search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 15:31
MENU CLOSE

Γιατί ο Κασσελάκης στήνει σκηνικό μονομαχίας με τον Τσίπρα – Κινητικότητα στους διαφωνούντες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2340
27/6/2024
27.06.2024 11:00
kasselakis-new

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 20 μέρες μετά τις ευρωεκλογές, με τον Στέφανο Κασσελάκη να στήνει ένα σκηνικό μονομαχίας με τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο πέραν πάσης αμφιβολίας στοχεύουν πλέον οι αναφορές για «μαύρο χρήμα», «τοτέμ», «δήθεν σωτήρες» κ.ο.κ. Με τις κινήσεις του διαμορφώνει ένα γενικότερο σκηνικό ρήξης, το οποίο ήδη εξωθεί όσους διαφωνούν μαζί του σε επιλογές όπως αυτή των Τεμπονέρα – Κοτσακά – Τσιόκα που ανακοίνωσαν χθες την αποχώρησή τους από τα όργανα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή στις εκλογές έλαβε ένα μέτριο έως κακό αποτέλεσμα με δεδομένες και τις πολύ μεγάλες απώλειες της Ν.Δ., που δεν του δίνει από μόνο του μια ξεκάθαρη κυριαρχία όπως επιθυμούσε, προχωρά μπροστά με άκρως επιθετικό τρόπο προκειμένου να επιβάλει το σχέδιό του. Αντιλαμβάνεται ότι απέναντί του όσοι τον αμφισβητούν έμμεσα όλο αυτό το διάστημα είναι αδύναμοι οργανωτικά και ασυντόνιστοι ώστε να τον αμφισβητήσουν και ανοιχτά, όπως έδειξε και το πρόσφατο συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση, στον βαθμό που δεν υπήρξαν κινήσεις ευθείας αμφισβήτησης αμέσως μετά τις εκλογές, παρά έμμεσες, διά της συζήτησης για την ενιαία Κεντροαριστερά, ο Κασσελάκης θέλησε να προκαλέσει ο ίδιος σύγκρουση ώστε να επιταχύνει τις εξελίξεις και να προχωρήσει σε εσωτερικό «ξεκαθάρισμα».

Πάτησε το κουμπί

Με δεδομένο ότι όσοι (εντός κι εκτός κόμματος) σηκώνουν τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά δεν τον περιλαμβάνουν και ταυτόχρονα με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πρόσωπο που σε ισχυρό βαθμό ταυτίζεται με αυτήν τη συζήτηση – η συμβολή στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά είναι ένας από τους στόχους του Ινστιτούτου του άλλωστε – ο Στέφανος Κασσελάκης από τη μία έσπευσε να βάλει εαυτόν στο κάδρο της συζήτησης και από την άλλη να σφίξει ακόμη περισσότερο τα λουριά στο κόμμα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η συζήτηση για την Κεντροαριστερά έχει στόχο είτε τη διάχυση του ΣΥΡΙΖΑ είτε σε κάθε περίπτωση τον παραμερισμό του ίδιου, αν και αρχηγός του, και κατ’ επέκταση θεωρεί ότι δέχεται υπονόμευση από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Δευτέρα και Τρίτη ο Στέφανος Κασσελάκης πάτησε το κουμπί εξ Αμερικής δύο πολύ επιθετικών κινήσεων: από τη μία παρουσίασε ένα μανιφέστο ρήξης με Τσίπρα και παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη προχώρησε σε κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής». Στη ρητορική του ως εργαλείο σύγκρουσης με την περίοδο Τσίπρα αλλά και ως μέσο δικαιολόγησης του κλεισίματος της «Αυγής» ενέταξε τις αναφορές για το «μαύρο χρήμα».

Χθες έκανε ακόμη πιο καθαρή τη σύνδεση, λέγοντας, σε νέα ανάρτησή του με φαινομενικό στόχο τη Ν.Δ., πως οι δύσκολες οικονομικές αποφάσεις «θα μπορούσαν να αποφευχθούν μόνο με μαύρο χρήμα», κάτι που ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να κάνει. Φτιάχνοντας το δίλημμα επίπονος εξορθολογισμός ή μαύρο χρήμα, πέταξε το μπαλάκι στο εσωτερικό: «αν οι ψηφοφόροι ή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν μαύρο χρήμα προκειμένου να αποφευχθούν επίπονες αλλά αναγκαίες οικονομικά αποφάσεις, θα πρέπει να εκλέξουν άλλον πρόεδρο». Ταυτόχρονα πρότεινε να έρθουν ορκωτοί λογιστές από ανεξάρτητη εταιρεία σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «για έλεγχο όλων των οικονομικών μας στοιχείων σε χρονικό βάθος δεκαετίας. Με άρση όποιας ρήτρας εμπιστευτικότητας μπορεί να υπάρχει με προμηθευτές ή συνεργάτες».

