search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 17:14
MENU CLOSE

Κοινοβουλευτική ομάδα ΝΔ: Τι θα πουν οι δυσαρεστημένοι βουλευτές στον πρωθυπουργό

26.06.2024 09:28
kyriakos_mitsotakis_new

Οι συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, είτε μετά από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα είτε κατά τη διάρκεια μιας εσωκομματικής κρίσης, είναι μια μακρά παράδοση στην Νέα Δημοκρατία.

Άλλοτε τις ζητούσαν επιμόνως οι βουλευτές, άλλοτε τις προκαλούσαν από μόνοι τους οι αρχηγοί του κόμματος, για να εκτονωθεί η όποια ένταση ή για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Κατά την διάρκεια των χρόνων που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση, είτε με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά είτε με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή, είχαν γίνει αρκετές τέτοιες ενδιαφέρουσες, ζωηρές και ουσιαστικές συνεδριάσεις, με τους τόνους πολλές φορές να ανεβαίνουν στο κατακόρυφο και την κριτική να αγγίζει τις ηγεσίες.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα ίσως είναι η πρώτη που δεν θα ακουστούν μόνο λόγια ενθουσιασμού και επιδοκιμασίας για την ηγεσία του κόμματος και την τακτική που ακολουθεί, καθώς αρκετοί βουλευτές είναι αποφασισμένοι να θέσουν μια σειρά ζητημάτων για την λειτουργία της κυβέρνησης και του κόμματος, τα οποία κατά την άποψή τους έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην απώλεια του ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Και ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση για να ακούσει αυτές τις αιτιάσεις, να σημειώσει τα παράπονα και τις δυσλειτουργίες και να επιχειρήσει να εκτονώσει την όποια ένταση υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος, αποδεχόμενος λάθη και παραλείψεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Ένα βασικό θέμα που θα θέσουν σήμερα αρκετοί βουλευτές είναι η ιδεολογική κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας και πώς αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των επιλογών και των αποφάσεων του, επικαλούμενος τον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος στην ιδρυτική διακήρυξη είχε αναφέρει πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες (δεξιά, κέντρο, αριστερά) και κάθε φορά επιλέγει την πολιτική που είναι ωφέλιμη για τους πολίτες.

Άλλωστε, πολλοί από τους βουλευτές που σήμερα επικαλούνται την ανάγκη μια τέτοιας στροφής, είναι οι ίδιοι που το προηγούμενο διάστημα αποθέωναν την διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας που την οδήγησε στο 41%.

Και αυτό είναι, όπως λένε ορισμένοι βουλευτές, και ένα πρόβλημα των σημερινών διαφωνούντων, καθώς δεν γίνεται μέχρι την Κυριακή των ευρωεκλογών να μην έχεις διατύπωση σχεδόν ποτέ ουσιαστική κριτική στις επιλογές του πρωθυπουργού και ξαφνικά να τα βλέπεις όλα μαύρα από την Κυριακή το βράδυ.

Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλους γιατί υπήρξαν και βουλευτές, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, που σταθερά τα τελευταία χρόνια είχαν διατυπώσει τον προβληματισμό τους όχι τόσο για την διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας όσο για την υπερβολική ένταξη σε αυτήν στελεχών που προέρχονταν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως ο πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του αναμένεται να πει ότι το μείζον για τη Νέα Δημοκρατία είναι η εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες την ψήφισαν οι πολίτες, και όχι η δεξιά στροφή, καθώς οπότε αυτή στο παρελθόν συντελέστηκε, το αποτέλεσμα ήταν η μείωση των ποσοστών του κόμματος και η περιχαράκωση της Νέας Δημοκρατίας σε πιο στενά ιδεολογικά και εκλογικά όρια.

Και φυσικά ο πρωθυπουργός θα περιγράψει και τον οδικό χάρτη της εφαρμογής αυτών των πολιτικών αλλά και της αντιμετώπισης προβλημάτων που στοίχισαν εκλογικά στη Νέα Δημοκρατία όπως είναι η ακρίβεια, το στεγαστικό, η υγεία, η ασφάλεια, η καθημερινότητα του πολίτη, η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους, τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο 

Σε όλα αυτά, αρκετοί βουλευτές θα τοποθετηθούν με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους εστιάζοντας την κριτική τους σε καθυστερήσεις, λάθος επιλογές πολιτικών σε λάθος χρονική στιγμή, όπως κατά την άποψή τους συνέβη με το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου που αποξενώνει τους βουλευτές, τις αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών και γενικών γραμματέων απέναντι στην κοινοβουλευτική ομάδα.   

