search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 17:50
MENU CLOSE

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο Λίβανος θα γυρίσει στη «λίθινη εποχή», απειλεί το Ισραήλ

27.06.2024 09:49
lebanon_new

Το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο στον Λίβανο, αλλά θα μπορούσε να στείλει τον γείτονά του «πίσω στη λίθινη εποχή», την ώρα που ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι μια τέτοια σύγκρουση θα ήταν «δυνητικά αποκαλυπτική».

Στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών σημειώνονται καθημερινές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών της Χεζμπολάχ.

Οι φόβοι ότι αυτές οι αψιμαχίες αυτές θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι διασυνοριακές επιθέσεις εντάθηκαν και αφού το Ισραήλ αποκάλυψε ότι είχε εγκρίνει σχέδια για μια επίθεση στο Λίβανο, προκαλώντας νέες απειλές από τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον ότι η χώρα του θα μπορούσε «να γυρίσει τον Λίβανο πίσω στη λίθινη εποχή, αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε». «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Η Χεζμπολάχ καταλαβαίνει πολύ καλά ότι μπορούμε να προκαλέσουμε τεράστιες ζημιές στον Λίβανο αν ξεκινήσει ένας πόλεμος», τόνισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του βασικού υποστηρικτή της άμυνας του, των Ηνωμένων Πολιτειών, επιθυμούν διακαώς να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συμμετείχε σε «αρκετά εντατικές συζητήσεις» με το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλους παράγοντες και πίστευε ότι καμία πλευρά δεν επιδίωκε μια «μεγάλη κλιμάκωση».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε στον Γκάλαντ ότι ένας νέος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να έχει «τρομερές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή» και προέτρεψε σε διπλωματική λύση. Από την πλευρά της, η Γερμανία, επαναλαμβάνοντας μια καναδική προειδοποίηση από την προηγούμενη ημέρα, «ζήτησε επειγόντως» από τους πολίτες της που βρίσκονται στο Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Οι σημερινές αυξημένες εντάσεις στη συνοριακή περιοχή με το Ισραήλ θα μπορούσαν να κλιμακωθούν περαιτέρω ανά πάσα στιγμή», ανέφερε επικαιροποιημένη οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο. Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη την Τετάρτη ότι ο Λίβανος είναι «το σημείο ανάφλεξης πέρα από όλα τα σημεία ανάφλεξης».

«Είναι πέρα από κάθε σχεδιασμό. Είναι δυνητικά αποκαλυπτικό», προειδοποίησε ο Γκρίφιθς, η θητεία του οποίου λήγει αυτή την εβδομάδα. Ένας πόλεμος με εμπλοκή του Λιβάνου «θα προσελκύσει τη Συρία… θα προσελκύσει και άλλους», πρόσθεσε. «Είναι πολύ ανησυχητικό». Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε περίπου 10 ισραηλινά πλήγματα σε περιοχές κοντά στα σύνορα την Τετάρτη, μεταξύ των οποίων ένα γύρω στις 10:00 μ.μ. που κατέστρεψε ένα κτίριο στη Ναμπατίγια, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης

Βόρεια Κορέα: Δοκίμασε με επιτυχία βαλλιστικό πύραυλο μεταφοράς πολλαπλών κεφαλών

Επιμένει η Ουάσινγκτον: Οι ενέργειες του Τζούλιαν Ασάνζ έθεσαν ανθρώπους σε κίνδυνο

Η Γερμανία και η Ολλανδία ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 17:49