Υπενθυμίζεται ότι στην ανάρτηση των 2 χιλιάδων λέξεων το απόγευμα της Δευτέρας, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ο Στέφανος Κασσελάκης

– ανέφερε ως βασικό πυλώνα του σχεδίου του για τον ΣΥΡΙΖΑ την οικονομική εξυγίανση και τόνισε ότι ξεκινά επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού στο τέλος της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια κυβερνητική δύναμη «πραγματικά ανεξάρτητη»,

– μίλησε για πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Είπε μάλιστα ότι αυτά τα ανοίγματα συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023, όταν ήδη είχε διαφανεί ότι η θα επέλθει πολύ μεγάλη μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Με άλλα λόγια έδειξε να φωτογραφίζει τη χρηματοδότηση της εκλογικής καμπάνιας του Ιουνίου του 2023, δηλαδή επί Τσίπρα,

– ανέφερε πως «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα» από άγνωστες πηγές χρηματοδότησης ούτε δάνεια από τράπεζες, κοινώς ο ίδιος δεν θα γίνει «δέσμιος εξαρτήσεων, είτε “άγνωστων χρηματοδοτών” είτε τραπεζιτών». Στο μυαλό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα όσα είπε χθες ο Βαγγέλης Αποστολάκης αλλά και ο ίδιος μιλώντας σε ομογενειακό ραδιόφωνο, δείχνει να έχει τις χορηγίες.

Από την Κουμουνδούρου επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις έναντι όσων ρωτούν αν με όσα ανέφερε ο Κασσελάκης εννοεί κάτι για τον Αλέξη Τσίπρα και την περίοδο της ηγεσίας του.

Ειδικά η αναφορά «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ» άφησε μια έντονη υπόνοια ότι τον διαχωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ανεξαρτήτως του αν κάποιοι είδαν σε αυτή την αναφορά και ιδιοκτησιακή αντίληψη επιχειρηματικής λογικής.

Τις υπόνοιες ήρθε να ενισχύσει ο Βαγγέλης Αποστολάκης, στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, με τη δήλωσή του ότι όλα τα κόμματα παίρνουν μαύρο χρήμα. Κασσελάκης και Αποστολάκης να πάνε στον εισαγγελέα αν έχουν στοιχεία, αντέδρασε χθες ο Χρήστος Σπίρτζης, εκ των βασικών «προπαγανδιστών» της ενιαίας Κεντροαριστεράς και μάλιστα με ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. «Όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει και η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Εάν εγώ είχα αντιληφθεί και είχα και στοιχεία, θα τα πήγαινα στον εισαγγελέα προσωπικώς. Αυτό το οριζόντιο, το όλοι οι δημοσιογράφοι, όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, είναι μαύρη αντίληψη, που τροφοδοτεί μόνο σκοτεινές πολιτικές απόψεις» ανέφερε και η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον AΝΤ1.

Ο Βαγγέλης Αποστολάκης πάντως επανερχόμενος χθες μάζεψε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι ναι μεν το φαινόμενο υπάρχει αλλά αφορά άλλα κόμματα και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητούν εξηγήσεις στα όργανα

Από την πλευρά των στελεχών που ανήκουν στην τσιπρική πάλαι ποτέ προεδρική «φρουρά» τα παραπάνω εκλαμβάνονται ως επιχείρηση ηθικής και πολιτικής απαξίωσης του Αλέξη Τσίπρα.

Στελέχη αυτής της πλευράς ζητούν πλέον να συγκληθούν τα όργανα (Κ.Ο., Π.Γ. και Κ.Ε.) και να δοθούν απαντήσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη για όσα είπε σε σχέση με το μαύρο χρήμα αλλά και για το κλείσιμο της «Αυγής», καθώς φαίνεται να αμφισβητούνται τα περί απόφασης του Εκτελεστικού, το οποίο άλλωστε θεωρείται άτυπο όργανο χωρίς αποφασιστικό χαρακτήρα. Η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου αλλά απουσίαζε από την εν λόγω συνεδρίαση λόγω συμμετοχής της ως ομιλήτρια σε συνέδριο, κατήγγειλε ουσιαστικά ότι: α) η όποια απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, όπως ενημέρωσε τους εργαζόμενους της «Αυγής» το μέλος του Δ.Σ. Χρ. Μαυροκεφαλίδης, β) δεν ενημερώθηκε για τέτοια απόφαση ούτε εκ των υστερών. Σε μια αποστροφή του λόγου της μάλιστα σημείωσε «αν ήμουν στο Εκτελεστικό εκείνο που λέγεται ότι πήρε αυτή την απόφαση» θα είχε διαφοροποιηθεί από το αιφνιδιαστικό κλείσιμο χωρίς διαβούλευση στα όργανα και με τους εργαζόμενους.

