search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 09:40
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Σοκ και δέος» από τα απανωτά χτυπήματα – Γρήγορες εξελίξεις θέλει ο Κασσελάκης, «φρένο» και ψάξιμο από τους «διαφωνούντες»

26.06.2024 06:52
siriza-new

Βαριά ατμόσφαιρα επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα απανωτά «χτυπήματα» Κασσελάκη από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται. Στην ανάρτηση της Δευτέρας με την οποία ο πρόεδρος του κόμματος εμφανίστηκε να κηρύσσει τον πόλεμο σε κάθε έκφραση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, από τα στελέχη έως τον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε χθες να προστεθεί η είδηση για το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της Αυγής, της ιστορικής εφημερίδας του κόμματος.

Κάποιοι φαίνεται να θεωρούν ότι η αναφορά Κασσελάκη στο «χάος» που παρέλαβε, στα «οριακά» οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ που χρήζουν «επίπονου εξορθολογισμού», και τα βαριά υπονοούμενα περί μαύρου χρήματος διαμόρφωσαν ένα αφήγημα για να ακολουθήσει ο αιφνιδιασμός του κλεισίματος της Αυγής.

Πάντως, η ανάρτηση της Δευτέρας, ήταν εφ΄όλης της ύλης, και συνέθετε με ιδιαίτερη οξύτητα, όλες τις αναφορές που έχει κάνει ήδη από την προεκλογική περίοδο ο Στέφανος Κασσελάκης για τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κόμμα, με την συζήτηση για την κεντροαριστερά και τα οικονομικά του κόμματος.

Η αντίδραση Κασσελάκη έδειξε να εκκινεί από την συζήτηση για την Κεντροαριστερά, την οποία ο ίδιος αντιμετωπίζει ως μια «επιβολή» από τα πάνω, από κέντρα εξουσίας δηλαδή, εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που καταστρώνουν σενάρια «συγκόλλησης» τα οποία δεν τον περιλαμβάνουν, δείχνουν όμως να περιλαμβάνουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς μετριέται στις δημοσκοπήσεις για την ηγεσία της ενιαίας κεντροαριστεράς.

Από εκεί και πέρα, αν η αναφορά στα δύσκολα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά μια γραμμή άμυνας για τα χρέη σε προμηθευτές ή για το κλείσιμο της Αυγής, η αναφορά σε «μαύρο χρήμα» ερμηνεύεται ως επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Χθες, από τη μία πρόσωπα όπως η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά, αλλά και ο Πάνος Ρήγας προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας ουσιαστικά με την αναφορά του αυτή ο Κασσελάκης δεν μιλούσε για τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη ο στενός του συνεργάτης Βαγγέλης Αποστολάκης σχεδόν το επιβεβαίωσε λέγοντας πως «όλα τα κόμματα παίρνουν μαύρο χρήμα».

Θέτει σε κίνηση το εσωκομματικό «ξεκαθάρισμα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί που παρακολουθούσε τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ αιφνιδιαστικά μπαίνει σε νέο κύκλο εξελίξεων που από τη σκοπιά του προέδρου έχουν τον χαρακτήρα «ξεκαθαρίσματος».

Χθες, στελέχη που τοποθετήθηκαν δημόσια σε ΜΜΕ, στάθηκαν κυρίως στα καρφιά για το μαύρο χρήμα και την επίθεση Κασσελάκη σε Τσίπρα, ζητήματα τα οποία αξιολογούν ως πολύ σοβαρά και δηλωτικά των διαθέσεων του προέδρου, θεωρούν δηλαδή ότι δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο το κόμμα προκειμένου να κατοχυρώσει την κυριαρχία του.

Πάντως η πρόκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τους πάντες και τα πάντα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προκαλεί ουσιαστικά τα στελέχη του «παλαιού» ΣΥΡΙΖΑ να τον αμφισβητήσουν προκειμένου να υπάρξει μια μετωπική σύγκρουση στην οποία θεωρεί ότι θα νικήσει. Από την άλλη τα στελέχη της παλιάς προεδρικής φρουράς που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνο αυτοί, καθώς «θίγονται» και όσοι έχουν στηρίξει τον Κασσελάκη, (τουλάχιστον για την εκλογή του και στη συνέχεια, στην διάσπαση) χθες δεν σήκωσαν το γάντι και έδειξαν να μην θέλουν να του δώσουν αυτό που ζητάει. Τουλάχιστον όχι ακόμα, καθώς αν ο Κασσελάκης συνεχίσει να προκαλεί επιδιώκοντας να επιταχύνει τις εξελίξεις, θα είναι δύσκολο να «παίζουν καθυστερήσεις».

Πάντως, πλέον γίνεται αντιληπτό σε όλους ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ένα κόμμα απολύτως ελεγχόμενο από τον ίδιο, ανεξαρτήτως ποσοστών. Θεωρούν πια πολλοί, δηλαδή, εντός κι εκτός του κόμματος, ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει καλά, να διευρυνθεί, να σημειώσει άνοδο, να διεκδικήσει την επιστροφή του σε κυβερνητική τροχιά, κλπ. αλλά το να δημιουργήσει ένα κόμμα στα μέτρα του, το «κόμμα Κασσελάκη».

Υπό αυτό το πρίσμα για τα περισσότερα στελέχη που δεν συμβιβάζονται με την ηγεσία Κασσελάκη τίθενται πλέον υπαρξιακής φύσης ζητήματα, σε σχέση με την πορεία τους μες το κόμμα.

Ανησυχία και αναζήτηση διεξόδου

Ανησυχία εξέπεμψαν και τρεις βουλευτές του κόμματος – οι Γ. ΚαραμέροςΣ. Κεδίκογλου και Χ. Μαμουλάκης -που με κοινή επιστολή τους ζητούν από τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο, την εκ νέου σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να αποτιμηθεί με νηφαλιότητα, ύστερα από τόσες μέρες, το εκλογικό αποτέλεσμα. Αφήνουν δεν την αιχμή πως είναι υποχρέωση της ηγεσίας αν θέλει να λέγεται δημοκρατική. Η σύγκληση της ΚΟ, αναφέρουν, «είναι, άλλωστε, διαδικασία θεσμική και επιβεβλημένη, αυτονόητη για δημοκρατικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Οι συζητήσεις στο εσωτερικό σε επίπεδο ομαδοποιήσεων αρχίζουν και εντείνονται, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι αντίδρασης, καθώς αν δεν αλλάξει κάτι το σκηνικό της σύγκρουσης θα στηθεί στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή που μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουλίου.

Στο αέρα πλανάται εκ νέου το φάντασμα της διάσπασης, όμως αυτή τη φορά το στρατόπεδο των διαφωνούντων δεν είναι ενιαίο όπως εκείνα της Ομπρέλας και των 6+6 που αποτελούσαν συγκροτημένες τάσεις, αλλά υπάρχει κατακερματισμός.

Αναμένεται λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιες κινήσεις και πρωτοβουλίες θα ξεδιπλωθούν και με ποιο στόχο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 09:35