search
ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 14:25
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ώρα μηδέν για το ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ – Οι προσδοκίες, οι παγίδες και τα «καυτά» θέματα της ατζέντας

27.06.2024 17:24
biden trump debate 98- new

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το ντιμπέιτ των δύο Αμερικανών υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, που φιλοδοξεί να επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που θα επικρατήσουν στο ντιμπέιτ που θα διεξαχθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής αναφέρεται σε ανάλυσή του το BBC, κάνοντας λόγο για «επανένωση» των δύο υποψηφίων, αν και όχι ακριβώς φιλική, με δεδομένο ότι ο Τραμπ δεν αναγνώρισε ποτέ τη νίκη Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 και λίγες μέρες αφότου οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, έσπασε την παράδοση αρνούμενος να παραστεί στην ορκωμοσία του αντιπάλου του.

Όπως σημειώνει το βρετανικό μέσο, οι δύο άνδρες βρίσκονται τώρα ξανά αντιμέτωποι για την προεδρία και αυτή η συζήτηση θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία που εκατομμύρια Αμερικανοί «κάθονται όρθιοι και δίνουν προσοχή».

Το διακύβευμα είναι υψηλό και η ένταση στην αίθουσα θα είναι μια βαθμίδα πάνω από τις προηγούμενες συγκρούσεις, καθώς και οι δύο άνδρες προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ ότι αξίζουν την ψήφο τους τον Νοέμβριο.

Μια ασυνήθιστη βραδιά

Η συζήτηση της Πέμπτης θα σηματοδοτήσει επίσης την πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκαν μαζί μετά τις συζητήσεις τους πριν από τέσσερα χρόνια. Η αρχική συνάντηση το 2020 ήταν μια σκληρή υπόθεση, που χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλες διακοπές και την ατάκα του Μπάιντεν «Θα σωπάσεις, φίλε;»

Στην αρχή του δεύτερου ντιμπέιτ εκείνο το έτος, που καθυστέρησε λόγω της διάγνωσης του Τραμπ για τον Covid, οι δύο άνδρες δεν έδωσαν καν τα χέρια.

Αυτή τη φορά και οι δύο άνδρες είναι εκτός φόρμας. Κανένας από τους δύο δεν έχει συμμετάσχει σε κανενός είδους συζήτηση εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, καθώς ο Τραμπ παρέλειψε τις προκριματικές συζητήσεις των Ρεπουμπλικανών στο δρόμο του να γίνει ο πιθανός υποψήφιος του κόμματος νωρίτερα φέτος.

Τι σκέφτονται η Μόσχα, το Πεκίνο και το Δελχί για τη ρεβάνς

Οι νυν πρόεδροι συχνά βγαίνουν κάπως… αφορμάριστοι στην εναρκτήρια συζήτηση επανεκλογής τους – μια κοινή εξήγηση είναι ότι είναι σκουριασμένοι ή δεν έχουν συνηθίσει να αμφισβητούνται μετά από τέσσερα χρόνια στη φούσκα του Λευκού Οίκου. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, και οι δύο υποψήφιοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συζητήσεις, αυτή θα διεξαχθεί σε ένα στούντιο καλωδιακής τηλεόρασης χωρίς ζωντανό κοινό για ζητωκραυγές – ή γκρίνια. Αυτό ήταν ένα αίτημα της εκστρατείας Μπάιντεν, η οποία φέρεται να ανησυχούσε μετά από ένα θορυβώδες φόρουμ στο δημαρχείο του Τραμπ που φιλοξενήθηκε από το CNN πέρυσι.

Η συζήτηση θα περιλαμβάνει επίσης σίγαση μικροφώνων για τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια του χρόνου ομιλίας του αντιπάλου τους, κάτι που μπορεί να την αποτρέψει από το να εξελιχθεί στο χάος που χαρακτήρισε την πρώτη συζήτηση Τραμπ-Μπάιντεν το 2020. Αλλά θα μπορούσε επίσης να κάνει αυτή την έκδοση λιγότερο αξιομνημόνευτη υπόθεση.

Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν αναμετρήθηκαν τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2020, πριν από τις προεδρικές εκλογές του ίδιου έτους.

Το παιχνίδι των προσδοκιών

Αν κάποιος άκουγε μόνο συντηρητικούς σχολιαστές, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει την τύχη να περάσει από τη συζήτηση χωρίς να αποκοιμηθεί, να παγώσει ή να περιπλανηθεί στη σκηνή με σύγχυση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, από τον Τραμπ και κάτω, έχουν χαρακτηρίσει τον πρόεδρο γεροντικό και αναπηρικό, ένα κέλυφος του ανθρώπου που ήταν κάποτε.

Ενώ αυτές οι επιθέσεις έχουν επηρεάσει την πολύ πραγματική ανησυχία των ψηφοφόρων σχετικά με την ανθεκτικότητα ενός προέδρου της οκταετίας, έχουν επίσης θέσει χαμηλό πήχη για την απόδοση του κ. Μπάιντεν – μια προσδοκία που έχει ξεπεράσει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ενεργητικής ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης στο αρχές Μαρτίου.

