search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:37
MENU CLOSE

Η 80ή επέτειος από την Απόβαση στη Νορμανδία / Μέρος Τρίτο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2340
27/06/2024
29.06.2024 18:19
NORMANDY

Απολογισμός της «Ευψυχίας»

Αν επιχειρούσε κάποιος να αποτιμήσει την «Ευψυχία», θα διαπίστωνε ότι κατάφερε να κρατήσει πολλές δυνάμεις Γερμανών στα Βαλκάνια και στη Σκανδιναβία. Επίσης, κράτησε τον κύριο όγκο των γερμανικών στρατευμάτων στο Καλέ. Ακόμα και το περίφημο ατλαντικό τείχος του Χίτλερ συγκεντρώθηκε εκεί όπου το έστειλαν οι Σύμμαχοι.

Τέλος, ενδεικτικό είναι σχετικά με τον χρόνο εκτέλεσης της επιχείρησης της Απόβασης στη Νορμανδία το γεγονός ότι ακόμα και ο Ρόμελ, όπως και άλλοι στρατηγοί των ναζί, παραμονές της απόβασης ζήτησαν και έλαβαν άδεια.

Αλλά και κατά την ημέρα της απόβασης εφαρμόστηκαν πλήθος τακτικών μεθόδων παραπλάνησης, προκειμένου να προστατευτούν τα αποβατικά σκάφη και οι αλεξιπτωτιστές των δυνάμεων εισβολής. Μεγάλης σημασίας ήταν επίσης η κάλυψη των σκαφών της «Επιχείρησης Ποσειδών», ώστε να μην γίνουν αντιληπτά από τα γερμανικά ραντάρ και να αποφευχθεί έτσι ο συναγερμός των εχθρικών αεροπορικών και ναυτικών περιπολιών.

Απολογισμός της «Επιχείρησης Σωματοφύλακας»

Η Επιχείρηση – και πάντα σύμφωνα με τα αποτελέσματα – στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, μια και βοήθησε αποφασιστικά στην επιτυχή απόβαση των πρώτων στρατευμάτων αλλά και σε ό,τι ακολούθησε της αποβάσεως, που κατέστησε δυνατή την εισβολή από Βορρά και την απελευθέρωση των περισσότερων περιοχών της Γαλλίας, καθώς και την αρχή του τέλους των παράφρονων ναζί.

Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τις συνέπειες μιας αποτυχίας της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία.

Αυτό, πάντως, που ισχύει πέραν πάσης αμφισβήτησης είναι ότι οι δυνάμεις των Γερμανών ήταν σαφώς υπέρτερες, πράγμα που κάνει ακόμα περισσότερο σημαντική αυτή τη νίκη, όχι μόνο για την τύχη της Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Η μεγαλύτερη απόβαση στην παγκόσμια Ιστορία 

Τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου, δύο αμερικανικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες και μία βρετανική ξεκίνησαν την αμφίβια απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων. Η υποστήριξη της απόβασης είχε σχεδιαστεί με στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό προερχόμενα από την Αγγλία και την Ουαλία, όπως επίσης και με μεταγωγικά αεροπλάνα και πλοία. Το όλο εγχείρημα απαιτούσε υποστήριξη πυρών από αέρα και θάλασσα. Ταυτόχρονα, θα λάμβαναν χώρα ναυτικές επιχειρήσεις αντιπερισπασμού και παρενόχλησης προκειμένου να μην επέμβει το γερμανικό ναυτικό στις περιοχές που θα γινόταν η επιχείρηση, ενώ η θάλασσα της Μάγχης αποναρκοθετήθηκε από τις γερμανικές νάρκες και ποντίστηκαν νέες.

Την επιχείρηση κλήθηκαν να υποστηρίξουν πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι! Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό των συμμαχικών σκαφών ανερχόταν στους 195.700 άνδρες. Η διαδικασία της κολοσσιαίας αυτής απόβασης στην ευρωπαϊκή ήπειρο χρειάστηκε κάτι λιγότερο από έναν μήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί. Ένα μέρος της απόβασης είχε προορισμό τη χερσόνησο Κοταντέν, στην ανατολική όχθη του ποταμού Ορν, και τα υπόλοιπα στρατεύματα τον κόλπο του Σηκουάνα, σε πέντε παραλίες που έφεραν χαρακτηριστικές κωδικές ονομασίες. Η επιχείρηση θεωρήθηκε ότι ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 1944, αφού οι σύμμαχοι είχαν καταφέρει να περάσουν 850.000 άνδρες, 148.000 οχήματα και 570.000 τόνους προμηθειών στις γαλλικές ακτές. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με 7.000 πλοία, από τα οποία βυθίστηκαν μόλις 59.
Η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία θεωρείται, από πλευράς μεγέθους, η μεγαλύτερη στην παγκόσμια Ιστορία. Πρόκειται για μια απόβαση προγραμματισμένη έως την τελευταία της λεπτομέρεια, μια απόβαση που έβαλε τέλος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σχέδιο της απόβασης

