search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 16:58
MENU CLOSE

«Κλείδωσε» η τριπλέτα Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας για την ηγεσία της ΕΕ

25.06.2024 16:09
von-der-leyen-kallas_2506_1920-1080_new
credit: AP

Έξι Ευρωπαίοι ηγέτες που διαπραγματεύονται τα ονόματα για τα κορυφαία πόστα του ευρωπαϊκού μπλοκ συμφώνησαν να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφεραν στο Reuters, το Γαλλικό Πρακτορείο, το Politico και στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), πηγές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες.

Στη συμφωνία προβλέπεται ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα να προταθεί ως ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας θα είναι η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους σοσιαλιστές), ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους φιλελεύθερους).

Το επόμενο βήμα είναι η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, κατά την οποία τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για έγκριση.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι στην ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι δεν θα αρέσει που (και πάλι) δεν συμμετείχε στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, η Ιταλία είναι πιθανό να αποκτήσει ένα πολύ υψηλότερο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε: «Τώρα που συμφωνούν, αυτό (θα πρέπει να περάσει) εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ωστόσο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -μετά την είδηση ​​που κυκλοφόρησε σήμερα- ότι η συμφωνία του ΕΛΚ «με τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα βασιζόταν η ΕΕ. Αντί για συμπερίληψη, σπέρνει τους σπόρους της διαίρεσης. Τα ανώτατα στελέχη της ΕΕ πρέπει να εκπροσωπούν κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο αριστερούς και φιλελεύθερους!».

Διαβάστε επίσης:

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος Σοϊγκού και Γκερασίμοφ για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Εφτασε στην Μπανγκόκ ο Ασάνζ – Το χαμόγελο ευτυχίας μόλις βγήκε από το αεροπλάνο (video)

Τζούλιαν Ασάνζ: Ενθουσιασμένη και… ανήσυχη η σύζυγός του – «Θα το πιστέψω πραγματικά όταν μπορέσω να τον πάρω αγκαλιά» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 16:56