search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 01:45
MENU CLOSE

Διευρύνει το προβάδισμά της η γαλλική ακροδεξιά καθώς πέφτει αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία

28.06.2024 19:33
gallikes ekloges

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας διεύρυνε το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας πριν από τον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τότε που ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε αιφνιδιαστικές πρόωρες εκλογές που έχει βυθίσει τη Γαλλία στην αβεβαιότητα και έχει κλονίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μια νέα δημοσκόπηση της OpinionWay για την εφημερίδα Les Echos την Παρασκευή έδειξε ότι το RN θα μπορούσε να φτάσει έως και το 37%, με άνοδο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα.

Το κόμμα του Μακρόν φάνηκε να φτάνει το 20%, μειωμένο κατά δύο μονάδες από την τελευταία δημοσίευση. Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου παραμένει αμετάβλητη στο 28%.

Το BFM TV, σε μια διαφορετική δημοσκόπηση από το Elabe, αναφέρει ότι το RN και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να καταλήξουν με 260-295 έδρες στο νέο κοινοβούλιο – ενδεχομένως να ξεπεράσουν το όριο των 289 εδρών για απόλυτη πλειοψηφία δίνοντάς τους σαφή εντολή να κυβερνήσουν.

Οι ακριβείς προβλέψεις εδρών είναι δύσκολες επειδή το αποτέλεσμα εξαρτάται από τα αποτελέσματα σε 577 εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη Γαλλία. Επιπλέον, μετά τον πρώτο γύρο της Κυριακής, οι αντίπαλοι του RN μπορούν να ενωθούν και να αποσύρουν υποψηφίους σε τακτικές κινήσεις για να νικήσουν ακροδεξιούς υποψηφίους στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου.

Η προοπτική είτε μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του RN είτε της πολιτικής παράλυσης ενός μετέωρου κοινοβουλίου έχει προκαλέσει ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με το ασφάλιστρο κινδύνου στα γαλλικά κρατικά ομόλογα να αυξάνεται την Παρασκευή στο υψηλότερο από την κρίση της ευρωζώνης το 2012.

Διαβάστε επίσης:

Τζιλ Μπάιντεν: Χαμός στα social media για το «Μπράβο Τζο» – Ανελέητη κριτική στην πρώτη Κυρία των ΗΠΑ μετά το ντιμπέιτ – καταστροφή

Γαλλία: Το χρονολόγιο της ανόδου της ακροδεξιάς – Από παρίας της πολιτικής, κοντά στην ανάληψη εξουσίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Ο Πούτιν ροχάλιζε την ώρα του αμερικανικού ντιμπέιτ, λέει το Κρεμλίνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 01:11