search
ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 14:45
MENU CLOSE

Φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη στους 8 από το Καζακστάν μετά το… φιάσκο της φυγής

27.06.2024 19:14
ydra_fotia_new

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό… κατόπιν εορτής για τη φωτιά στην Ύδρα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά σε βάρος των οκτώ ατόμων από το Καζακστάν που επέβαιναν στη θαλαμηγό Περσεφόνη, μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό πως στο πλαίσιο της δεύτερης συμπληρωματικής αυτοψίας που είχε ζητήσει η ανακρίτρια, εντοπίστηκαν υπολείμματα από κροτίδες στην παραλία, στον χώρο όπου εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά.

Η παρέα που αφέθηκε να επιστρέψει στο Καζακστάν χωρίς καν να κληθεί να δώσει καταθέσεις, αποτελείται από ολιγάρχες της χώρας και μέλη των οικογενειών τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ολιγάρχες επιβάτες είχαν διακριτική μεταχείριση, καθώς τα στελέχη του Λιμενικού που βρέθηκαν πάνω στο σκάφος δεν τους πήραν καταθέσεις, ενώ τους τους επέτρεψαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αττική, όπου αποβιβάστηκαν στη Μαρίνα της Βουλιαγμένης και στη συνέχεια αναχώρησαν για την πατρίδα τους με ιδιωτικό αεροσκάφος από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ίχνη από πυροτεχνήματα βρέθηκαν σε παραλία του νησιού

Με σημαντική χρονική καθυστέρηση, οι διωκτικές αρχές προχώρησαν σε μια πιο επισταμένη διερεύνηση των συνθηκών μέσω των οποίων ξέσπασε πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα σε δασώδη περιοχή στην Ύδρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιτόπια έρευνα που πραγματοποίηθηκε σε παραλία δίπλα στον όρμο του Αγίου Νικολάου, όπου είχε αγκυροβολήσει η θαλαμηγός «Περσεφόνη», διαπίστωσε ίχνη από κροτίδες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το protothema.gr, στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) ερεύνησαν με προσοχή κάθε εκατοστό του χώρου και εντόπισαν ίχνη από κροτίδες που, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, προσδιορίστηκε από το διαμέτρημά τους ότι είναι τύπου Cobra.

Πρόκειται για κροτίδες που προκαλούν ισχυρή έκρηξη, χρησιμοποιούνται κατά κόρον το Πάσχα και μπορούν να προκαλέσουν ακρωτηριασμό ή ακόμη και θάνατο. Υπενθυμίζεται, δε, ότι αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει στις Αρχές ότι την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά άκουσε δυνατούς κρότους και παρατήρησε ένα βοηθητικό σκάφος να κάνει δρομολόγια μεταξύ της ακτής και της θαλαμηγού που βρισκόταν στην περιοχή.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής είχε ζητήσει εξηγήσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που έσπευσε να διαρρεύσει το ΑΠΕ, «από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρηση των επιβατών εκ της θαλαμηγού ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, που φέρεται να εμπλέκεται στην εκδηλωθείσα πυρκαγιά πευκοδάσους στην Ύδρα στις 26/06, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις από τα αρμόδια προανακριτικά όργανα του ΠΣ ως προς τις ενέργειες τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 24 ωρών».

Επισημαίνουν ότι οι εξηγήσεις ζητήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του ΠΣ πριν την εισαγγελική εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων προανακριτικών αρχών (ΠΣ και Λιμενικού) από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Αρχηγός του ΠΣ διαβίβασε το έγγραφο των απαντήσεων που έλαβε, προκειμένου να συνδράμει στην έρευνα της Διεύθυνσης της Εσωτερικών Υποθέσεων, καλώντας την ταυτόχρονα να του γνωστοποιήσει κάθε πόρισμά της προς άμεση απόδοση πειθαρχικών ευθυνών.

Προσωρινά κρατούμενοι πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος

Ήδη για την υπόθεση διώκονται ποινικά τα μέλη του πληρώματος και κρίθηκαν προσωρινά προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους πλοίαρχος και υποπλοίαρχος.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, σε 7 μέλη του πληρώματος επιβλήθηκε ποσό εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ και στα άλλα τέσσερα 20.000 ευρώ. Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς μαρτυρίες από άλλο σκάφος σε παρακείμενο όρμο φέρεται να έχουν καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.

Στο μικροσκόπιο των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. οι χειρισμοί Πυροσβεστικής και Λιμενικού

Έρευνα μετά από διαταγή της εισαγγελίας Πειραιά ξεκίνησε για τους χειρισμούς της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε στο μοναδικό πευκοδάσος της Ύδρας.

Την έρευνα ανέλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία καλείται να διερευνήσει αν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τα δύο παραπάνω σώματα ήταν και οι ενδεδειγμένες.

Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς μαρτυρίες από άλλο σκάφος σε παρακείμενο όρμο φέρεται να έχουν καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.

Ο καπετάνιος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έφυγαν βεγγαλικά από τη θαλαμηγό και ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη… κατόπιν εορτής στους 8 από το Καζακστάν για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό

Καιρός-Μαρουσάκης: «Μίλησε» το διάγραμμα της αλήθειας – Επικίνδυνη μεταβολή το επόμενο διάστημα

Γραμματικό: Διατάχθηκε ποινική έρευνα για τα περιστατικά μαζικής δηλητηρίασης στην κατασκήνωση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 14:43