search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 14:22
MENU CLOSE

Γαλλία: Στα οικονομικά επικεντρώθηκε το debate των υποψήφιων πρωθυπουργών – Δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ Ατάλ και Μπαρντελά

26.06.2024 13:14
bardela-atal-bombard-debate

Στα ζητήματα της οικονομίας και γενικότερα της εσωτερικής πολιτικής ζωής της Γαλλίας επικεντρώθηκε το χθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των εκπροσώπων των τριών βασικών πολιτικών σχηματισμών που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές.

Ειδικότερα, έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ για την απερχόμενη προεδρική πλειοψηφία, ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), και ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Μανουέλ Μπομπάρ, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αριστεράς.

Η… διαμάχη άρχισε από νωρίς μεταξύ των τριών, αφού πριν αρχίσει η ζωντανή σύνδεση, Μπαρντέλα και Ατάλ είχαν ζητήσει και οι δύο να πάρει την αριστερή θέση στη συζήτηση ο Ζαν Λουκ Μελανσόν για την αριστερά και όχι ο Μπομπάρντ που τελικά συμμετείχε στο πάνελ.

Την συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, επισκίασαν ο νυν πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ και ο επικεφαλής του κύριου ακροδεξιού κόμματος Τζόρνταν Μπαρντέλα, οι οποίοι συγκρούστηκαν με τον εκπρόσωπο της αριστεράς, Μανουέλ Μπομπάρντ, να ανεβάζει κι αυτός τους τόνους, σε μία πολύ «άσχημη συζήτηση που αποκάλυψε την ένταση που υπάρχει, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις πιο πολωτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών» όπως αναφέρει το France 24.

Ατάλ και Μπαρντελά αντάλλαξαν κατηγορίες, με τον 28χρονο Μπαρντελά να έχει τον «αέρα» που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, από τις οποίες προκύπτει πως στις 7 Ιουλίου πιθανότατα θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός πρωθυπουργός στη χώρα (ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει τη θέση μόνο εάν το κόμμα του κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο).

Ο Μπαρντέλα υποσχέθηκε ότι «αν οι Γάλλοι μου δώσουν την εμπιστοσύνη τους θα γίνω πρωθυπουργός της αγοραστικής δύναμης, δεσμεύοντας περικοπές στον ΦΠΑ και φοροαπαλλαγές για τα άτομα κάτω των 30 ετών.

«Συγνώμη κύριε δάσκαλε»

«Είμαι πρωθυπουργός. Η διαφορά με εμένα είναι ότι δεν θέλω να πω ψέματα στους Γάλλους. Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα λέει κάθε φορά ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ ως δια μαγείας αλλά χωρίς να λέει πώς θα τον χρηματοδοτήσει», απάντησε ο Ατάλ, με τον Μπομπάρντ να πυροδοτεί το πρώτο κύμα έντασης.

«Είσαι σε κακή θέση να δώσεις μαθήματα για την οικονομία, δεδομένου του ιστορικού σου» του είπε.

Ο νυν πρωθυπουργος απεικόνισε τον εαυτό του ως ένα ασφαλές ζευγάρι χέρια με εμπειρία από την πραγματικότητα της εξουσίας, ρωτώντας επανειλημμένα τον Μπαρντελά “πώς θα το χρηματοδοτήσεις;” μιλώντας για το ΦΠΑ».

«Συγγνώμη κύριε Δάσκαλε!» είπε ειρωνικά ο Μπαρντέλα, προσθέτοντας ότι «αν ήσασταν αξιόπιστοι δεν θα ήμασταν καθόλου εδώ. Κύριε Άταλ να είσαι ταπεινός απόψε, σε παρακαλώ», είπε ο ακροδεξιός Μπαρντέλα. 

«Σταματήστε το θέατρο σας παρακαλώ. Δεν είστε στο επίπεδο του γραφείου σας» απάντησε ο Ατάλ, ο οποίος… θύμησε στο κοινό την πρόταση του Μπαρντελά για να απαγορεύσει στους Γάλλους διπλής υπηκοότητας, ευαίσθητες στρατηγικές θέσεις.

«Το μήνυμα που στέλνετε είναι ότι οι διπλοί υπήκοοι είναι μισοί υπήκοοι», είπε.

Ο ηγέτης του RN είπε από την πλευρά του ότι «θα μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές» εάν γίνει πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που δεν αναγνωρίζουν τη Γαλλία στην οποία μεγάλωσαν», είπε.

Αναφερόμενος στην καταγωγή του Μπαρντελά, ο οποίος έχει και ο ίδιος ιταλική και επίσης αλγερινή καταγωγή, ο Μπομπάρντ είπε: «Όταν οι προσωπικοί σας πρόγονοι έφτασαν στη Γαλλία, οι πολιτικοί σας πρόγονοι είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Το βρίσκω δραματικό».

Τα κύρια σημεία του debate

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τόνωσης της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο πρωθυπουργός Ατάλ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι του χρόνου το χειμώνα οι τιμές της ενέργειας να είναι για τα νοικοκυριά μειωμένες κατά 15%. 

Ο Μπαρντελά τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 5,5% ενώ ο Μπομπάρ πρότεινε το πάγωμα των τιμών στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Διχογνωμία υπήρξε ανάμεσα στον Ατάλ και στον Μπαρντελά ως προς το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ για τον προϋπολογισμό του κράτους, με τον πρώτο να τον τοποθετεί στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ και τον δεύτερο στα 12 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, τόσο ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς όσο και ο εκπρόσωπος των κομμάτων της αριστεράς τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης που αποφάσισε προ μηνών ο πρόεδρος Μακρόν, ενώ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της πυρηνικής ενέργειας η διχογνωμία ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά αφορούσε κυρίως το αν θα πρέπει πέραν της πυρηνικής ενέργειας να προωθηθούν και έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τον Μπαρντελά να εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής ζωής ο εκπρόσωπος της αριστεράς επέκρινε έντονα τον εκπρόσωπο της ακροδεξιάς για τις αναφορές του περί διαχωρισμού των Γάλλων που έχουν μόνο την γαλλική υπηκοότητα και εκείνων που έχουν την γαλλική και κάποια άλλη υπηκοότητα.

Την χθεσινή τηλεοπτική αντιπαράθεση παρακολούθησαν πάνω από 5 εκατομμύρια Γάλλοι ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία όπου παρόντες θα είναι και πάλι ο Ατάλ και ο Μπαρντελά ενώ την αριστερά θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Σφυροκόπημα δίχως έλεος από το Ισραήλ – Σφοδρές συγκρούσεις και στη Ράφα με τη Χαμάς (video)

Ο Μαρκ Ρούτε και επίσημα νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Κέρδισε 3,2 εκατομμύρια λίρες κι έπαθε ανακοπή στο καζίνο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 14:21