Αξιωματούχοι της εκστρατείας του Τραμπ προσπάθησαν πρόσφατα να ωθήσουν αυτόν τον πήχη ψηλότερα, σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικός κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρικής συζήτησης του 2012 εναντίον του τότε βουλευτή Πολ Ράιαν. Αμφισβήτησαν επίσης την αμεροληψία του παρουσιαστή της συζήτησης του CNN.

«Θα αποφασίσει το CNN ότι είναι διαμεσολαβητής ή το CNN θα συμμετάσχει;» ρώτησε την Τρίτη ο διευθυντής της εκστρατείας του Τραμπ, Κρις Λασιβίτα.

Ο Τραμπ και η εκστρατεία του έχουν επίσης διαδώσει ισχυρισμούς ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να βασιστεί σε απροσδιόριστα «φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση» κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Η ιδέα διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την ομάδα του Προέδρου Μπάιντεν, αλλά η σπορά τέτοιων φημών θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για δικαιολογίες μετά τη συζήτηση, εάν ο πρόεδρος ξεπεράσει τον προκάτοχό του την Πέμπτη.

Οι… παγίδες του ντιμπέιτ

Η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Λόρεν Χιτ, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος καταφεύγει σε «ψέματα» επειδή «φοβάται να λογοδοτήσει για την τοξική ατζέντα του».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να μην είναι ο μόνος που έχει την ευκαιρία να αψηφήσει τις προσδοκίες. Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ότι ο Τραμπ έχει εμμονή με την εκδίκηση και την ανταπόδοση και ότι είναι ένας επίδοξος δικτάτορας που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία.

Αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν έχουν πει ότι ο Τραμπ «έσπασε» μετά την εκλογική του ήττα το 2020 και είναι διαφορετικός άνθρωπος από τους Αμερικανούς που εξελέγησαν το 2016.

Εάν ο πρώην πρόεδρος μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του για 90 λεπτά και να μαλακώσει μερικές από τις πιο αιχμηρές άκρες του, μπορεί να τον βοηθήσει να πείσει το αμερικανικό κοινό ότι οι τρομερές προειδοποιήσεις για μια πιθανή δεύτερη θητεία Τραμπ είναι υπερβολικές.

 «Ο Μπάιντεν πρέπει να αποδείξει ότι η αντίληψη ότι είναι πολύ μεγάλος για τη δουλειά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Μάικ Μέρφι, μακροχρόνιος πολιτικός σύμβουλος των Ρεπουμπλικάνων, στο Americast, το podcast του BBC για την πολιτική των ΗΠΑ.

«Ο Τραμπ πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ο απαράδεκτος τρελός που πιστεύει η μισή χώρα. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία και για τους δύο – αλλά και ο κίνδυνος είναι υψηλός».

Τα καυτά ζητήματα της τηλεμαχίας

Μπαίνοντας σε αυτή τη συζήτηση, η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν καλύτερους βαθμούς στον Τραμπ για την οικονομία και τη μετανάστευση – δύο από τα κορυφαία ζητήματα για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος ευνοήθηκε για τις αμβλώσεις, την υγειονομική περίθαλψη και το περιβάλλον.

Ο νικητής του ντιμπέιτ το βράδυ της Πέμπτης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο υποψήφιος που μπορεί να προσγειώσει με τον καλύτερο τρόπο αξιομνημόνευτες γραμμές σε τομείς ισχύος ενώ υπερασπίζεται τις αδυναμίες του.

Μπορεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν να πείσει τους ψηφοφόρους ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες τους σχετικά με την άνοδο της μετανάστευσης, αλλά εμποδίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους στην προσπάθεια να το αντιμετωπίσει; Θα βρει ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έναν τρόπο να πείσει τους ψηφοφόρους μια άλλη θητεία στην εξουσία δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους περιορισμούς στις αμβλώσεις – ιδίως δεδομένου ότι διόρισε τρεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ψήφισαν υπέρ της ανατροπής του ομοσπονδιακού δικαιώματος στη διαδικασία;

Ο κ. Μπάιντεν προσπαθεί για περισσότερο από ένα χρόνο να πείσει το αμερικανικό κοινό ότι η οικονομία είναι καλύτερη από ό,τι νομίζουν. Θα έχει την ευκαιρία να κάνει ξανά αυτή την υπόθεση σε ένα ακροατήριο δεκάδων εκατομμυρίων, αλλά θα πρέπει να το κάνει ενόψει των επιθέσεων του αντιπάλου του, ο οποίος αναμένεται να επικεντρωθεί στην εκτίναξη των τιμών και τον υψηλό πληθωρισμό με τον οποίο οι Αμερικανοί έπρεπε να ζήσουν τα τελευταία χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να επιρρίψει τα πάντα στον Πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ Τζέισον Μίλερ.

Και πρόσθεσε: «Οι Αμερικανοί γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της οικονομίας Τραμπ, η οποία ήταν εξαιρετική, όπου όλοι τα πήγαιναν καλύτερα, και της οικονομίας Μπάιντεν».

