search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:51
MENU CLOSE

Κένυα: Μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις ο πρόεδρος της χώρας απέσυρε το φορολογικό νομοσχέδιο – Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν (Photos/Videos)

26.06.2024 17:15
kenya-new

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο ανακοίνωσε την απόσυρση του σχεδίου προϋπολογισμού 2024-25 που προβλέπει αυξήσεις φόρων, την επομένη αιματηρών συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομίας σε όλη χώρα.

«Έχοντας ακούσει προσεκτικά τον λαό της Κένυας, ο οποίος φώναξε δυνατά και ξεκάθαρα ότι δεν θέλει επουδενί αυτό το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2024, σκύβω το κεφάλι μου και δεν θα υπογράψω το νομοσχέδιο προϋπολογισμού του 2024, το οποίο ως εκ τούτου θα αποσυρθεί». δήλωσε ο Ρούτο σε διάγγελμά του.

«Δεδομένου ότι αποσύρθηκε το νομοσχέδιο του 2024, είναι απαραίτητο να κάνουμε μια συζήτηση ως έθνος προς τα εμπρός. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση του χρέους μας. Προτείνω όλοι μαζί να εμπλακούμε και οι νέοι του έθνους μας, οι γιοι και οι κόρες μας», είπε.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η χώρα έγινε μάρτυρας μιας εκτεταμένης έκφρασης δυσαρέσκειας για το νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε, που δυστυχώς οδήγησε σε απώλεια ζωών…», πρόσθεσε ο Κενυάτης πρόεδρος.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν από σφαίρες που δέχθηκαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Κένυα, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας.

Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους κατά του νομοσχεδίου.

Η Star ανέφερε, επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο προεδρικό γραφείο, ότι ο πρόεδρος πρότεινε μια σειρά τροπολογιών του νομοσχεδίου, τις οποίες αναμένεται να εξετάσουν οι βουλευτές.

Χθες, μετά από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας και της άγριας καταστολής των αρχών ο Κενυάτης πρόεδρος εμφάνισε σκληρή στάση δεσμευόμενος να καταστείλει τη “βία και την αναρχία”.

Η κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό για να υποστηρίξει την αστυνομία στην καταστολή των ταραχών, αλλά σήμερα ανώτατο δικαστήριο του Ναϊρόμπι έδωσε εντολή για τη διακοπή ανάπτυξης του στρατού που είχε διαταχθεί από τον πρόεδρο για να υποστηρίξει την αστυνομία.

Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, Αζιμιό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαπέλυσε την ωμή βία της εναντίον των παιδιών της χώρας μας».

Για την κυβέρνηση, αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα ήταν απαραίτητα για να αποκατασταθεί το περιθώριο ελιγμών στη χώρα, με μεγάλο χρέος (το δημόσιο χρέος φτάνει περίπου στο 70% του ΑΕΠ) και να χρηματοδοτήσει τον φιλόδοξο προϋπολογισμό της για την περίοδο 2024-25 με 29 δισεκατομμύρια ευρώ των δαπανών, ποσό ρεκόρ.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Οι πεινασμένοι Παλαιστίνιοι τώρα αντιμέτωποι με τον καύσωνα στα καταφύγια -«Έντομα και κουνούπια μας τσιμπούν όλη τη νύχτα»

Κριμαία: Πανικόβλητοι λουόμενοι έτρεχαν να σωθούν – Η στιγμή που εξαπολύεται πυραυλική επίθεση σε παραλία (Video)

Γερμανία: Νεκρός ο 20χρονος ελληνικής καταγωγής μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από 10 άτομα – Νοσηλεύεται ο φίλος του τραυματισμένος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:51