search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 01:21
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: «Αν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή τη γραμμή, θα ακυρώσουν την ευρωπαϊκή τους σύγκλιση»

28.06.2024 19:05
mitsotakis 887- new

Για παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Σύνοδο Κορυφής των «27».

«Ενημέρωσα, λοιπόν, τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση της Σιλιάνοφσκα περί «Μακεδονίας του Αιγαίου»

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «X» (πρώην Twitter), το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Ιουνίου, αποκάλεσε τον εαυτό της «Πρόεδρο της Μακεδονίας», ενώ δήλωσε πως συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου».

Ο συγκεκριμένος σύλλογος εκπροσωπεί τον πιο σκληρό αλυτρωτισμό των Σκοπίων απέναντι στην Ελλάδα, καθώς υπονοεί την ύπαρξη «κατεχόμενης από την Ελλάδα Μακεδονίας», από την οποία «εκδιώχθηκαν οι σλαβόφωνοι και σλαβόφρονες “Μακεδόνες” κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου».

Η Σιλιάνοφσκα, στην ανάρτησή της αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στη «μοίρα και την τραγωδία των 30.000 προσφυγόπουλων και ο Γολγοθάς τους δεν πρέπει να αποσιωπάται, ούτε να σχετικοποιηθεί».

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Συνεδριάζει την Κυριακή η κεντρική επιτροπή

Επέκταση των μέτρων για την οπαδική βία και στο μπάσκετ

Συνάντηση Τσίπρα – Ιμάμογλου: «Οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την καλυτέρευση των σχέσεων»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 01:11