search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 15:53
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ο φόβος της ολικής ρήξης φέρνει πρωτοβουλίες για εκτόνωση

28.06.2024 15:56
syriza 33- new

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανάρτηση Κασσελάκη την Δευτέρα, το κλείσιμο της Αυγής, την «απάντηση» των 87 με κείμενο υπογραφών και την ανταπάντηση των «κασσελακίστας» με συλλογή υπογραφών μέσω aavaz.org.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, χθες ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε η ανάρτηση του αδερφού του Στέφανου Κασσελάκη, Στυλιανού, ο οποίος ταύτισε τους «87» με τα συμφέροντα, τη διαπλοκή και το «μαύρο χρήμα». Ανάρτηση η οποία προκάλεσε «εγκεφαλικά» στην Κουμουνδούρου με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να «κατέβει».

Τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης την Δευτέρα για το «μαύρο χρήμα» και τα μηνύματα για τις αλλαγές στο κόμμα που φωτογραφίζουν παραμερισμό όλου του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Αυγής, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία στρατοπέδων και σε φανατισμό των οπαδών του, με κίνδυνο το κόμμα να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Από την άλλη το κείμενο των 87 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων οι 7 είναι και βουλευτές φαίνεται πως ταρακούνησε την Κουμουνδούρου και διότι θεώρησε τον αριθμό των υπογραφών υπολογίσιμο μέγεθος και διότι αναδύθηκε το σενάριο της «απόσχισης» (ανεξαρτητοποίησης) βουλευτών που θα έριχνε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση.

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να αναμένεται να επιστρέψει την Δευτέρα από τις ΗΠΑ, κάποιοι πλέον – οι πιο ψύχραιμοι και από τις δύο πλευρές – επιχειρούν κινήσεις για να πέσουν οι υψηλοί τόνοι που έχουν ανέβει ακόμη περισσότερο χθες έως και σήμερα ρο πρωί. Με άλλα λόγια ο φόβος μιας ενδεχόμενης ολικής ρήξης φαίνεται να ενεργοποιεί κινήσεις εκτόνωσης. Και σε κάθε περίπτωση η ανησυχία για το απροσδιόριστο των εξελίξεων είναι δεδομένη.

Ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται να είναι εξ αυτών που θέλουν κατευνασμό ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλους να μην αναστατώνουμε άλλο τα μέλη και τους φίλους μας, να συζητήσουμε για τα πράγματα της ουσίας και της πολιτικής γραμμής», τόνισε σήμερα μιλώντας στον Real FM και στους Κάτια Μακρή και Μάνο Νιφλή, σε συνέχεια και της χθεσινής του παρέμβασης στο Open με την οποία κάλεσε «να κλείσει αυτή η παρένθεση της αναταραχής, που δεν χρειαζόταν να υπάρξει». Ο ίδιος πάντως δεν αποσύρει από το τραπέζι την πρότασή του για προοδευτικές συγκλίσεις, προτάσσει ωστόσο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θεωρεί ότι θα πρέπει να ασχοληθεί με τον μετασχηματισμό και την εκλογική τακτική με ορίζοντα την προοδευτική σύγκλιση. Ταυτόχρονα διαχωρίζεται από απόψεις συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με απόψεις που μιλούν για αυτοδιάλυση κομμάτων. «Δεν την θεωρώ παραγωγική αυτή την άποψη, απλώς θα προσέθετε ένα ακόμα κύμα απογοήτευσης στον προοδευτικό κόσμο», σημείωσε στον Real FM.

Στο μεταξύ, η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και μία εκ των 7 βουλευτών που υπογράφουν το κείμενο των «87» μιλώντας χθες στο Attica TV εξήγησε ότι το κείμενο δεν συνιστά αμφισβήτηση του προέδρου, αλλά θέτει κάποια ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν επειγόντως. Υπό αυτό το πρίσμα σχολιάζοντας και το ψήφισμα στήριξη του Στ. Κασσελάκη στο avaaz άφησε αιχμές κατά των «θερμόαιμων» που εντάσσονται στο κασσελακικό στρατόπεδο:

«Προφανώς δεν είναι πολύ φίλοι του Στέφανου Κασσελάκη αυτοί οι οποίοι το κάνουν. Διότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβάται τον διάλογο, ο ίδιος το λέει, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απειλείται από κάποιον και δεν αμφισβητείται και δεν καταλαβαίνω ποιος σκέφτηκε ότι πρέπει να τον προστατέψει από κάτι. Νομίζω ότι υποτιμούν τον πρόεδρο, δεν νομίζω ότι του κάνουν καλό».

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ η Θεοδώρα Τζάκρη, αν και στάθηκε επικριτικά στην πρωτοβουλία των «87» κινούμενη στη γραμμή της Κουμουνδούρου ότι έπρεπε να περιμένουν τη συνεδρίαση των οργάνων, αποσυνέδεσε το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας «δεν βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας πίσω από αυτή την κίνηση». Είπε επίσης πως ο κ.Τσίπρας «έκανε ξεκάθαρες τις θέσεις του πριν δύο εβδομάδες. Αυτό που κάνει, με το Ινστιτούτο που έφτιαξε, συμβάλει θετικά στις συλλογικές μας αποφάσεις – τις ενδυναμώνει, δεν τις αποδυναμώνει.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για Τέμπη: «Μας οφείλετε την αλήθεια, ανόθευτη και αμοντάριστη»

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για την επέκταση της αποζημίωσης και σε υπόγειους, κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους

Κεραμέως: Πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό της Επιθεώρησης Εργασίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 15:53