search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 18:22
MENU CLOSE

SOS από τον ΠΟΥ για τα «μαϊμού» Ozempic και Wegovy: Περιέχουν σκόνη από τούβλα, αντιψυκτικό και αρσενικό

26.06.2024 08:00
ozempic_new

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με πλαστά φάρμακα Ozempic (για τον διαβήτη) και Wegovy (για την παχυσαρκία). Ο ΠΟΥ έχει εκδώσει προειδοποίηση που σχετίζεται με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδης που πωλείται ως Ozempic σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας παρτίδας που εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι πλαστό Ozempic έχει επίσης εντοπιστεί στη Βραζιλία (Οκτώβριος 2023) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Οκτώβριος 2023).

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μαϊμού-Ozempic και πλαστά Wegovy είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία, καθώς μπορεί να μην περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, να έχουν αναμιχθεί με σκόνη από τούβλα, ή κιμωλία ενώ έχουν βρεθεί και πλαστές παρτίδες που περιέχουν αντιψυκτικό ή ακόμα και αρσενικό!

Ενώ το ψεύτικο Ozempic εγκυμονεί πραγματικούς κινδύνους, οι πιθανότητες λήψης πλαστών φαρμάκων από αξιόπιστες πηγές όπως το φαρμακείο ή απευθείας από τον κατασκευαστή είναι εξαιρετικά χαμηλές, λέει η Fatima Cody Stanford, MD, MPH , αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ειδικός στην παχυσαρκία. στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, και τα δύο στη Βοστώνη.

«Αυτά τα κανάλια διάθεσης φαρμάκων ακολουθούν αυστηρές ρυθμιστικές οδηγίες και μέτρα ποιοτικού ελέγχου για να διασφαλίσουν την αυθεντικότητα και την ασφάλεια των σκευασμάτων», λέει.

Οι κίνδυνοι των μαϊμού– Ozempic και Wegovy

Τα ψεύτικα Ozempic ή τα πλαστά Wegovy μπορεί να είναι επικίνδυνα για διάφορους λόγους όπως:

  • Αναποτελεσματικότητα:  Τα μαϊμού- Ozempic και τα πλαστά Wegovy ενδέχεται να μην περιέχουν το δραστικό συστατικό, τη σεμαγλουτίδη. Για τα άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν Ozempic, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πιθανές επιπλοκές από τον διαβήτη, λέει ο Δρ Στάνφορντ.
  • Επιβλαβή συστατικά:  Εκτός από το ότι περιέχουν αβέβαια επίπεδα σεμαγλουτίδης, τα μαϊμού- φάρμακα μπορεί να περιέχουν ουσίες που σίγουρα δεν θέλετε στο σώμα σας, λέει ο John Hertig, PharmD , αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Butler University College of Pharmacy and Health Sciences στην Indianapolis, Indiana. «Βρίσκουμε όλα τα είδη διαφορετικών φαρμάκων σε πλαστά ή υποβαθμισμένα παραποιημένα προϊόντα, καθώς και ουσίες όπως κιμωλία ή σκόνη από τούβλα», λέει ο Δρ Χέρτιγκ, ο οποίος είναι ειδικός στα πλαστά φάρμακα. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις αντιψυκτικού και αρσενικού σε αυτά τα «φάρμακα», λέει. «Ο κόσμος των πλαστών φαρμάκων μπορεί να είναι τρομακτικός», προσθέτει.
  • Κίνδυνος μόλυνσης:  Τα πλαστά φάρμακα μπορεί να παράγονται σε μη ελεγχόμενα περιβάλλοντα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και μόλυνσης, λέει ο Stanford. Αν και κάθε τύπος πλαστών φαρμάκων είναι τρομακτικός, τα ενδοφλέβια φάρμακα ή ενέσιμα όπως το Ozempic και το Wegovy ενέχουν έναν επιπλέον κίνδυνο. Δεν είναι μόνο το ίδιο το φάρμακο, αλλά η συσκευή που εγχέει το φάρμακο που μπορεί επίσης να είναι πλαστή και να προκαλέσει αντιδράσεις στην όραση (αντιδράσεις όπου γίνεται η ένεση του φαρμάκου) ή μόλυνση», λέει ο Δρ. Hertig.
  • Καθυστερημένη διάγνωση:  Η χρήση αναποτελεσματικών πλαστών φαρμάκων μπορεί να καθυστερήσει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει την υποκείμενη κατάσταση, λέει η Δρ. Stanford.