Διάχυτος προβληματισμός

Η επίθεση του Κασσελάκη στον Τσίπρα, αλλά και όλο το μοτίβο αυταρχικής ηγεσίας, δείχνει να ζορίζει και μετριοπαθή στελέχη που ναι μεν τον στήριξαν ή δεν του δημιούργησαν προβλήματα μέχρι τώρα, όμως δεν αισθάνονται άνετα με την επίθεση σε Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής και τομεάρχης Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε χθες πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας». Ο ίδιος,μαζί με τους Γιώργο Καραμέρο και Συμεών Κεδίκογλου, με επιστολή τους στον Σωκράτη Φάμελλο ζήτησαν να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την αποτίμηση του αποτελέσματος, εκδηλώνοντας ενόχληση για τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο είναι κι άλλοι που δυσφορούν με την κατάσταση και δηλώνουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Πλέον στο αντικασσελακικό στρατόπεδο αρχίζει και παρατηρείται μια κινητικότητα, η οποία αναμένεται να τρέξει ώς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία αναμένεται σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα για τις 6 – 7 Ιουλίου. Μέχρι τότε, αναφέρει στέλεχος, «είναι μακρύς ο δρόμος», παραπέμποντας σε πυκνές διεργασίες.

Παραιτήσεις από Κ.Ε.

Χθες το πρωί μια πρώτη αντίδραση στα τεκταινόμενα των τελευταίων εικοσιτετράωρων ήρθε από τους Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα,που το προηγούμενο διάστημα είχαν διαμορφώσει την τάση Αριστερό Δίκτυο.

Τα τρία στελέχη με κείμενό τους – το οποίο θα κατατεθεί και στην Κ.Ε. – ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το «οργανωτικό σκέλος» του ΣΥΡΙΖΑ (την Κεντρική Επιτροπή, αλλά και την Π.Γ. όσον αφορά τον Τεμπονέρα), αν και παραμένουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κίνησή τους προσδίδουν κι έναν χαρακτήρα πίεσης για το άνοιγμα διεργασιών στους κύκλους των διαφωνούντων, ή απελευθέρωσης εν πάση περιπτώσει όσων δυσφορούν.

Παράλληλα με το ότι δεν επιθυμούν πλέον να νομιμοποιούν ένα όργανο το οποίο, όπως λένε, μετά τη διάσπαση έχει πια άγνωστη σύνθεση εξαιτίας των αλλεπάλληλων αντικαταστάσεων μελών του, και τις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει. Στέλεχος αυτής της πλευράς πάντως εκτιμά ότι οι εξελίξεις ώς το συνέδριο πλέον, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι προς το παρόν απροσδιόριστες.

Κινητικότητα

Άλλο στέλεχος της παλιάς προεδρικής φρουράς επισημαίνει πως ακόμη και αν μέχρι τώρα δεν υπήρχε διάθεση για συγκρούσεις στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή, «έτσι όπως τα έκανε ο Κασσελάκης» η εικόνα αυτή ανατρέπεται.

Στο ερώτημα πάντως αν υπάρχει συντονισμός μεταξύ όσων πλέον βλέπουν τον κίνδυνο διάλυσης εξαιτίας των πρωτοβουλιών του προέδρου δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, οι περισσότεροι αφήνουν να εννοηθεί ότι ώς την Κεντρική Επιτροπή θα τρέξουν τέτοιες προσπάθειες για να καταλήξουν σε μια κοινή στάση.

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν διαφαίνεται κάποια πρόθεση συνολικής αμφισβήτησης της ηγεσίας του Κασσελάκη, αλλά προαναγγέλλονται υψηλοί τόνοι και κριτική στα επιμέρους, από τις αναφορές του για το «μαύρο χρήμα», το κλείσιμο της «Αυγής», έως και το θέμα της Κεντροαριστεράς και τη σύνδεση που κάνει ο Κασσελάκης με τη διαπλοκή ή το σύστημα, όταν από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι είναι αίτημα της κοινωνίας για να φύγει ο Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Κείμενο υπογραφών από «αντικασσελακικούς» εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής – Θα συνεδριάσει στις 7 Ιουλίου

Εντός του Ιουλίου στη Βουλή οι πρόσθετες ρυθμίσεις για την ενδοοικογενειακή βία

Μητσοτάκης μετά την ΚΟ: «Άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα» – Όλα όσα έγιναν στην εκρηκτική συνεδρίαση, η κριτική και οι απαντήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 15:31