search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 21:26
MENU CLOSE

Έρευνα: Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε ανθρώπινα πέη – Ποια η σχέση τους με τη στυτική δυσλειτουργία;

28.06.2024 08:42
giatros-new

Την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία των επιστημόνων για τον πολλαπλασιασμό των μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων στα ανθρώπινα όργανα, οι ειδικοί, σε νέα έρευνα, ανακάλυψαν μικροπλαστικά και σε ανθρώπινα πέη.

Μάλιστα, οι ερευνητές τώρα θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτά τα ξένα σωματίδια σχετίζονται και με τη Στυτική Δυσλειτουργία.

Ειδικότερα, βρέθηκαν επτά διαφορετικά είδη μικροπλαστικών, σε τέσσερα από τα πέντε δείγματα ιστού πέους που ελήφθησαν από πέντε διαφορετικούς άνδρες ως μέρος μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο IJIR: Your Sexual Medicine Journal πρόσφατα, όπως αναφέρει το CNN Health.

Τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πολυμερούς που μπορεί να κυμαίνονται από λιγότερο από 0,2 ίντσες (5 χιλιοστά) έως 1/25.000ο της ίντσας (1 μικρόμετρο). Οτιδήποτε μικρότερο είναι ένα νανοπλαστικό που πρέπει να μετρηθεί σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Σχηματίζονται όταν τα μεγαλύτερα πλαστικά διασπώνται, είτε με χημική αποικοδόμηση είτε με φυσική φθορά σε μικρότερα κομμάτια.

Ορισμένα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισβάλουν σε μεμονωμένα κύτταρα και ιστούς σε μεγάλα όργανα, λένε οι ειδικοί, την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι ολοένα και περισσότερα μέσα στο σώμα μας.

Ο επικεφαλής της μελέτης Ranjith Ramasamy, ειδικός στην αναπαραγωγική ουρολογία που διεξήγαγε την έρευνα ενώ εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, είπε στο CNN ότι χρησιμοποίησε μια προηγούμενη μελέτη που βρήκε στοιχεία μικροπλαστικών στην ανθρώπινη καρδιά ως βάση για την έρευνά του.

Ο Ramasamy είπε ότι δεν εξεπλάγη που βρήκε μικροπλαστικά στο πέος, καθώς είναι ένα «όργανο με πολλά αγγεία, όπως και η καρδιά».

Τα δείγματα ελήφθησαν από συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν διαγνωστεί με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) και βρίσκονταν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για εμφυτεύματα πέους στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023.

Στη συνέχεια, τα δείγματα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας χημική απεικόνιση, η οποία αποκάλυψε ότι τέσσερις από τους πέντε άνδρες είχαν μικροπλαστικά στον ιστό του πέους τους.

Ανιχνεύθηκαν επτά διαφορετικοί τύποι μικροπλαστικών, με το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και το πολυπροπυλένιο (PP) να είναι τα πιο συχνά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τώρα που η παρουσία τους έχει επιβεβαιωθεί, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση πιθανών συνδέσεων με καταστάσεις όπως η ΣΔ, είπε ο Ramasamy.

«Πρέπει να προσδιορίσουμε εάν τα μικροπλαστικά συνδέονται με ΣΔ και εάν υπάρχει ένα επίπεδο πέρα ​​από το οποίο προκαλεί παθολογία και ποιοι τύποι μικροπλαστικών είναι παθολογικοί», είπε.

Όσον αφορά τις ευρύτερες επιπτώσεις των ευρημάτων, ο Ramasamy είπε ότι ήλπιζε ότι η μελέτη θα «δημιουργούσε περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την παρουσία ξένων σωμάτων στα ανθρώπινα όργανα και θα προωθήσει περισσότερη έρευνα γύρω από αυτό το θέμα».

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού – το ισοδύναμο δύο εμφιαλωμένων νερών κανονικού μεγέθους – περιείχε κατά μέσο όρο 240.000 πλαστικά σωματίδια.

«Πιστεύω ότι πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση νερού και φαγητού από πλαστικά μπουκάλια και δοχεία και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη χρήση μέχρι να γίνει περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό των επιπέδων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παθολογία», είπε ο Ramasamy.

Ο τοξικολόγος Matthew J. Campen είπε στο CNN ότι πρόκειται για «μια ενδιαφέρουσα μελέτη που επιβεβαιώνει την παρουσία πλαστικών στο σώμα».

Άλλη μελέτη

«Καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις των πλαστικών στην υγεία, αυτό είναι ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο», είπε ο Campen, καθηγητής φαρμακευτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στο Αλμπουκέρκη.

«Τα πλαστικά γενικά δεν αντιδρούν με τα κύτταρα και τις χημικές ουσίες του σώματός μας, αλλά θα μπορούσαν να διαταράξουν σωματικά πολλές διαδικασίες που αναλαμβάνει το σώμα μας για κανονική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών που σχετίζονται με τη στύση και την παραγωγή σπέρματος».

Ο Campen συνέταξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο και διαπίστωσε ότι οι ανθρώπινοι όρχεις περιέχουν μικροπλαστικά και νανοπλαστικά σε επίπεδα τριπλάσια από τους όρχεις ζώων και τους ανθρώπινους πλακούντες.

Η μελέτη εξέτασε 23 διατηρημένους όρχεις από πτώματα αρσενικών που ήταν ηλικίας 16 έως 88 ετών τη στιγμή του θανάτου τους και στη συνέχεια συνέκρινε τα επίπεδα 12 διαφορετικών τύπων πλαστικών σε αυτούς τους όρχεις με πλαστικά που βρέθηκαν σε 47 όρχεις σκύλων.

«Τα επίπεδα μικροπλαστικών θραυσμάτων και τύπων πλαστικών στους ανθρώπινους όρχεις ήταν τρεις φορές μεγαλύτερα από αυτά που βρέθηκαν σε σκύλους και οι σκύλοι τρώνε από το πάτωμα», είπε ο Campen τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η μελέτη. “Έτσι, θέτει πραγματικά σε προοπτική αυτό που βάζουμε στο σώμα μας.”

Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης ώστε να μειώσετε την έκθεσή σας σε μικροπλαστικά.

«Το ένα είναι να μειώσουμε το πλαστικό μας αποτύπωμα χρησιμοποιώντας ανοξείδωτα και γυάλινα δοχεία, όταν είναι δυνατόν», είπε ο Δρ Λεονάρντο Τρασάντε, διευθυντής  περιβαλλοντικής παιδιατρικής στο NYU Langone Health, σε προηγούμενη συνέντευξη στο CNN .

Επίσης, αποφύγετε τα φαγητά ή ποτά σε πλαστικό φούρνο μικροκυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος και του γάλακτος που αντλείται και μην βάζετε πλαστικό στο πλυντήριο πιάτων, γιατί η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει την έκπλυση χημικών ουσιών.

Διαβάστε επίσης:

Παχυσαρκία: Πώς σχετίζεται με τον καρκίνο

Υπουργείο Υγείας: Ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε real time

Κορωνοϊός: 18 νεκροί, 7 σε ΜΕΘ μέσα σε μια εβδομάδα – 487 νέες εισαγωγές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 21:25