search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 04:43
MENU CLOSE

Πανελλαδικές 2024: Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμολογίες – Ευνοϊκοί όροι για τους υποψηφίους Έβρου και Θεσσαλίας

27.06.2024 12:48
panelladikes_apotelesmata_2706_1920-1080_new

Αύριο, Παρασκευή, μετά τις 13:00, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Ως είθισται, οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της επικράτειας, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά στοιχεία του ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Ακόμη, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τηλέφωνό τους, εφόσον ήδη έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Ευνοϊκοί όροι για τους υποψηφίους Έβρου και Θεσσαλίας

Με ευνοϊκούς όρους θα εισαχθούν στα ΑΕΙ μαθητές από Θεσσαλία και Έβρο από τις φετινές Πανελλήνιες.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, στη Βουλή, το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει ειδικό ποσοστό εισαγωγής (2%) στα πανεπιστήμια για τους υποψήφιους από τις συγκεκριμένες περιοχές, που επλήγησαν από φωτιά και πλημμύρες.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός, η σχετική υπουργική απόφαση για εισαγωγή πληγέντων υποψηφίων καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΑΕΙ, την οποία εξάλλου έχουν αιτηθεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι τοπικές ΕΛΜΕ, ενώσεις γονέων και Δήμοι, αναμένεται να ανακοινωθεί προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Με την απόφαση θα καθοριστούν οι δικαιούχοι του ειδικού ποσοστού, εφόσον έχουν υποβάλει μηχανογραφικά, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία επιλογής τους.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

1. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 3013/2002 (Α’ 102).

2. Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται κάθε φορά η έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν υπερβαίνει, ανά κατηγορία, το δύο τοις εκατό (2%), η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό, ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, προϋποθέσεις για την επιλογή είναι οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει:

α) την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση,

β) την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και

γ) συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

Διαβάστε επίσης:

Ενδοοικογενειακή βία: Τι υποστήριξε ο συνήγορος του δημοσιογράφου της ΕΡΤ (Video)

Ηλεία: Ο δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής εκτίει την ποινή για βιασμό 14χρονης – Διακόπηκε η αναστολή του

Παπάγου: 47χρονος καταπλακώθηκε από δέντρο – Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο «Γεννηματάς»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 03:31