Πως να ξεχωρίσετε το πλαστό Ozempic- Ποια είναι τα ασφαλή κανάλια διάθεσης φαρμάκων

Τα φάρμακα που παρέχονται από γιατρό ή φαρμακοποιό είναι αξιόπιστα ωστόσο άλλες πηγές μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Για παράδειγμα, εάν αγοράσατε το φάρμακό σας στο Διαδίκτυο σε μειωμένη τιμή που ήταν σχεδόν πολύ καλή για να είναι αληθινή, μπορεί να μην είναι γνήσια – ειδικά αν η πηγή δεν απαιτούσε να δώσετε συνταγή γιατρού, λέει ο Δρ. Hertig.

«Αυτή είναι η στιγμή που αρχίζεις να ανησυχείς πραγματικά, γιατί δεν γνωρίζουμε εάν το φάρμακο είναι νόμιμο και ανησυχούμε για την ασφάλεια του συγκεκριμένου προϊόντος», λέει.

Η Δρ. Stanford δίνει επίσης τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για να ξεχωρίσετε το ψεύτικο Ozempic:

  • Δείτε τη συσκευασία:  Ελέγξτε για αποκλίσεις στη συσκευασία, όπως ορθογραφικά λάθη και κακή ποιότητα εκτύπωσης.
  • Εξετάστε την επισήμανση:  Βεβαιωθείτε ότι η ετικέτα περιλαμβάνει το σωστό όνομα φαρμάκου, δοσολογία, κατασκευαστή και ημερομηνία λήξης. Στις φωτογραφίες του FDA, η ψεύτικη βελόνα Ozempic έφερε την ετικέτα “NovoFine” αλλά η αυθεντική βελόνα Ozempic έφερε την ετικέτα “NovoFine Plus και έφερε επίσης την ένδειξη “Αποστειρωμένη”. Επιθεωρήστε τη συσκευή τύπου πένας Ozempic για τυχόν ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως μια εκτεταμένη κλίμακα κατά τον καθορισμό της δόσης.
  • Συγκρίνω: Εάν έχετε κάποιο Ozempic που γνωρίζετε ότι είναι αυθεντικό, συγκρίνετε την ετικέτα και το ίδιο το φάρμακο με την εν λόγω έκδοση και αναζητήστε διαφορές.
  • Ελέγξτε τους αριθμούς παρτίδας και σειράς: Οι απομιμήσεις του Δεκεμβρίου που εντοπίστηκαν από την FDA έφεραν την επισήμανση με αριθμό παρτίδας NAR0074 και σειριακό αριθμό 430834149057.
  • Εάν υποψιάζεστε ότι το Ozempic ή το Wegovy σας είναι ψεύτικο, μην το χρησιμοποιήσετε. Επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε κάνει ένεση στον εαυτό σας με ένα προϊόν που υποπτεύεστε ότι ήταν πλαστό και παρουσιάσατε κακή αντίδραση.
  • Εάν έχετε πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή ή την προμήθεια αυτών των παραποιημένων προϊόντων, επικοινωνήστε με τον ΠΟΥ στο [email protected] .

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ απαντά στις κατηγορίες για καθυστέρηση στη διαδικασία επιλογής διοικητών νοσοκομείων- Αιχμές για τον νόμο Κεραμέως

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θα δοκίμαζαν κρέας… καλλιεργημένο στο εργαστήριο – Τι λένε οι επιστήμονες

Πάρκινσον: Διπλάσιος ο κίνδυνος για άτομα με άγχος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 18:22