search
ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 17:16
MENU CLOSE

Η θύελλα στη ΝΔ, ο κομμένος Σαλμάς και η σιωπηλή Καραμανλή, η νέα επανάσταση της Γεροβασίλη και τι λένε οι δημοσκοπήσεις για Δούκα

28.06.2024 06:01
kalxas fri

Καλημέρα σας

Τις πληγές από τη θύελλα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ μετράει το Μαξίμου και ενώ μπροστά του έχει την κοινή εμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά τη Δευτέρα.

Οι σφοδροί εσωκομματικοί άνεμοι έπεσαν για λίγο, αλλά για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός είδε κατάματα το πρόβλημα με τους αγανακτισμένους γαλάζιους βουλευτές.

Άνθρωποι που έχουν άριστη εικόνα αυτής της κατάστασης – όχι, δεν περιλαμβάνεται ο Γιώργος Μυλωνάκης σε αυτούς αν και δείχνει διάθεση να μάθει πλέον – λένε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να μην είναι σε αυτούς τους 32 που μίλησαν και εκδηλώθηκαν.

Αλλά σε εκείνους, που είτε δεν πρόλαβαν να μιλήσουν καίτοι εγγράφηκαν στον κατάλογο, είτε σε όσους και όσες θεώρησαν περιττό να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους.

Η σιωπή λένε οι ψυχολόγοι κρύβει τις πιο μεγάλες κραυγές.    

Δεν ξέρω πώς το εννοούν, αλλά το παράδειγμα της Άννας Καραμανλή είναι από τα πιο χαρακτηριστικά, μου λένε.

Η δραστήρια βουλευτής απέφυγε να τα πει, αλλά βράζει με τα όσα γίνονται στη ΝΔ – είναι και σκληρή «σαμαρική» βέβαια.

Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε οι πρωτοβουλίες αντιστροφής του κλίματος είναι επιβεβλημένο να γίνουν πολύ νωρίτερα και όχι να περιμένει το Μαξίμου τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.

Ο Σαλμάς στο πυρ το εξώτερον  

Παρεμπιπτόντως, για το Μαξίμου θεωρείται «τελειωμένος» πολιτικά ο Μάριος Σαλμάς.

Υπερέβη τα εσκαμμένα, όπως αναφέρεται και πλέον είναι θέμα χρόνου να επέλθει η τελική ρήξη.

Με το παραμικρό «φάουλ» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας θα τεθεί εκτός. Αυτά κυκλοφορούν, αλλά τίποτα δεν είναι εύκολο όταν επικρατεί μία γενικευμένη κρίση και αμφισβήτηση.

Το διαζύγιο ξεκίνησε στον ΣΥΡΙΖΑ  

Και ενώ στη ΝΔ έχουν τον πονοκέφαλο των βουλευτών, στον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε κανονικά το πολεμικό μέτωπο μεταξύ Κασσελάκη και αμφισβητιών.

Το κείμενο με τις 87 υπογραφές είναι ενδεικτικό των διαθέσεων που έχουν οι διαφωνούντες, μεταξύ αυτών και «τσιπρικοί» έναντι του αρχηγού του κόμματος.

Επτά βουλευτές, η αδελφή του Αλέξη, Ζανέτ, αλλά και ο ξάδελφος Γιώργος Τσίπρας. Επίσης ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Άρα, η σύγκρουση γενικεύεται.

Το θέμα με τους βουλευτές είναι κρίσιμο.

Όχι μόνο επειδή ανάμεσά τους είναι η Όλγα Γεροβασίλη, που εκφράζει απολύτως τις διαθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Ή επειδή υπάρχουν ονόματα έκπληξη, όπως αυτή της Αθηνάς Λινού. Και ακόμα ο Καλαματιανός, ο Γιαννούλης, η Νοτοπούλου, ο Παναγιωτόπουλος και ο Ζαμπάρας.

Αλλά επειδή μία ρήξη και αποχώρηση – σαν να είναι στη θύρα της εξόδου μοιάζουν – έστω των 5 από τους 7, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση της κοινοβουλευτικής κατάταξης και κάνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση.

