search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:31
MENU CLOSE

ΜΜΕ: Αδιαφορούν για την πολιτική επικαιρότητα οι νέοι στην Ελλάδα

25.06.2024 09:43
EKLOGES_NEOI
Eurokinissi

Το μήνυμα είναι σαφές. Η διαχείριση του ίσως θα έπρεπε να έχει ενδιαφέρον. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης στις ειδήσεις είναι μια -παγκόσμια- πραγματικότητα. Μόλις τέσσερις στους δέκα εμπιστεύονται την ενημέρωση που τους προσφέρεται.

Στην Ελλάδα εξάλλου το Ινστιτούτο Reuters για τη Δημοσιογραφία κατέγραψε στην πρόσφατη ετήσια έκθεση του «Digital News Report» τον χαμηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης (23%) στις ειδήσεις.

Το νέο δεδομένο που πιθανόν θα πρέπει να απασχολήσει -τουλάχιστον τα ΜΜΕ– είναι η αδιαφορία των νέων για τις πολιτικές ειδήσεις ή αν θέλετε τις ειδήσεις από τον χώρο της πολιτικής και εκείνους που τις δημιουργούν.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε σε 47 χώρες του κόσμου, στο σκέλος της για την Ελλάδα με ανάλυση που επικοινωνήθηκε από τον οργανισμό «διαΝΕΟσις», ζητούμενο μεταξύ άλλων ήταν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τη θεματολογία των ειδήσεων, σφυγμομετρώντας τι τους κινητοποιεί δε ανα ηλικιακή ομάδα και πιο συγκεκριμένα στους αναγνώστες/καταναλωτές ειδήσεων 18-24 ετών και την αμέσως προηγούμενη γενιά από εκείνους (55 ετών και άνω).

Η ένταση ενδιαφέροντος μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» είναι ανάλογη της ηλικιακής ομάδας. Υπάρχουν όμως διαφορές.

Πιο χτυπητή– εξόφθαλμη- είναι η διαπίστωση ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τις ειδήσεις από τον χώρο της πολιτικής.

Για τα δεδομένα τους, ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα τοπικά νέα (31%)-δεν αποσαφηνίζεται αν ο όρος αφορά στην εσωτερική ειδησεογραφία ή τις ειδήσεις στις κατά τόπους περιοχές όσων συμμετείχαν στην έρευνα- και σχεδόν στον ίδιο βαθμό για την ειδησεογραφία που αφορά στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (29%). «Ισοβαθμούν» στα ενδιαφέροντα τους επίσης οι ειδήσεις σχετικές με την ψυχική υγεία και την ευεξία, τα νέα από τον υπόλοιπο κόσμο και οι διασκεδαστικές ειδήσεις.

Ειδικά οι τελευταίες στην έρευνα φαίνεται να λαμβάνουν διαστάσεις παγκόσμιου ζητήματος καθώς εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που διατυπώνεται με αίτημα για ειδήσεις με θετικό πρόσημο.

Με έναν τίτλο, αν θέλετε, στο Top 5 των νέων για τις ειδήσεις που τους ενδιαφέρουν εκείνες από τον χώρο της πολιτικής «δεν υπάρχουν».

Αλλά και η «εικόνα» των 55 ετών και βάλε δίνει τροφή για σκέψη. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στο ενδιαφέρον τους για τις διεθνείς ειδήσεις και αμέσως μετά για τις τοπικές ειδήσεις.

Στο Top 5 των «μεγάλων» το ενδιαφέρον για τις πολιτικές ειδήσεις ήταν τρίτο σε μέγεθος (56%). Διχασμένοι εμφανίζονται για τις ειδήσεις που αφορούν στην εγκληματικότητα και κάτω από τους μισούς (48%) ενδιαφέρονται για τις ειδήσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης:

«Ο Παράδεισος των Κυριών»: Συγκλόνισε το φινάλε της σειράς – Οι αντιδράσεις στο Twitter (Video)

Μπέττυ Μαγγίρα: Η πρώτη της αντίδραση μετά την είδηση ότι σταματάει το «I Love ΣουΚου» (video)

Μαυραγάνη και Αναστασοπούλου στον ΣΚΑΪ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:31