search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 11:20
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Ικανοποίηση για την Ούρσουλα, εκνευρισμός για τα κόλπα Γαλλίας – Γερμανίας

28.06.2024 07:51
mitsotakis_brussells_new

Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στα πρόσωπα που θα ηγηθούν των οργάνων της ΕΕ εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή δήλωσε ότι «θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι πάρθηκε απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις θέσεις ευθύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως γνωρίζετε, ήμουν ένας εκ των δύο διαπραγματευτών για λογαριασμό της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η πρόταση του Συμβουλίου προς το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι να συνεχίσει η Ursula von der Leyen ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αποφασίστηκε να εκλεγεί ο António Costa ως Πρόεδρος του Συμβουλίου για τα επόμενα δυόμισι χρόνια και επίσης να επιλεγεί η κα Kaja Kallas, Πρωθυπουργός της Εσθονίας, ως Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Οπότε, ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, θέλω να τονίσω, σε σχέση με τον προηγούμενο εκλογικό κύκλο. Και θέλω να εκφράσω ιδιαίτερα την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η κα von der Leyen θα μπορέσει, υπό την προϋπόθεση -και το θεωρώ περίπου σίγουρο- ότι θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να συνεχίσει τη σημαντική δουλειά την οποία έχει επιτελέσει εδώ και πέντε χρόνια».

Από την άλλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την απόπειρα της Γαλλίας και της Γερμανίας να παρέμβουν στην αποκαλούμενη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. «Κάπως αιφνιδιαστικά η Γαλλία και η Γερμανία κατέθεσαν ένα κείμενο τροποποιήσεων ως προς τη Στρατηγική Ατζέντα, σημαντικών τροποποιήσεων, σε πολλά επίπεδα. Δεν έγινε δεκτό το κείμενο αυτό, υπήρξαν τελικά κάποιες ελάχιστες αλλαγές», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. «Και δεν έγινε δεκτό για τον πολύ απλό λόγο ότι το κείμενο αυτό της Στρατηγικής Ατζέντας είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων, ήταν αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης πολλών μηνών και νομίζω ότι δεν θα ήταν δόκιμο την τελευταία στιγμή και εν είδει αιφνιδιασμού να δεχτούμε τέτοιου είδους αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ήταν θα έλεγα και εξαιρετικά ουσιαστικές, χωρίς να έχουν συζητηθεί εκτενώς σε κάποιο άλλο επίπεδο.

Οπότε, τελικά νομίζω αντελήφθησαν και ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος ότι δεν θα είχε πολύ νόημα να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, οπότε ουσιαστικά το κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας παρέμεινε πρακτικά το ίδιο -ελάχιστες αλλαγές- με αυτό το οποίο είχε συμφωνηθεί στο Coreper».

Τέλος, φαίνεται ότι εξελίξεις δεν υπήρξαν ούτε στο μέτωπο της κοινής αμυντικής προοπτικής στην ΕΕ, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «δεν υπάρχει, σήμερα που συζητάμε, συμφωνία για κοινή χρηματοδότηση ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι θα γίνει στο μέλλον. Εγώ θα εξακολουθώ να επιμένω σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί να ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική δυνατότητα της Ευρώπης και να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς».

Διαβάστε επίσης

Αλέξης Τσίπρας: Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

ΠΑΣΟΚ: Ο κύβος ερρίφθη – Εκλογές μέσα στο 2024 αποφάσισε ο Ανδρουλάκης

Τον Όθωνα Ηλιόπουλο θα προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης για πρόεδρο του ΔΣ του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 11:20