search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 23:00
MENU CLOSE

Ουκρανία και ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας – Δέσμευση για απρόσκοπτη στρατιωτική και οικονομική στήριξη – «Θα προωθήσει την ειρήνη» λέει ο Ζελένσκι

27.06.2024 18:22
ZELENSKY EU

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 27 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ουκρανία δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις στην πορεία της προς την ΕΕ, μεταξύ άλλων σε θέματα ασφάλειας, πληροφοριών και άμυνας.

Η Ουκρανία πρέπει επίσης να ενισχύσει τα μέτρα διαφάνειας και λογοδοσίας όσον αφορά τη ληφθείσα βοήθεια, καθώς και να συμβάλει στην ασφάλεια της ΕΕ.

Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης στην Ουκρανία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης και του Ταμείου Βοήθειας της Ουκρανίας.

Το Ταμείο Βοήθειας της Ουκρανίας θα έχει προϋπολογισμό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2024, σύμφωνα με τη συμφωνία ασφαλείας.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής με 108 δισεκατομμύρια ευρώ την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 39 δισεκατομμυρίων ευρώ στρατιωτικής υποστήριξης.

«Περαιτέρω συγκρίσιμες ετήσιες αυξήσεις θα μπορούσαν να προβλεφθούν έως το 2027, με βάση τις ανάγκες της Ουκρανίας και με την επιφύλαξη της πολιτικής καθοδήγησης του Συμβουλίου (της Ευρωπαϊκής Ένωσης)», αναφέρει η συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει εκπαίδευση στις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας, ιδίως μέσω της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM), και να επεκτείνει τη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών της ΕΕ και της Ουκρανίας.

«Μια ισχυρότερη συνεργασία με την ουκρανική αμυντική βιομηχανία θα συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας της Ουκρανίας να αμύνεται και θα ωφελήσει την ικανότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας να υποστηρίζει τις ανάγκες τόσο των κρατών μελών όσο και των ουκρανικών αναγκών», ανέφερε η δήλωση.

Η ΕΕ και η Ουκρανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και απειλών στον κυβερνοχώρο, χειραγώγησης και παρέμβασης ξένων πληροφοριών, καθώς και για την προστασία ζωτικής σημασίας υποδομών και την αποναρκοθέτηση ουκρανικών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Η ΕΕ δεσμεύεται επίσης να υποστηρίξει την πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας, τον ενεργειακό της τομέα και τον μετασχηματισμό της σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

Η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία στην πορεία της προς την ΕΕ και τις σχετικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας για την ενσωμάτωσή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Άλλα κεφάλαια της συμφωνίας είναι αφιερωμένα στην παροχή προστασίας για τους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας και αυξάνουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία προκειμένου να υπονομεύσει την ικανότητά της να διεξάγει επιθετικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής νέων κυρώσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων και για την αντιμετώπιση και αντιμετώπιση της καταστρατήγησης», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει επίσης να διευκολύνει τη διερεύνηση των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει όλα τα στάδια του κύκλου λογοδοσίας από την έρευνα έως την κατάλληλη δίωξη και τη δίκη, διασφαλίζοντας τελικά αποζημίωση στα θύματα».

Την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ, χαιρέτισε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Σύνοδο Κορυφής, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική απόφαση».

Σε κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Ζελέσκι ευχαρίστησε τους ευρωπαίους ηγέτες γι’ αυτή την ιστορική απόφαση. «Περιμέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα… βλέπουμε αυτό το ισχυρό ιστορικό βήμα προς τα εμπρός και ευχαριστούμε για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων… είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς στην Ουκρανία, πιστέψτε με», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε επίσης ότι τώρα «πρέπει να εργαστούμε για τα επόμενα βήματα», ζητώντας περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και συγκεκριμένα αεράμυνα και πυρομαχικά που «χρειάζονται επειγόντως στο πεδίο της μάχης».

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα συμφωνία ασφαλείας, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα προς την «ειρήνη και την ευημερία» στην ήπειρο.

«Κάθε βήμα που γίνεται μας φέρνει πιο κοντά στον ιστορικό στόχο μας για ειρήνη και ευημερία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Έχουμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μια πρόσθετη διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Σαρλ Μισέλ, δήλωσε: «Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας. Δείχνει επίσης την πολιτική βούληση του λαού της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σημασία να παρασχεθεί μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία. «Αποφασίσαμε να στοχεύσουμε τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ειδικά τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία. Έχουμε λάβει σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, η πρώτη εκταμίευση θα είναι συγκεκριμένη και αποτελεσματική. Εργαζόμαστε επίσης με τους εταίρους της G7 για να προσφέρουμε ένα επιπλέον πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο Μισέλ.

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις στη Βρετανία για αθλητή που καταδικάστηκε για βιασμό ανήλικης και θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι πρώτες δέκα μέρες του Φειδία Παναγιώτου στις Βρυξέλλες: «Το Ευρωκοινοβούλιο είναι φλώρικο, αλλά θα τα καταφέρω» (video)

Βρετανία: Σε μια εβδομάδα οι εκλογές – Προς ιστορική ήττα οδεύουν οι Τόριδες του Σούνακ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 22:49