search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:56
MENU CLOSE

Τέλος και επισήμως για την καθημερινή «Αυγή» – Με απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι, στόχος να μη βγει το κυριακάτικο φύλλο – Όλο το παρασκήνιο

25.06.2024 19:52
avgi-123

Την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή», ανακοίνωσε επισήμως το διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας, ενώ παράλληλα θέτει ως στόχο την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας avgi.gr. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης οι εργαζόμενοι, ζητούν την αναστολή του «λουκέτου», διασφάλιση των θέσεων εργασίας και καταβολή δεδουλευμένων, ενώ επιδιώκουν μέσω επαναλαμβανόμενων απεργιών να μη βγει ούτε το κυριακάτικο φύλλο, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, θα συνεχίσει κανονικά μαζί με την ιστοσελίδα.

Είχε προηγηθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης, η είδηση για αναστολή του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», μία ημέρα μετά τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης για την κατάσταση που παρέλαβε οργανωτικά και οικονομικά. Παράλληλα προανήγγειλε «επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού» των εξόδων του κόμματος, με την ανάρτησή του να έχει προκαλέσει παγωμάρα και αμηχανία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας, στόχος είναι η αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας «avgi.gr» στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή» με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας “avgi.gr”

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση και της επικρατούσας κατάστασης στα έντυπα μέσα, οι πωλήσεις της καθημερινής έντυπης έκδοσης σ΄ όλη τη χώρα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 φύλλα ημερησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες που αποτελούν διαχρονικά τη δύναμη της εφημερίδας, να τη στηρίξουν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αθήνα, 25/06/2024»

Το παρασκήνιο

Το «τελεσίγραφο» για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου ανακοινώθηκε νωρίτερα στους εργαζόμενους από τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΥΓΗ Α.Ε. και υπεύθυνο για το οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώνοντας ότι ήταν ομόφωνη απόφαση «του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος και του ΔΣ της εταιρείας».

Ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, με την έκδοση του κυριακάτικου φύλλου και τη λειτουργία της ιστοσελίδας να συνεχίζουν κανονικά, ενώ οι δημοσιογράφοι της καθημερινής έκδοσης θα διοχετεύουν τα ρεπορτάζ τους στο avgi.gr

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί, για την ώρα, αν στην ιστοσελίδα ή και την κυριακάτικη «Αυγή» θα συνεχίσουν και εργαζόμενοι του καθημερινού φύλλου, που «έκλεισε», με ειδικότητες που δεν σχετίζονται με ρεπορτάζ, όπως για παράδειγμα εκείνοι που εργάζονται στο ατελιέ/γραφήματα, την διόρθωση/επιμέλεια κειμένων.

Οι εργαζόμενοι στην ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στο κτίριο της πλατείας Καραϊσκάκη.

Οι εργαζόμενοι στο σάιτ θα βρεθούν μακριά από τα πληκτρολόγια την Τετάρτη αφού το καθημερινό φύλλο καταργήθηκε και η έκδοση του Κυριακάτικου δεν επηρεάζεται από την απεργία που αποφασίστηκε να προκηρύξει η ΕΣΗΕΑ, κατά την γενική συνέλευση.

Ωστόσο, στόχος είναι οι επαναλαμβανόμενες απεργίες έτσι, ώστε να μην βγει ούτε το κυριακάτικο φύλλο.

Οι εργαζόμενοι με ψήφισμα που συνέταξαν ζητούν την αναστολή του «λουκέτου», διασφάλιση των θέσεων εργασίας και καταβολή δεδουλευμένων (είναι περι τους τρείς μήνες «μέσα»), ενώ την Τετάρτη θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονη διαμαρτυρία ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει την απόφαση «ξαφνικό θάνατο» και ζητά από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της και να διαβουλευτεί με τους εργαζόμενους, ενώ χαρακτηρίζει πλήγμα για τον κλάδο και την πολυφωνία το λουκέτο στην καθημερινή έκδοση της εφημερίδας της Αριστεράς.

Όπως αναφέρει, «αυτός ο «ξαφνικός θάνατος» αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων.

Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και κατά το παρελθόν αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και τα όποια σχέδια αναστολής της έκδοσης ματαιώθηκαν.

Η διακοπή της καθημερινής έκδοσης του ιστορικού εντύπου, στο οποίο υπηρέτησαν κορυφαίοι συνάδελφοι και πολιτικοί προερχόμενοι από την Αριστερά, αποτελεί πλήγμα για τον Κλάδο και τραυματίζει την πολυφωνία στην Ενημέρωση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων».

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Washington Post – Ξαφνικό κενό διαδοχής στην διευθυντική θέση

Έντι Μέρφι: Το «Shrek 5» θα κυκλοφορήσει το 2025

«The Gaza Project»: Τρομάζει ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν καλύπτοντας τον πόλεμο στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:53