search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 15:55
MENU CLOSE

Επίθεση Μελόνι κατά ΕΕ για την παρασκηνιακή συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα – «Γραφειοκρατικός γίγαντας» οι Βρυξέλλες

26.06.2024 18:30
giorgia-meloni

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξαπέλυσε επίθεση κατά των παρασκηνιακών συμφωνιών για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ και είπε ότι ήταν «σουρεαλιστικό» ότι οι απόψεις των Ευρωπαίων ψηφοφόρων δεν ελήφθησαν υπόψη.

«Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά διαφωνώ», είπε η Μελόνι μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη το πρωί.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τοποθετήθηκε μία ημέρα αφότου έξι ηγέτες της ΕΕ από κεντρώα κόμματα ανακοίνωσαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αντόνιο Κόστα από την Πορτογαλία και η Κάγια Κάλλας της Εσθονίας πρόκειται να λάβουν τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής, αντίστοιχα.

Τα ίδια ονόματα κυκλοφόρησαν ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Φον ντερ Λάιεν βγήκε ως ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετακινήθηκε περισσότερο προς τα δεξιά, με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Μελόνι να κερδίζει έδρες.

Η Μελόνι θέλει αυτή η αλλαγή να αντικατοπτρίζεται στην ευρωπαϊκή λήψη αποφάσεων. Την Τετάρτη, είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται να μπαίνουν στον πειρασμό να «βάλουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ.

Χαρακτήρισε την ΕΕ «έναν επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα» και ζήτησε η Ιταλία να αναλάβει έναν ρόλο Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.

Στα σχόλιά της την Τετάρτη, μια ημέρα πριν από τη συνάντηση των ηγετών στις Βρυξέλλες, η Μελόνι είπε ότι ήταν «σουρεαλιστικό» να παρουσιάζονται ονόματα για κορυφαίες θέσεις της ΕΕ «χωρίς καν να προσποιούνται ότι συζητούν τα μηνύματα που πήραν από τους ψηφοφόρους».

Η Μελόνι έχει επισημάνει ότι η ομάδα της είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, μπροστά από τους Φιλελεύθερους.

Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Μελόνι έχει θέσει στόχο ένα κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο για τη Ρώμη, μαζί με έναν εκτελεστικό αντιπρόεδρο ή τον τίτλο αντιπροέδρου για το ECR. 

Τεχνικά, η φον ντερ Λάιεν δεν χρειάζεται την υποστήριξη όλων των ηγετών της ΕΕ για να επιλεγεί για άλλη μια θητεία. Μπορεί να περάσει με την υποστήριξη της πλειοψηφίας και χωρίς την Ιταλίδα πρωθυπουργό. 

Μάλιστα, όπως το έθεσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ : «Δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνουμε αυτή τη συμφωνία χωρίς τη Μελόνι».

Αλλά πολιτικά, το ζήτημα είναι ευαίσθητο. Η Μελόνι δεν είναι μόνο ηγέτιδα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ, αλλά είναι επίσης μια από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που βγήκαν ενισχυμένοι από τις ευρωεκλογές. 

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και ελπίζουν να επισφραγίσουν το κορυφαίο πακέτο θέσεων εργασίας, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσει να ψηφίσει για δεύτερη θητεία για τη φον ντερ Λάιεν στα μέσα Ιουλίου.

Σε μια επίθεση στον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς να τον κατονομάζει, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές της ΕΕ, η Μελόνι είπε ότι «θα πολεμά πάντα εναντίον» εκείνων που πιέζουν για «ένα ολιγαρχικό και τεχνοκρατικό όραμα της πολιτικής και της κοινωνίας», επειδή προσπαθούν να «κρατήσουν ξεκάθαρα την εξουσία ακόμα και από θέσεις αδυναμίας».

Διαβάστε επίσης:

Μπελέρης από φυλακή: Ο Ράμα δεν με θέλει στα πόδια του – Στόχος του η διοίκηση του δήμου Χειμάρρας

Boeing: Κολλημένοι στο διάστημα 2 αστροναύτες λόγω προβλημάτων στο σκάφος Starliner

Κένυα: Μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις ο πρόεδρος της χώρας αποσύρει το φορολογικό νομοσχέδιο – Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 15:55