search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 23:00
MENU CLOSE

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέστησε υποχρεωτική την στρατιωτική θητεία για υπερορθόδοξους 

25.06.2024 12:13
israil stratos

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε ομόφωνα την Τρίτη ότι ο στρατός πρέπει να αρχίσει να συντάσσει υπερορθόδοξους άνδρες για στρατιωτική θητεία, μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ελλείψει νόμου που να κάνει διάκριση μεταξύ Εβραίων σπουδαστών και άλλων κληρωτών, το σύστημα υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας του Ισραήλ ισχύει για τους υπερορθόδοξους, όπως για κάθε άλλο πολίτη της χώρας.

Σύμφωνα με μακροχρόνιες ρυθμίσεις, οι υπερορθόδοξοι άνδρες έχουν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική θητεία. Αυτές οι εξαιρέσεις εδώ και καιρό αποτελούν πηγή αντιπαράθεση μεταξύ Ισραηλινών, κάτι το οποίο έχει κλιμακωθεί στο διάστημα του πολέμου.

Ο στρατός έχει καλέσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και λέει ότι χρειάζεται όλο το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να βρει. Πάνω από 600 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο με τη Γάζα.

Τα πολιτικά ισχυρά υπερορθόδοξα κόμματα, βασικοί εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αλλαγή στο τρέχον σύστημα. Εάν λήξουν οι εξαιρέσεις, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον συνασπισμό, προκαλώντας την κατάρρευση της κυβέρνησης και οδηγώντας σε νέες εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο άνθρωπος που «έβγαλε στη φόρα» αυτά που δεν «έπρεπε» να μαθευτούν

Ρωσία: «Οποιο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία θα πρέπει να αντανακλά στην πραγματικότητα»

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Πυρά» κατά Νετανιάχου από πρώην μυστικό πράκτορα – «Καταστροφέας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 22:58