search
ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 14:27
MENU CLOSE

Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον: Επανεξετάζουμε το πυρηνικό μας δόγμα

27.06.2024 12:04
russia_nukes_new

Ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δείξουν τη δέουσα προσοχή σχετικά με τις συζητήσεις που διεξάγονται σχετικά με την πιθανή αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στις διεθνείς σχέσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην Izvestia, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν αποκλείει την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με ορισμένες δυτικές χώρες, εάν αυτές δεν αλλάξουν τη «ρωσοφοβική» προσέγγισή τους στις σχέσεις.

Ο Ριαμπκόφ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν των τελευταίων εβδομάδων ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, που καθορίζει πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, επανεξετάζεται. Είπε στη Izvestia ότι το δόγμα συντάχθηκε «σε μια διαφορετική εποχή και υπό διαφορετικές συνθήκες» και ότι ελπίζει ότι οι συζητήσεις τώρα «λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αντιπάλους μας».

«Δεν προβλέπω το αποτέλεσμα, αλλά καλώ τους αντιπάλους μας να σκεφτούν τι λέει ο πρόεδρος», είπε. «Παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά … και πρέπει να μάθουν να μην ενδίδουν σε επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, αλλά να προσπαθήσουν να δουν τον κόσμο με νηφαλιότητα και να κατανοήσουν ότι έχουμε αναλλοίωτα εθνικά συμφέροντα, τα οποία είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους», υπογράμμισε.

Το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, ως έχει σήμερα, ορίζει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία, το ισχυρότερο μήνυμα μέχρι σήμερα ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Στα σχόλιά του στη Izvestia, ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε ποτέ ξεκινήσει υποβάθμιση των σχέσεων με καμία χώρα «παρά όλες τις εναλλαγές της πιο δύσκολης φάσης στις σχέσεις μας με τη λεγόμενη συλλογική Δύση. Πιστεύουμε ότι οι πρεσβείες και το έργο των πρεσβευτών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά στις σημερινές συνθήκες και δεν πρέπει να παραμελούνται». «Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή στο μέλλον. Όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθούν οι αντίπαλοί μας», τόνισε.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στη διευθέτηση της ανταλλαγής κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος δικάστηκε την Τετάρτη με την κατηγορία της κατασκοπείας στην πόλη Εκατερίνμπουργκ των Ουραλίων. «Απ’ όσο γνωρίζω, προς το παρόν, όχι. Οι Αμερικανοί πρέπει ξανά και ξανά να εξετάσουν προσεκτικά τις ιδέες που εκφράζονται στα κατάλληλα κανάλια από την πλευρά μας», δήλωσε. «Ελπίζω ότι στο τέλος θα κατανοήσουν την κοινή εποχή και τη λογική στην οποία βασίστηκαν αυτές οι προτάσεις».

Διαβάστε επίσης

Μπιλ Κομπς: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός, μια από τις μακροβιότερες παρουσίες του παγκόσμιου κινηματογράφου (Video)

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο Λίβανος θα γυρίσει στη «λίθινη εποχή», απειλεί το Ισραήλ

ΗΠΑ: Σήμερα η πρώτη «μάχη» Μπάιντεν-Τραμπ – Οι διαφορές με τα παραδοσιακά ντιμπέιτ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 14:23