search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 12:49
MENU CLOSE

Κώστας Καραμανλής: Πώς η ιδέα για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να κερδίσει έδαφος στη ΝΔ 

28.06.2024 08:40
karamanlis 887- new

Το όνομα του Κώστα Καραμανλή για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές μέσα στην ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι γαλάζια στελέχη έχουν καταθέσει την ιδέα αυτή εδώ και λίγο καιρό στους συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας, είναι το πλέον κατάλληλο για να βρεθεί σε αυτή την θέση, καθώς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ και παράλληλα δεν είναι ένα πρόσωπο τοξικό για την κοινή γνώμη. 

Μία τέτοια υποψηφιότητα, λένε στελέχη της ΝΔ, θα μπορούσε να συσπειρώσει όλο το δεξιό ακροατήριο, δεδομένου ότι σε πολλούς υπάρχει έντονη δυσφορία από την κεντρώα στροφή της ΝΔ. 

Καταγράφουν δε ως θετικό το γεγονός ότι για χρόνια κρατάει διακριτική στάση μένοντας στο παρασκήνιο, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στον πρωθυπουργό. 

Οι ελάχιστες παρεμβάσεις του μέχρι σήμερα έχουν να κάνουν με τα θεσμικά και τα εθνικά θέματα. Το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του την Δευτέρα το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο, όπου θα μιλήσει μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά. 

Οι πληροφορίες λένε ότι την υποψηφιότητα Καραμανλή την θεωρούν σημαντική και τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Μεσσήνιο πολιτικό. Άλλωστε, οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους τα τελευταία χρόνια. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με την συζήτηση, που έχει ανοίξει για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «προφανώς θα ήταν άξιοι για τη θέση αυτή ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Υπάρχει έστω και ένας Νεοδημοκράτης που θα τον ρωτήσεις κάτι τέτοιο και θα πει όχι; Προφανώς θα πάω στην εκδήλωσή τους, γιατί μου αρέσει η πολιτική. Από εκεί και πέρα εμάς δεν πρόκειται να μας “φάει” η εσωστρέφεια», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, χαρακτηρίζοντας «πολιτικό θαύμα» το γεγονός ότι «στενοχωριόμαστε, ενώ κερδίσαμε με 15 μονάδες διαφορά».

Η κοινή τους παρουσία σε εκδηλώσεις του κόμματος , οι απόψεις που εκφράζουν και τα μεσημεριανά τετ α τετ τους δείχνουν ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν βρει τον δρόμο για να πορευθούν από κοινού.  

Η συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε στη ΝΔ με αφορμή τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος και τις γκρίνιες που υπήρξαν από πολλά στελέχη στην ΚΟ ότι το κόμμα τους έχει χάσει το πολιτικό του στίγμα .

Η Κυβέρνηση, πάντως, χθες επιχείρησε να κλείσει την συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα υποστηρίζοντας ότι είναι προσβλητικό να γίνεται μία τέτοια συζήτηση σε ουδέτερο χρόνο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας το θέμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προφανώς ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, να εκφράζει την άποψή του. Αλλά είναι μια συζήτηση, η οποία δεν οδηγεί κάπου». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, όταν έρθει εκείνη η ώρα, με την απόφαση που θα λάβει, αφού προφανώς μετρήσει όλα τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός. Πρέπει να σεβόμαστε τον θεσμό. Πρέπει να σεβόμαστε τα πρόσωπα, που εκπροσωπούν μάλιστα όλους τους Έλληνες» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Πολλοί πάντως ισχυρίζονται ότι η εικόνα της  νυν προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου έχει αρχίσει να θαμπώνει καθώς τουλάχιστον 25 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται να μην επιθυμούν την επανεκλογή της. 

Το γεγονός αυτό έχει κάνει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να επεξεργάζονται και άλλα σενάρια, ενώ αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρχε πιθανότητα να ξαναπροτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την θέση του προέδρου. 

«Έχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το μεγάλο ερώτημα σε αυτή την ιστορία είναι τι θέλει να κάνει στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός. Εάν, δηλαδή, αντιλαμβανόμενος την δυσαρέσκεια που υπάρχει στο κόμμα του, θα επιχειρήσει να κάνει έναν συμβιβασμό ή εάν θα επιλέξει να παραμείνει στην τακτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα παίρνοντας τα ρίσκα του.

Εάν, πάντως,  το σενάριο για την υποψηφιότητα Καραμανλή δεν προχωρήσει  – γιατί ο πρωθυπουργός δεν θα θέλει να εμφανιστεί ότι υποχωρεί στις βουλές των πρώτων – τότε πολύ πιθανό είναι να παίξει το όνομα του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα. 

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Στα «χαρακώματα» Κασσελάκης και διαφωνούντες μετά την επιστολή των 87 – Ακονίζουν τα «μαχαίρια» για τη σύγκρουση στην ΚΕ

Επιπλέον μάθημα οικονομίας στην Α΄ Λυκείου προσθέτει το υπουργείο Παιδείας για τον «οικονομικό αναλφαβητισμό»

Μαμουλάκης: Η προσπάθεια υποβάθμισης της παραλίγο σύγκρουσης των τρένων εντείνει τις ανησυχίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 12:45