search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:28
MENU CLOSE

Σωκράτης Φάμελλος: Επίκαιρη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τεκμαρτή φορολόγηση

26.06.2024 15:41
famellos_2606_1460-820_new

Την κατάργηση των διατάξεων για την τεκμαρτή φορολόγηση ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου

Στην επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, ο κ. Φάμελλος τον καλεί να ξεκινήσει άμεσα διάλογο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, «όπως ζητούν άλλωστε και οι όλοι οι συλλογικοί φορείς».

«Με το πρόσχημα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής -και παραδεχόμενη την αδυναμία της να την αντιμετωπίσει και να εφαρμόσει τις σύγχρονες έμμεσες τεχνικές ελέγχου- νομοθέτησε αιφνιδιαστικά έναν “κεφαλικό φόρο”, επί δικαίων και αδίκων, καταπατώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις της ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της φορολογίας», αναφέρει για την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι αγνόησε τις ενστάσεις των φορέων, που επεσήμαναν τις πολλές αδικίες από το συλλήβδην τσουβάλιασμα των φορολογούμενων, την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την οποία συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Με τη νομοθέτηση καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου, καθώς η κυβέρνηση “πληροφόρησε” τους φορολογούμενους στο τέλος του 2023 για τη φορολόγηση της χρονιάς που ήδη ολοκληρωνόταν», τονίζει για να προσθέσει πως «το μέτρο, αντί να αντιμετωπίζει, υποστηρίζει τη φοροδιαφυγή στα μεγαλύτερα εισοδήματα εφόσον το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα δεν θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και άρα κανένας δεν θα έχει λόγο να δηλώσει εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ή ανάλογες δαπάνες»

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης προϋποθέτει αφενός τη βεβαίωση και καταβολή του φόρου και αφετέρου τον έλεγχο από την αρμόδια αρχή, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί και σε βάθος πενταετίας αλλά και να καθυστερήσει υπέρμετρα λόγω αδυναμίας του ελεγκτικού μηχανισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ελάχιστοι αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα επειδή η ίδια η πολιτεία τους αποτρέπει, αμφισβητώντας στην πράξη το δικαίωμά τους.

«Ο άδικος “κεφαλικός φόρος” της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχεδιάστηκε με απόλυτη προχειρότητα. Ενδεικτικά, δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των επαγγελμάτων (π.χ. το εισόδημα ενός οδηγού ταξί ή ενός πωλητή λαϊκών αγορών δεν αυξάνεται με τα έτη άσκησης επαγγέλματος), το οικογενειακό εισόδημα, οι περιπτώσεις όπου δεν γίνεται να υπάρχει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (δικαστικοί επιμελητές) όπως και η σημαντική διαφορά εσόδων ενός επαγγελματία σε μια μικρή επαρχιακή πόλη ή σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο», επισημαίνει ο Σωκράτης Φάμελλος και ζητά απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Για ποιο λόγο επιμένει σε ένα κατάφωρα άδικο, αναχρονιστικό και αντισυνταγματικό πλαίσιο φορολόγησης, που θα επιβαρύνει πολλούς φορολογούμενους με την καταβολή πολλαπλάσιων φόρων για το 2023, παρότι παραδέχεται και ο ίδιος ότι χρειάζεται διορθώσεις; 

2. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των διατάξεων για την τεκμαρτή φορολόγηση που εισήγαγε με το Ν. 5073/2023, όπως έχει προτείνει με τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εφόσον το δημοσιονομικό αποτύπωμα του μέτρου καλύπτεται ούτως ή άλλως από το υπερπλεόνασμα που έχει ήδη συγκεντρωθεί το 2024 και στην έναρξη διαλόγου για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα καταπολεμά και θα προλαμβάνει τη φοροδιαφυγή, όπως ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:28