Η απόβαση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σε αρχικά τέσσερις διαφορετικούς τομείς (παραλίες). Αργότερα προστέθηκε και ένας πέμπτος τομέας (η παραλία Γιούτα) με το σκεπτικό ότι ήταν πολύ κοντά (μόνο 60 χλμ.) στο μεγάλο και σημαντικό λιμάνι του Σερμπούρι. Στις δύο δυτικότερες (παραλία Γιούτα και παραλία Όμαχα) θα αποβιβάζονταν Αμερικανοί, στην τρίτη (παραλία Γκολντ) Βρετανοί, στην τέταρτη (παραλία Τζούνο) Καναδοί και Βρετανοί και στην πέμπτη, ανατολικότερη (παραλία Σγουόρντ), Βρετανοί και μια μικρή μονάδα των Ελεύθερων Γάλλων. Οι δυνάμεις κάθε τομέα είχαν συγκεκριμένους αντικειμενικούς στόχους. Παράλληλα, θα ρίπτονταν με αλεξίπτωτα οι 82η και 101η Αμερικανικές Αερομεταφερόμενες Μεραρχίες, η 6η Βρετανική Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και το 1ο Καναδικό Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών, ενώ θα γινόταν και αερομεταφορά στρατευμάτων με ανεμόπτερα.

Ο διάπλους της Μάγχης και η φάση εφόδου της απόβασης έλαβαν την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ποσειδών»!

Τρεις προσωπικές ιστορίες της απόβασης 

Στην απόβαση αυτή συμμετείχε και ο πενηνταεξάχρονος Θίοντορ Ρούζβελτ τζούνιορ, γιος του Αμερικανού Προέδρου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υιός Ρούσβελτ είχε λάβει μέρος και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου είχε μάλιστα τραυματιστεί. Πριν πολεμήσει στη Νορμανδία με τον βαθμό του ταξίαρχου, είχε ήδη ηγηθεί των συμμαχικών δυνάμεων στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής και της Σικελίας, και ζήτησε, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, να συμμετάσχει στο πρώτο κύμα αυτών που θα αποβιβάζονταν στη Νορμανδία. Έναν μήνα μετά τη λήξη της απόβασης ο Ρούσβελτ τζούνιορ πέθανε από καρδιακή προσβολή… 

Στον αντίποδα της περίπτωσης του υιού Ρούσβελτ βρίσκεται η απίστευτη ιστορία ενός Κορεάτη στρατιώτη, του Γιανγκ Κιουνγκτζόνγκ. Το 1938, ο Κιουνγκτζόνγκ, σε ηλικία 18 ετών, είχε αρχικά στρατολογηθεί από τους Ιάπωνες. Το 1938 αιχμαλωτίστηκε από τον σοβιετικό στρατό στο πλαίσιο των συγκρούσεων της Σοβιετικής Ένωσης με την Ιαπωνία. Στρατολογήθηκε στον σοβιετικό στρατό και στάλθηκε στο μέτωπο όπου αυτή τη φορά αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς το 1943, που και αυτοί τον στρατολόγησαν εκ νέου με τη σειρά τους για να καταλήξει τελικά να πολεμά στην απόβαση της Νορμανδίας, όπου αυτή τη φορά αιχμαλωτίστηκε από τους Αμερικανούς! Αμέσως μετά τον πόλεμο, μετακόμισε στο Ιλινόι, όπου πέθανε το 1992.

Τέλος, στην απόβαση της Νορμανδίας έγινε γνωστή και η ιστορία ενός Ελληνοαμερικανού στρατιώτη, καθώς δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο των «New York Times» της 8ης Ιουνίου 1944 μια φωτογραφία που απεικόνιζε μια ομάδα μαχητών να κρατούν τη ναζιστική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό ως λάφυρο. Ο ένας εξ αυτών ήταν ο Ελληνοαμερικανός στρατιώτης Έντυ Λάμπρος, ο οποίος την επόμενη μέρα σκοτώθηκε στις μάχες που ακολούθησαν… 

Διαβάστε επίσης:

Η 80ή επέτειος από την Απόβαση στη Νορμανδία

Αφιέρωμα: Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και της Ευρώπης – 2015 – 2019Q Πρώτη φορά Αριστερά

Αφιέρωμα: Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και της Ευρώπης – Η διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου (2009-201)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:37