search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 00:14
MENU CLOSE

Η Γερμανία απαιτεί από όσους υποβάλλουν αίτημα ιθαγένειας να αποδέχονται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ

27.06.2024 19:47
germania evraioi

Τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για πολιτογράφηση στη Γερμανία θα πρέπει από τώρα και στο εξής να επιβεβαιώνουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, σύμφωνα με αλλαγές στη νομοθεσία περί ιθαγένειας της χώρας.

Η νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναμόρφωσης της διαδικασίας πολιτογράφησης από το Βερολίνο, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αντισημιτισμό, την αύξηση της δημοτικότητας της ακροδεξιάς και την έντονη συζήτηση για την απάντησή της στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι εξετάσεις πολιτογράφησης της χώρας θα περιλαμβάνουν πλέον μια σειρά από νέες ερωτήσεις, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών.

«Σε απάντηση στον αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Γερμανία, ο κατάλογος των ερωτήσεων στο τεστ πολιτογράφησης έχει διευρυνθεί. Προστέθηκαν νέες ερωτήσεις σχετικά με τα θέματα του αντισημιτισμού, το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και την εβραϊκή ζωή στη Γερμανία», ανέφερε.

Ο πόλεμος στη Γάζα και η ισχυρή υποστήριξη του Βερολίνου προς το Ισραήλ έχουν πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις στη Γερμανία. Στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, Γερμανοί βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επανέλαβαν ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι θέμα εθνικού συμφέροντος.

Αλλά άλλες φωνές στη χώρα κατηγόρησαν τις αρχές ότι το παρακάνουν, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των φιλοπαλαιστινίων στην ελευθερία του λόγου και στην ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη παλαιστινιακή διασπορά στην Ευρώπη, η οποία υπολογίζεται σε 300.000. Η Γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων Lamya Kaddor δήλωσε στο CNN ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες στη Γερμανία αισθάνονται εξοστρακισμένες υπό το φως των γεγονότων στη Μέση Ανατολή.

«Μια κρυστάλλινη κόκκινη γραμμή»

Η νομοθεσία εισάγεται σε εθνικό επίπεδο αφού το ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ απαιτούσε επίσης από τους αιτούντες υπηκοότητα να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ από τον περασμένο τον Δεκέμβριο.

Την εφαρμογή του νόμου σε ομοσπονδιακό επίπεδο υποστήριξε το κεντροδεξιό κόμμα Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) πέρυσι. Η πρόταση έγινε δεκτή και από άλλα κόμματα της Bundestag.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, επιταχύνθηκε και η διαδικασία για την απόκτηση υπηκοότητας. Όσοι εργάζονται στη Γερμανία και θεωρούνται «καλά ενσωματωμένοι» μπορούν τώρα να λάβουν υπηκοότητα μετά από μόλις πέντε χρόνια αντί για οκτώ.

Οι αιτούντες δεν χρειάζεται πλέον να εγκαταλείψουν την υπηκοότητα της προηγούμενης χώρας τους – κάτι που στο παρελθόν ήταν απαίτηση στη Γερμανία για τους μετανάστες πρώτης γενιάς.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Nancy Faeser χαιρέτισε τις αλλαγές της Πέμπτης ως «δέσμευση για μια σύγχρονη Γερμανία».

«Όποιος συμμερίζεται τις αξίες μας και κάνει μια προσπάθεια μπορεί τώρα να πάρει γερμανικό διαβατήριο πιο γρήγορα και δεν απαιτείται να παραιτηθεί από ένα μέρος της ταυτότητάς του με την πρώην υπηκοότητα», συνέχισε.

«Το έχουμε καταστήσει εξίσου σαφές: Όποιος δεν συμμερίζεται τις αξίες μας, δεν θα μπορεί να πάρει γερμανικό διαβατήριο. Εδώ χαράξαμε μια κρυστάλλινη κόκκινη γραμμή και κάναμε τον νόμο πολύ πιο ισχυρό από πριν. Ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και άλλες μορφές περιφρόνησης για την ανθρωπότητα αποκλείουν την πολιτογράφηση. Δεν υπάρχει καμία ανοχή σε αυτό».

Η μεταρρύθμιση έρχεται καθώς μια νέα έκθεση της RIAS, μιας οργάνωσης που παρακολουθεί τον αντισημιτισμό στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι τα αντισημιτικά περιστατικά στη χώρα αυξήθηκαν περίπου 83% πέρυσι, καταγράφοντας άλμα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την οκτάμηνη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνουν τα πάντα, από αντισημιτικά γκράφιτι μέχρι απειλές και βίαιες επιθέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Βολιβία: Περίπου δώδεκα στρατιωτικοί συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Ουκρανία και ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας – Δέσμευση για απρόσκοπτη στρατιωτική και οικονομική στήριξη – «Θα προωθήσει την ειρήνη» λέει ο Ζελένσκι

Αντιδράσεις στη Βρετανία για αθλητή που καταδικάστηκε για βιασμό ανήλικης και θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 00:08