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι τον λόγο θα ζητήσουν 20 με 30 βουλευτές από τους 158 που διαθέτει η κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς πολλοί είτε περιμένουν και την τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά την επόμενη Δευτέρα προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξουν τα χαρτιά τους, είτε θεωρούν ότι το φθινόπωρο είναι ένας πιο πρόσφορος χρόνος εκδήλωσης της όποιας κριτικής στους. Ανάμεσα σε αυτούς τους βουλευτές υπάρχουν και εκείνοι που έχουν προσωπική πικρία λόγω της συνεχούς μη αξιοποίησης τους στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που βλέπουν στελέχη που δεν ήταν ανέκαθεν στη Νέα Δημοκρατία να απολαμβάνουν αξιοποιήσεις και προνόμια

Το θέμα της επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς πάνω από 20 βουλευτές έχουν προειδοποιήσει με διάφορους τρόπους ότι αν η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου είναι εκ νέου υποψήφια εκείνοι θα απέχουν από την ψηφοφορία. Κάποιοι από τους βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτή την ομάδα έχουν ήδη ζυμώσει την πρόταση περί υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας χωρίς να είναι γνωστό εάν κάτι τέτοιο επιθυμεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Και χωρίς αμφιβολία το επόμενο διάστημα η επιλογή του προσώπου που θα καθίσει στο προεδρικό θώκο  θα είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο για τον πρωθυπουργό καθώς θα πρέπει να επιλέξει ένα πρόσωπο που να λύσει προβλήματα εντός του κόμματος και όχι να γεννήσει περισσότερα.

Αρκετοί βουλευτές έχουν γράψει ήδη τις ομιλίες τους από χθες και μάλιστα ορισμένοι έχουν δείξει σε δημοσιογράφους που εμπιστεύονται τα κρίσιμα αποσπάσματα τους, προκειμένου να τα αξιολογήσουν.

Με βεβαιότητα τον λόγο αναμένεται να πάρουν σήμερα ο Μάριος Σαλμάς που έτσι κι αλλιώς ήταν ο πρώτος που ζήτησε την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Νότης Μηταράκης που αύριο το βράδυ έχει ετοιμάσει δείπνο με 10 βουλευτές στην ταβέρνα «Καραβίτης», ο Νικήτας Κακλαμάνης που έχει πάντα σταθερές απόψεις όσον αφορά την ιδεολογική κατεύθυνση και τις πολιτικές επιλογές που πρέπει να έχει η Νέα Δημοκρατία, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος που εμφανίζεται αρκετά απογοητευμένος από την μη αξιοποίηση του, η Άννα Καραμανλή, ο Θάνος Πλεύρης αλλά και ο σαμαρικός Μίλτος Χρυσομάλλης που είχε ταχθεί με ένταση κατά του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. 

Σήμερα θα φανεί και το κατά πόσο απέδωσε το πολιτικό μασάζ που είχε ξεκινήσει τις προηγούμενες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου με συνεχείς συναντήσεις ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης με βουλευτές του κόμματος προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα και τις ενστάσεις τους. Το πιο βασικό όμως σε αυτή τη διαδικασία ήταν ότι οι βουλευτές ένιωσαν ότι κάποιος από το Μαξίμου τους ακούει ξανά, πέραν του γεγονότος ότι πολλοί είχαν και αρκετούς μήνες ή και χρόνια να διαβούν την συγκεκριμένη είσοδο στο πλάι της Ηρώδου Αττικού.   

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντινόπουλος: Ο Χάρης Δούκας ήταν ο μόνος που κατάφερε να τα βάλει με τη Νέα Δημοκρατία (video)

Σε ποιους βουλευτές δείχνει την έξοδο ο Κασσελάκης με τη διάταξη για το όριο των τριών διαδοχικών θητειών

ΣΥΡΙΖΑ: «Σοκ και δέος» από τα απανωτά χτυπήματα – Γρήγορες εξελίξεις θέλει ο Κασσελάκης, «φρένο» και ψάξιμο από τους «διαφωνούντες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 17:14