search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 22:07
MENU CLOSE

Θεοδωρικάκος για ακρίβεια: Τριπλασιάζονται τα ανώτατα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων ελέγχου των τιμών

28.06.2024 12:33
theodorikakos_new

Την εκτίμηση ότι «αυτό το καλοκαίρι ο πληθωρισμός τροφίμων θα ελεγχθεί» κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο Mega σχετικά με την ακρίβεια και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «ανακοινώσαμε την παράταση όλων των μέτρων που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Είναι μια σειρά μέτρα τα οποία έχουν πολύ σοβαρή επίδραση στις εταιρίες που πωλούν τα προϊόντα. Το ένα είναι ότι δεν μπορούν να πουλάνε με μεγαλύτερο κέρδος από αυτό που είχαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και το δεύτερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα του στα σουπερμάρκετ αν μέσα στο τελευταίο τρίμηνο έχει κάνει ανατίμηση στο συγκεκριμένο προϊόν. Σε ό,τι αφορά ειδικά αυτό το μέτρο, το ανώτερο πρόστιμο που μπορεί να θέσει ο ελεγκτικός μηχανισμός πηγαίνει από τα 2.000.000 στα 6.000.000. Αφορά κάθε προϊόν ξεχωριστά τι κέρδος θα έδινε, με ανώτερο όριο στο ποσό τα 6.000.000 ευρώ».

«Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να μειωθεί ο πληθωρισμός των τροφίμων, αλλά σταδιακά να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών και να ενισχυθεί έτσι η μέση ελληνική οικογένεια», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τη σημασία της ενημέρωσης των καταναλωτών: «Έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα που μπορεί να μπαίνει κάθε πολίτης, το e-katanalotis, από το οποίο μπορεί να βλέπει τις τιμές σε 3.000 προϊόντα ώστε όταν θα πάει στο σουπερμάρκετ, να ξέρει αυτά που θέλει να πάρει, από πού μπορεί να τα πάρει φθηνότερα. Πρέπει να ενισχύσουμε την καταναλωτική συνείδηση όλων μας. (…) Αυτό το πρόγραμμα έχει την εφαρμογή στην οποία αφού βάλεις το σύνολο των προϊόντων, σε οδηγεί εκεί που είναι φθηνότερο το σύνολο αυτών που θέλεις να αγοράσεις. Η γνώση από την πλευρά των καταναλωτών είναι δύναμη».

Ο Τ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός άριστα έθεσε το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής των πολυεθνικών εταιριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα συνεχίσει να το πράττει. Προχθές είχα μία συνάντηση με την πρόεδρο της επιτροπής ανταγωνισμού και ζήτησα να υπάρξει έλεγχος στις πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που εμπορεύονται προϊόντα για το αν τηρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και η νομιμότητα. Ταυτόχρονα, έχω ζητήσει από αυτές τις εταιρίες να πειθαρχήσουν στους νόμους και τους κανόνες της αγοράς και επί προσθέτως για αυτόν τον λόγο έχουμε επιλέξει τα 100 βασικότερα προϊόντα, αυτά που είναι είδη καθημερινής χρήσης για όλους μας, για τα οποία θα υπάρχει διαρκής έλεγχος, μέσα σε αυτά και προϊόντα πολυεθνικών».

«Πιστεύω ότι αυτό το φαινόμενο της έκρηξης των τιμών, μέσα από αυτήν τη συνδυαστική και επίμονη πολιτική η οποία αφορά και τον καταναλωτή και τα μέτρα της κυβέρνησης και την κοινωνική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουν οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, δουλεύουν και θα λειτουργήσουν», τόνισε. «Πρέπει να λειτουργήσει η αγορά, ο τρόπος του μεταβάλω από μια μέρα στην άλλη το φορολογικό καθεστώς, δεν μπορεί να είναι ο κανόνας για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση εξαιρετικά καλά αποφάσισε να φορολογήσει εκτάκτως τα υπερκέρδη στις εταιρίες πετρελαιοειδών και να τα κατανείμει σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά εδώ τώρα μιλάμε για την εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν πρέπει να επεμβαίνουμε με τρόπο που να μη λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ σημαντικές και επηρεάζουν καθοριστικά και την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός επισήμανε ότι «κανείς δεν είπε ότι όλα τα κάνουμε καλά. Δεν πατάς ένα κουμπί και με έναν νόμο και ένα άρθρο τελειώνουν όλα. […] Το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθωρισμού δε συνδέεται με τις τιμές των προϊόντων για τα βασικά είδη διαβίωσης και για τα τρόφιμα. Συνδέεται με άλλες πλευρές, όπως είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, τα νοίκια των σπιτιών. […] Πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας θετικές προδιαγραφές και νομίζω ότι αυτό το καλοκαίρι ο πληθωρισμός τροφίμων θα ελεγχθεί».

Διαβάστε επίσης

Γεροβασίλη: Το κείμενο των 87 δεν αμφισβητεί τον Κασσελάκη – Όσοι μαζεύουν υπογραφές δεν του κάνουν καλό, δεν απειλείται από κάποιον

Ο νέος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην τελική αναμέτρηση – Κασσελάκης vs Τσίπρας η πραγματική κόντρα

Κώστας Καραμανλής: Πώς η ιδέα για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να κερδίσει έδαφος στη ΝΔ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 22:07