Η αναμέτρηση του CNN της Πέμπτης θα διεξαχθεί στην Ατλάντα της Τζόρτζια, όπου οι προετοιμασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Προσωπικά βέλη σε πρώτο πλάνο

Την περασμένη εβδομάδα, η εκστρατεία του Μπάιντεν ξεκίνησε μια νέα σειρά διαφημίσεων που επιτίθενται απευθείας στον Τραμπ για την πρόσφατη καταδίκη του για κακούργημα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η ένοχη ετυμηγορία κόστισε την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικοί σε αυτές τις εκλογές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραμπ θα ερωτηθεί σχετικά με τη δικαστική υπόθεση που γράφει ιστορία στη συζήτηση και ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα είναι έτοιμος να χτυπήσει. Εάν ο πρώην πρόεδρος παρασυρθεί σε ταραχή εναντίον διεφθαρμένων δικαστών και στημένων δικαστηρίων, θα μπορούσε να αποξενώσει περαιτέρω τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

«Αν καταφέρουν να κάνουν τον Τραμπ να κάψει το μικρόφωνο ως τρελός σε νευρωτική άμυνα, αυτό είναι ένα πολύ καλό θέμα συζήτησης», είπε ο Μέρφι.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει μια δική του δικαστική υπόθεση. Η καταδίκη του γιου του Χάντερ για κακούργημα για όπλα άφησε επίσης ιστορία, και ο πρόεδρος -αν και δεν εμπλέκεται στην υπόθεση- επενδύθηκε συναισθηματικά στην έκβασή της.

Ο Τραμπ μπορεί να χτυπήσει τον Χάντερ Μπάιντεν, αν όχι για την υπόθεση των όπλων, τότε για την επερχόμενη δίκη του για φοροδιαφυγή, που θα μπορούσε να αποκαλύψει αμφιλεγόμενες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του νεότερου Μπάιντεν. Ο Τραμπ πιθανότατα θα επιχειρήσει να απεικονίσει την καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν ως απόδειξη πιο εκτεταμένης διαφθοράς σε αυτό που αποκαλεί «οικογένεια του εγκλήματος Μπάιντεν».

«Υπάρχει δρόμος ακόμη έως τον Νοέμβριο»

Αυτή είναι η πρώτη προεδρική συζήτηση στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ – που διεξήχθη πριν κάποιος υποψήφιος γίνει ο επίσημος υποψήφιος του κόμματός του. Αυτό σημαίνει ότι η αναμέτρηση θα μπορούσε να καθορίσει τη διάθεση και το μέτρο της επερχόμενης εκστρατείας, ενισχύοντας κάποιες χαλαρές απόψεις για τους υποψηφίους και προσδιορίζοντας καλύτερα τα ζητήματα και τα διακυβεύματα γύρω από την ψηφοφορία του Νοεμβρίου.

Αλλά αν αποκλείσουμε ένα πραγματικά καταστροφικό λάθος από έναν από τους υποψηφίους, η πρόωρη χρονική στιγμή θα μπορούσε να σημαίνει ότι όταν φτάσει η ημέρα των εκλογών, αυτό το γεγονός του Ιουνίου θα είναι μια μακρινή ανάμνηση για την πλειοψηφία των Αμερικανών που ακολουθούν μόνο σποραδικά την πολιτική.

Και οι δύο υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να επαναφέρουν τις ρυθμίσεις τους και να ανακατασκευαστούν από τυχόν ζημιές κατά τη διάρκεια των αυστηρά καθορισμένων εθνικών συνεδρίων τους, που θα πραγματοποιηθούν αργότερα το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, προγραμματίζεται μια άλλη συζήτηση τον Σεπτέμβριο που θα μπορούσε να διαγράψει περαιτέρω αυτήν την εβδομάδα από τις μνήμες των ψηφοφόρων.

Είναι μια πραγματικότητα που αναγνώρισε ένας ανώτερος συνεργάτης της εκστρατείας του Μπάιντεν, μιλώντας στο συνεργάτη μέσων ενημέρωσης του BBC, CBS.

«Η συζήτηση του Ιουνίου δεν είναι μια στιγμή που αναμένουμε να καθορίσουμε την τροχιά των εκλογών ή να μετακινήσουμε τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων στο άμεσο μέλλον», είπε ο σύμβουλος, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι θα απαιτήσουν «συνεπή χρόνο και προσπάθεια».

Με άλλα λόγια, αυτή η συζήτηση είναι η αρχή ενός μαραθωνίου, όχι το τέλος του αγώνα, καταλήγει το BBC στην ανάλυσή του.

Διαβάστε επίσης:

Οι πρώτες δέκα μέρες του Φειδία Παναγιώτου στις Βρυξέλλες: «Το Ευρωκοινοβούλιο είναι φλώρικο, αλλά θα τα καταφέρω» (video)

Βρετανία: Σε μια εβδομάδα οι εκλογές – Προς ιστορική ήττα οδεύουν οι Τόριδες του Σούνακ

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα, ενώ ένα ακόμα παιδί πέθανε από υποσιτισμό 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 14:23