search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 06:34
MENU CLOSE

Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στο πλευρό της «Αυγής»

26.06.2024 18:46
avgi-123

Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ-EFJ) στέκεται πλήρως αλληλέγγυα στους εργαζομένους της Αυγής καταδικάζοντας τον «αιφνίδιο θάνατο» της ημερήσιας έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας «Η Αυγή» μετά από 72 χρόνια ύπαρξης και τον αντίκτυπο της απόφασης στους εργαζόμενούς της.

Χθες οι εργαζόμενοι στην Αυγή ενημερώθηκαν στις 4 το απόγευμα από το διοικητικό συμβούλιο για την απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει την ημερήσια έκδοση για «οικονομικούς λόγους». Υποστηρίχθηκε ότι η αναστολή θα επέτρεπε να δαπανηθούν περισσότεροι πόροι για την κυριακάτικη έκδοση και την ιστοσελίδα avgi.gr. Επηρεάζονται συνολικά πενήντα δημοσιογράφοι και περίπου είκοσι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Πέμπτης, 27 Ιουνίου 2024 έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 28 Ιουνίου 2024, στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα «avgi.gr».

Η Αυγή πρωτοκυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1952 ως ειδησεογραφικό όργανο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς, αρχικά ως εβδομαδιαία εφημερίδα και στη συνέχεια ως ημερήσια εφημερίδα.

«Όταν μάθαμε για το κλείσιμο την επόμενη μέρα, ήταν ένα σοκ. Δεν είχαμε ιδέα για το κλείσιμο, σχεδιάστηκε χωρίς να μας συμβουλευτεί ή να μας ενημερώσει κανείς. Δεν μας έδωσαν καμία εγγύηση εργασίας για το μέλλον μας. Το μόνο που θέλουμε τώρα είναι εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας μας και τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε στην EFJ ο Νίκος Μορφονιός, εκπρόσωπος της Αυγής στην ΕΣΗΕΑ. «Για εμάς, το κλείσιμο είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Θέλουν να φιμώσουν τη φωνή της αριστερής πτέρυγας», πρόσθεσε ο Μορφόνιος.

«Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια πρωτόγνωρη απόφαση για την ιστορική εφημερίδα χωρίς να ενημερώσει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ή τα συνδικάτα. Αν και θα κρατήσουν την κυριακάτικη έκδοση, το μέλλον της ιστορικής εφημερίδας και των εργαζομένων της είναι άγνωστο», δήλωσε η Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Η ΕΣΗΕΑ επισήμανε ότι παρόμοιες προσπάθειες έγιναν και στο παρελθόν, αλλά αντιμετωπίστηκαν με έντονες αντιδράσεις από το προσωπικό και οποιαδήποτε σχέδια για αναστολή της εφημερίδας ματαιώθηκαν.

Σύμφωνα με την Αυγή, το διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας αναγνώρισε επίσης νόμιμα το 2017 χρέος 800.000 ευρώ σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ για ελλιπείς μισθούς που καταβλήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Νίκος Μορφονιός εξήγησε ότι το ποσό αυξήθηκε κατά 300.000 ευρώ από το 2017. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δήλωσαν ότι θα απεργούν κάθε μέρα τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

«Μια τέτοια διακοπή της καθημερινής έκδοσης της ιστορικής έκδοσης, χωρίς τον δέοντα σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, αποτελεί κατάφωρη επίθεση στους εργαζόμενους στην Αυγή και προκαλεί ανησυχίες για τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ. Καλούμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη θέση της, να διαβουλευθεί με διαφάνεια με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους και να εγγυηθεί τον σεβασμό των εργασιακών τους δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής της για αποπληρωμή του χρέους», ανέφερε η IFJ-EFJ.

Διαβάστε επίσης:

Ζώντας με Ρευματικό Νόσημα το 2024: Προκλήσεις και Προβληματισμοί

Ρομποτική χειρουργική για διαφραγματοκήλη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τα ματσάκια του Euro 2024 σχεδόν διπλασίασαν την τηλεθέαση της ΕΡΤ3 – Πρώτο το Mega χθες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 02:57