία και η Ιταλία. Στις χώρες με τον υψηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων και τις λιγότερες ημέρες εργασίας για το κράτος βρίσκονται η Ιρλανδία και η Λιθουανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών (2023) από το σύστημα Υγείας είναι η μικρότερη ανάμεσα στα 21 κράτη – μέλη της Ε.Ε. για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, ενώ αντίστοιχα στην ικανοποίηση των πολιτών από το εκπαιδευτικό σύστημα και το δικαστικό σύστημα η χώρα βρίσκεται στη 16η και τη 17η θέση αντίστοιχα.

Τα ευρήματα της μελέτης

Είναι η δέκατη συνεχόμενη χρονιά που το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών παρουσιάζει στην Ελλάδα τη μελέτη για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, την ημέρα δηλαδή που οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

● Η 25η Ιουνίου είναι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2024 σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

● Φέτος θα εργαστούμε για το κράτος 175 από τις 365 μέρες του έτους, 3 ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2023.

● Οι 175 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2024 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων 10 ετών.

● Από το 2019 μέχρι τις προβλέψεις για το 2024, η φορολογική επιβάρυνση έχει μειωθεί κατά 6 ημέρες, από τις 181 στις 175 ημέρες.

● Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2024, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2024 έρχεται 5 ημέρες αργότερα, την 30ή Ιουνίου.

● Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 εργαστήκαμε για το κράτος 178 ημέρες (Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας: 28 Ιουνίου 2023), ενώ, αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023 ήρθε 7 ημέρες αργότερα, την 5η Ιουλίου.

● Ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει την 11η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση (συνυπολογίζοντας τα ελλείμματα), βελτιώνοντας την επίδοσή της κατά 10 θέσεις σε σχέση με το 2022, όταν βρισκόταν στην 21η θέση.

● Πόσο πιάνουν τόπο οι φόροι μας: Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών (2023) από το σύστημα Υγείας είναι η μικρότερη ανάμεσα στα 21 κράτη – μέλη της Ε.Ε. για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, ενώ αντίστοιχα, στην ικανοποίηση των πολιτών από το εκπαιδευτικό σύστημα και το δικαστικό σύστημα η χώρα βρίσκεται στη 16η και τη 17η θέση αντίστοιχα.

Το υψηλότερο επίπεδο δημοσίων εσόδων

Σε ό,τι αφορά τώρα το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο δημοσίων εσόδων συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Όμως, αυτά τα έσοδα προήλθαν κυρίως από έμμεσους φόρους κι από την αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της ΓΣΕΕ, κυριότερη πηγή εισροής ρευστότητας της γενικής κυβέρνησης ήταν για ένα ακόμη έτος οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους, με το ύψος τους να ανέρχεται στο 17,4% του ΑΕΠ, έναντι 12,5% στην ευρωζώνη.

Αντίθετα, σημαντική υστέρηση καταγράφει η Ελλάδα όσον αφορά τις εισπράξεις από άμεσους φόρους, το ύψος των οποίων το 2023 ανήλθε στο 10,6% του ΑΕΠ, έναντι 13,4% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη.

Η μεγέθυνση της οικονομίας το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024 στηρίχτηκε στην κατανάλωση. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα από μη μισθωτή εργασία και σε μικρότερο βαθμό τα καταναλωτικά δάνεια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, η αύξηση των μισθών και η συμβολή τους στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν πενιχρή.

Η έκθεση διαπιστώνει πως το 2023 η Ελλάδα είχε μακράν τις χαμηλότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), παρά την υψηλή κερδοφορία και την αύξηση των επενδυτικών χορηγήσεων, εν μέρει λόγω της ρευστότητας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής δραστηριότητας κατευθύνθηκε προς τις κατασκευές. Παράλληλα, παραπάνω από τις μισές Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) κατευθύνθηκαν προς την αγορά κατοικίας και τον κλάδο της εστίασης και της παροχής καταλυμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν βασίστηκε η ανάπτυξη της αγοράς σε παραγωγικές δραστηριότητες αλλά στη διαχείριση της αγοράς ακινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Τραβούν την ανηφόρα» οι τιμές και τον Ιούλιο

Δεν θα αποφύγουν την επίσκεψη στον λογιστή πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι – Μένουν εκτός των προ συμπληρωμένων δηλώσεων

Νέα έκκληση Χατζηδάκη προς τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες – Αδιέξοδη ως τώρα η τακτική των παραινέσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 19:16