search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 10:49
MENU CLOSE

Ο Μπαρντελά αναζωπυρώνει την ανησυχία των αγορών με τη δέσμευση να ανακτήσει δισεκατομμύρια από την ΕΕ

27.06.2024 20:50
bardella

Ο ηγέτης της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά έσπασε την ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Γαλλίας την Πέμπτη με τη δέσμευση να πάρει πίσω δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ εάν το κόμμα του σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο 28χρονος Μπαρντελά υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει το «βάρος» μιας πιθανής νίκης στις εκλογές για να μειώσει τις συνεισφορές της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θέλω να πάρω έκπτωση», ανέφερε στους FT.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του γαλλικού δημοσίου, ένα πρόχειρο βαρόμετρο πολιτικού κινδύνου στην αγοράς, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης το πρωί της Πέμπτης.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν ήδη νευρικές με την προοπτική μιας σαρωτικής νίκης για την Εθνική Συσπείρωση, εν μέσω φόβων ότι θα ανατρέψει πολλές από τις βαθιές περικοπές δαπανών του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά παράβαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της γαλλικής αγοράς, αφού τα επίμονα και μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα της έφεραν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και επίπληξη από την ΕΕ.

Μετά από ένα αρχικό σοκ, οι αγορές ηρέμησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο Μπαρντελά και άλλοι επέμεναν ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί σε ένα πιθανό σενάριο «συγκατοίκησης» με τον Μακρόν και υποχώρησαν σε ορισμένα από τα πιο ακριβά σχέδια δαπανών τους.

Ωστόσο, η έκπτωση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σύγκρουση με την ΕΕ — αν και όχι άμεσα για τους δημοσιονομικούς κανόνες που αποτελούν το κύριο μέλημα των αγορών.

Ο Εθνικός Συναγερμός, το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, προβλέπεται να κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών με άνεση, συγκεντρώνοντας πάνω από το 30% των ψήφων, σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO.

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία απαιτεί από όσους υποβάλλουν αίτημα ιθαγένειας να αποδέχονται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ

Βολιβία: Περίπου δώδεκα στρατιωτικοί συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Ουκρανία και ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας – Δέσμευση για απρόσκοπτη στρατιωτική και οικονομική στήριξη – «Θα προωθήσει την ειρήνη» λέει ο Ζελένσκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 10:49