Βέβαια, όσο κινδυνεύει ο Κασσελάκης από μία τέτοια ρήξη, άλλο τόσο και οι αμφισβητίες είναι εγκλωβισμένοι. Διότι το ερώτημα είναι πού θα πάνε; Χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορούν να κάνουν – απαιτούνται δέκα βουλευτές. Στη Νέα Αριστερά δεν γίνεται να πάνε, μετά της αποτυχία των άλλοτε συντρόφων τους στις ευρωεκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της ηγεσίας και άρα δεν γίνονται τέτοιες συμφωνίες σε μεταβατικές περιόδους – αφήστε που οι πιθανότητες για συνεργασία θα αυξηθούν μάλλον στην περίπτωση που φύγει ο Ανδρουλάκης.

Άρα το ερώτημα είναι εάν όλοι αυτοί μαζί, «Κασσελακίστας» και οι «87» θα καταφέρουν να πάνε στο καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου και θα πάρουν διαζύγιο εκεί, ή θα χωρίσουν νωρίτερα.

Μύλος…

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ θέλει ο κόσμος

Ο Ανδρουλάκης και οι επίδοξοι αρχηγοί πολύ θα ήθελαν να πάρουν ποπ κορν και να απολαύσουν τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά προέχει να λήξει γρήγορα η εσωκομματική μάχη ηγεσίας.

Η οποία μάλλον δεν μπορεί να πάει πέρα από το φθινόπωρο – θα τα πει και ο Ανδρουλάκης κατά πως φαίνεται, στην Κυριακή στην κεντρική επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσκοπικά ευρήματα που κυκλοφόρησαν σε ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, το 65% των ερωτηθέντων θέλει εσωκομματικές εκλογές το συντομότερο.

Τα δύο παράξενα με τον Ανδρουλάκη

Οφείλω να ομολογήσω ότι από τη μέχρι τώρα συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το θέμα της ηγεσίας, μου έχουν κάνει εντύπωση δύο πράγματα:

Ότι ο Ανδρουλάκης και οι επιτελείς του δεν είχαν καταλάβει καν ότι θα τεθεί θέμα αμφισβήτησης τόσο γρήγορα. Μάλλον νόμιζαν ότι οι άλλοι σκέφτονται τις διακοπές. Εξ ιδίων προφανώς…

Κι ότι τον Ανδρουλάκη τον έχουν εγκαταλείψει τόσοι πολλοί υποστηρικτές του στη μάχη ηγεσίας του 2021. Με τόσες απώλειες (Σκανδαλίδης, Ευθυμίου,  Κωνσταντινόπουλος, Κουκουλόπουλος, Πάνας, Λιακούλη και άλλα ονόματα έκπληξη) δύσκολο να επανεκλεγεί.

Άλλωστε τα γκάλοπ που έχει το επιτελείο Δούκα στη διάθεσή του λένε για πρωτιά του δημάρχου ήδη, έστω και με μικρή διαφορά, καθώς δεν είχε καταγραφεί η επίδραση της συμμαχίας με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ τη δεύτερη θέση τη διεκδικεί με αξιώσεις ο Παύλος Γερουλάνος

Διαβάστε επίσης:

Ο απόλυτος «βουλευτικός» αιφνιδιασμός για Μαξίμου και το πρώτο κάζο για Μυλωνάκη, ένα γκάλοπ για το ΠΑΣΟΚ και το χρέος των 2 εκατ. του ΣΥΡΙΖΑ

Η «απο-Τσιπροποίηση» του Κασσελάκη και μία περίεργη σιωπή, η Αυγή, οι υπογραφές του Ραγκούση, το beef Ανδρουλάκη – Δούκα και ο Σκέρτσος

Η έμμεση αμφισβήτηση Κασσελάκη, η εμπλοκή Τσίπρα, η πίεση στον Ανδρουλάκη και μία υποτιθέμενη συνάντηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 17:13