search
ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 14:17
MENU CLOSE

Πιέσεις στο Κογκρέσο από επιφανείς Ισραηλινούς να αποσύρει την πρόσκληση στον Νετανιάχου – «Θα ήταν τρομερό λάθος»

27.06.2024 21:03
netanyahu kogreso 09- new

Στις πιέσεις που ασκούνται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να αποσύρει την πρόσκληση που έχει απευθύνει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μιλήσει στους γερουσιαστές, αναφέρεται σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια ομάδα επιφανών Ισραηλινών – συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην πρωθυπουργού και ενός πρώην αρχηγού της Μοσάντ, της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών – έχουν προσθέσει τις φωνές τους στις αυξανόμενες εγχώριες εκκλήσεις στις ΗΠΑ προς το Κογκρέσο να αποσύρει την πρόσκλησή του προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να του απευθυνθεί τον επόμενο μήνα , αποκαλώντας την κίνηση «ένα τρομερό λάθος».

Η έκκληση, σε άρθρο – γνώμης στους New York Times, υποστηρίζει ότι η πρόσκληση επιβραβεύει τον Νετανιάχου, τον σημερινό πρωθυπουργό του Ισραήλ, για «σκανδαλώδη και καταστροφική συμπεριφορά», συμπεριλαμβανομένων αποτυχημένων πληροφοριών που οδήγησαν στη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο και την αιματηρή επίθεση που ακολούθησε, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα δεν δείχνει σημάδια λήξης.

«Το Κογκρέσο έκανε ένα τρομερό λάθος. Η εμφάνιση του κ. Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον δεν θα αντιπροσωπεύει το Κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του και θα ανταμείψει τη σκανδαλώδη και καταστροφική συμπεριφορά του προς τη χώρα μας», υποστηρίζουν οι έξι συντάκτες του άρθρου σε μια έντονη κριτική που επίσης κατηγορεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση πολλών ομήρων που ελήφθησαν στην περσινή επίθεση και κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι.

Οι συντάκτες του άρθρου ήταν ο Ehud Barak, πρώην πρωθυπουργός, ο Ταμίρ Πάρντο, πρώην διευθυντής της Μοσάντ, ο David Harel, ο πρόεδρος της ακαδημίας επιστημών και ανθρωπιστικών επιστημών του Ισραήλ, ο μυθιστοριογράφος Ντέιβιντ Γκρόσμαν, η Talia Sasson, πρώην διευθύντρια στο γραφείο του κρατικού εισαγγελέα·και ο Aaron Ciechanover, βραβευμένος με Νόμπελ χημικός.

Η σκληρή κριτική τους θα ενισχύσει την αντίθεση πολλών Δημοκρατικών στην εμφάνιση του Νετανιάχου πριν από μια κοινή σύνοδο στο Καπιτώλιο στις 24 Ιουλίου – ένα συναίσθημα που ενισχύθηκε από την κατηγορία την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρεμποδίζει την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ κρατώντας εσκεμμένα όπλα, κατηγορία που ο Λευκός Οίκος αρνείται.

Η πρόσκληση απευθύνθηκε αρχικά από τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, και υποστηρίχθηκε από τον Χακίμ Τζέφρις, τον ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Δημοκρατικών και τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, παρά την προηγούμενη καταγγελία του Νετανιάχου από τον τελευταίο και έκκληση για νέες εκλογές στο Ισραήλ.

Αρκετοί Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρουν την εμφάνιση του Νετανιάχου στο Κογκρέσο, κυρίως ο Μπέρνι Σάντερς, ο αριστερός γερουσιαστής του Βερμόντ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «εγκληματία πολέμου».

Ο Τζιμ ΜακΓκόβερν της Μασαχουσέτης, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής στην επιτροπή κανόνων της Βουλής, χαρακτήρισε την πρόσκληση προς τον Νετανιάχου «βαθιά ανησυχητική» και υποσχέθηκε επίσης να μείνει μακριά. Άλλοι επικριτικοί Δημοκρατικοί έχουν συμπεριλάβει και την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Σε σχόλια που θα βαρύνουν στους Δημοκρατικούς, οι έξι Ισραηλινοί γράφουν: «Η πρόσκληση του κ. Νετανιάχου θα ανταμείψει την περιφρόνησή του για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να καθιερώσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο, να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στον πολιορκημένο λαό της Γάζας και να κάνει καλύτερη δουλειά φειδωλών άμαχος πληθυσμός.

«Έχει απορρίψει επανειλημμένα το σχέδιο του Προέδρου Μπάιντεν να απομακρύνει τη Χαμάς από την εξουσία στη Γάζα μέσω της δημιουργίας μιας ειρηνευτικής δύναμης».

Εκθέτοντας την εγχώρια αντίθεση στον Νετανιάχου μεταξύ των Ισραηλινών, προσθέτουν ένα καυστικό συμπέρασμα: «Το να δώσουμε στον Νετανιάχου τη σκηνή στην Ουάσιγκτον θα απορρίψει την οργή και τον πόνο του λαού του, όπως εκφράζεται στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν πρέπει να το αφήσουν να συμβεί. Θα πρέπει να ζητήσουν από τον Νετανιάχου να μείνει σπίτι».

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία απαιτεί από όσους υποβάλλουν αίτημα ιθαγένειας να αποδέχονται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ

Βολιβία: Περίπου δώδεκα στρατιωτικοί συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Το σύνδρομο Down υπήρχε στην εποχή των Νεάντερταλ – Εντοπίστηκε παιδί των Νεάντερταλ που ελάμβανε στοργική φροντίδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 14:11