search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 18:33
MENU CLOSE

Ο νέος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην τελική αναμέτρηση – Κασσελάκης vs Τσίπρας η πραγματική κόντρα  

28.06.2024 10:02
tsipras_kasselakis_new

Δεν έχουν περάσει ούτε 20 μέρες από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου και η ατμόσφαιρα στο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ξανά το μετεκλογικό σκηνικό των εσωκομματικών εκλογών του περασμένου φθινοπώρου.

Τότε που ο Κασσελάκης, όπως έλεγαν πολλοί, «τους πήρε το κόμμα μέσα από τα χέρια» με αποτέλεσμα μια διαρκή αμφισβήτησή του από τους ποικιλώνυμους ιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπόρεσαν ποτέ στην πραγματικότητα να δεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα και τη βούληση των μελών του κόμματος.

Τα πρώτα σύννεφα της νέας εσωκομματικής σύγκρουσης άρχισαν να φαίνονται με την ανακοίνωση των εγκαινίων του ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η πρόσκληση για να παραστούν στην εκδήλωση των εγκαινίων όλοι οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, που πριν από λίγους μήνες είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αναφορές στην ομιλία του για πολλαπλασιασμό των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, οι δημοσκοπήσεις που τον εμφάνιζαν ξαφνικά να προηγείται ως επικεφαλής ενός κοινού σχήματος ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, φούντωσαν τα σενάρια για πιθανότητα επιστροφής του στην ενεργό πολιτική του και έδωσαν δύναμη στους μόνιμους αμφισβητίες του κυρίου Κασσελάκη να ξαναβγούν στο προσκήνιο. Βοήθησε φυσικά σε αυτό και το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν αυτό που θα επέτρεπε στον κύριο Κασσελάκη να προχωρήσει στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εσωτερικές αναταράξεις και συγκρούσεις.

Έτσι επέστρεψε ένα κλίμα εμφυλίου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά να βάλει και κατά του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος προεκλογικά παρά τις όποιες προσκλήσεις του Στέφανου Κασσελάκη για κοινή προεκλογική δράση των δύο, εμφανίστηκε μόνο στην τελευταία ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν από τους πρώτους που έφυγε όταν αυτή ολοκληρώθηκε χωρίς καν να χαιρετίσει τον πρόεδρο του κόμματος.

Οι αναφορές του κ. Κασσελάκη στη διαδικτυακή του ανάρτηση πριν λίγες μέρες για το μαύρο χρήμα στην πολιτική και η φράση του «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ» δεν θα πάρει ποτέ μαύρα, έβαλε μπουρλότο. Η υλοποίηση της παλιότερης απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ επί ηγεσίας Αλέξη Τσίπρα να ανασταλεί η έκδοση του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» λειτούργησε σαν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 

Η δημοσιοποίηση, χθες, του κειμένου με τις 87 υπογραφές στελεχών του κόμματος, ανάμεσα τους και 7 βουλευτές που αναφέρονται σε αυτές τις εξελίξεις και ζητούν σύγκληση των οργάνων του κόμματος, σύγκληση που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος πριν την δημοσιοποίηση της επιστολής οδηγεί τα πράγματα ξανά στα άκρα με αμφισβήτηση από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της δυνατότητας του κ. Κασσελάκη να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νίκη και με κατηγορίες από την πλευρά των προεδρικών για Ιουλιανό πραξικόπημα και μάζεμα διαδικτυακών υπογραφών κάτω από κείμενο στο οποίο εκφράζεται η οργή για την συνεχή αμφισβήτηση του κ. Κασσελάκη. Μέχρι το πρωί οι υπογραφές σε αυτό το κείμενο είχαν φτάσει τις 3.000.

Είναι προφανές ότι αυτό το σκηνικό μυρίζει «τελική αναμέτρηση» με… έπαθλο το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι προγραμματισμένο από την ηγεσία Κασσελάκη να γίνει το φθινόπωρο και  που εφόσον συμβεί θα επανιδρύσει το κόμμα και θα αλλάξει τον χαρακτήρα του και την λειτουργία του. Ο κύριος Κασσελάκης έχει διαμηνύσει σε κάθε πλευρά και στον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει η φράση. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι κατανοούν πως το καταστατικό συνέδριο θα είναι η ταφόπλακα του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ και της όποιας δυνατότητας είχαν μέσα από τις πολυδαίδαλες λειτουργίες των οργάνων να μπλοκάρουν τις αποφάσεις Κασσελάκη.

Το πρόβλημά τους είναι ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει αντίπαλο δέος που σε μια νέα εσωκομματική εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να κερδίσει τον κ. Κασσελάκη. Και πολλοί  γνωρίζουν ότι η φράση «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» παραμένει πάντα στην φαρέτρα του προέδρου του κόμματος.

Το πόσο σκληρή θα είναι η νέα σύγκρουση στο ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί από τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων τις επόμενες μέρες. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο κύριος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο περνώντας έστω και μέσα από τη φωτιά της αμφισβήτησης.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Καραμανλής: Πώς η ιδέα για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να κερδίσει έδαφος στη ΝΔ 

Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Ικανοποίηση για την Ούρσουλα, εκνευρισμός για τα κόλπα Γαλλίας – Γερμανίας

Προσπάθεια αναμόρφωσης της «αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας» βλέπει το ΚΚΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 18:33