search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 17:57
MENU CLOSE

Οι προετοιμασίες για την αυριανή Κ.Ο της ΝΔ, τα ραντεβού στο Μάξιμου και το σενάριο Καραμανλή 

25.06.2024 10:02
NEADIMKRATIA_new

Μπορεί τις τελευταίες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στο ΠΑΣΟΚ και από χθες με την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για ολική σύγκρουση με όσους τον αμφισβητούν και στον ΣΥΡΙΖΑ όμως αυτό δε σημαίνει ότι στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ηρεμία και η απώλεια του ενός εκατομμύριου ψηφοφόρων έχει περάσει στα ψιλά.

Κάθε άλλο μάλιστα γi’ αυτό και όλες οι πλευρές προετοιμάζονται και για την αυριανή κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και για την κοινή ομιλία Καραμανλή και Σαμαρά την επόμενη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο.

Η προεργασία γίνεται εδώ και μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς αρκετοί βουλευτές έχουν περάσει την πόρτα του για να συναντηθούν στον πρώτο όροφο με το νέο ισχυρό άνδρα που ακούει στο όνομα Γιώργος Μυλωνάκης ο οποίος από τον ανασχηματισμό και μετά έχει τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

Ο κύριος Μυλωνάκης έχει δει αρκετούς δυσαρεστημένους βουλευτές ενώ κάποιοι έχουν φτάσει μέχρι και το γραφείο του πρωθυπουργού.

Και ο κ. Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων του με όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας αύριο θα βρίσκεται εκεί για αρκετές ώρες προκειμένου να ακούσει παράπονα, γκρίνιες και αντιδράσεις για πολιτικές επιλογές και πρόσωπα που αξιοποίησε ή δεν αξιοποίησε το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και στο στενό του περιβάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί από τους βουλευτές που βρίσκονται σήμερα εν βρασμώ ήταν και είναι υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα βουλευτής που δεν αξιοποιήθηκε στην τελευταία ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος και που ήταν και είναι σταθερά υποστηρικτής του πρωθυπουργού έχει σχολιάσει σε παρέα συναδέλφων του τον σχηματισμό με την εξής φράση: «Δεν με πείραξε κυρίως που δεν μπήκα εγώ στην κυβέρνηση αλλά που μπήκε άλλος συνάδελφος μου, ο οποίος όταν εγώ στα δύσκολα υποστήριζα τον Μητσοτάκη στα κανάλια, μου είπε τι τον υποστηρίζεις αυτός είναι τελειωμένος».

Και σαν τον συγκεκριμένο βουλευτή υπάρχουν και άλλοι που είτε αναρωτιούνται γιατί αξιοποιήθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα, είτε ψάχνουν να βρουν γιατί έφυγαν από την κυβέρνηση συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία είχαν ακούσει πιστά τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου ακόμα και στην ψηφοφορία για την ισότητα στο γάμο συγκρουόμενα και με την εκλογική τους βάση όπως η κ. Αλεξοπούλου στην Αχαΐα.

Στην αυριανή κοινοβουλευτική ομάδα πάντως υπάρχουν δύο ομάδες βουλευτών. Οι πρώτοι είναι αποφασισμένοι να μιλήσουν έξω από τα δόντια και για τους λόγους που η Νέα Δημοκρατία έχασε το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους και για το αν “κινδυνεύει από οριστική στροφή προς το κέντρο εγκαταλείποντας την ιδεολογία της και το παραδοσιακό δεξιό κοινό της.

Οι δεύτεροι επιθυμούν να κρατήσουν ήπια στάση αύριο, να αναμένουν την επόμενη Δευτέρα τις τοποθετήσεις Σαμαρά και Καραμανλή και να εκδηλώσουν την όποια αντίδραση τους στις αρχές του φθινοπώρου.

Εάν θα τηρηθεί η στάση αυτή όμως ή τα πράγματα φορτιστούν θα κριθεί και από το γενικότερο κλίμα που θα υπάρξει αύριο στην αίθουσα της Γερουσίας στον πρώτο όροφο της Βουλής.

Είτε έτσι είτε αλλιώς από τους πρώτους που αναμένεται να πάρουν το λόγο είναι ο Μάριος Σαλμάς ο οποίος είναι κι αυτός που έστειλε αρχικά την επιστολή για την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο Νότης Μηταράκης συχνός συνομιλητής και φίλος του Αντώνη Σαμαρά που την επομένη της κοινοβουλευτικής ομάδας έχει δείπνο με περίπου 10 βουλευτές στην ταβέρνα Καραβίτης επίσης θα τοποθετηθεί.

Τοποθέτηση αναμένεται να κάνει και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος που οι πληροφορίες των φέρνουν έντονα ενοχλημένος από την μη αξιοποίηση του ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης θα μιλήσει με ιδεολογικό περιεχόμενο λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχασε προς την λαϊκή δεξιά καθώς οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της την στήριξαν για ακόμα μια φορά αλλά κυρίως προς το κέντρο το οποίο αν και έχει θεοποιήσει το κυβερνών κόμμα οι ψηφοφόροι του έκατσαν στον καναπέ ή πήγαν στις παραλίες με αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να υποστεί αυτή τη φθορά.

Πάντως η αυριανή η κοινοβουλευτική ομάδα γίνεται στη σκιά της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο στην οποία για πρώτη φορά Καραμανλής και Σαμαράς θα έχουν διαδοχικές ομιλίες και για τα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και για την πορεία της Ελλάδος τα επόμενα χρόνια.

Κατανοεί κανείς ότι οι παρεμβάσεις και των δύο πρώην πρωθυπουργών θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες και καθοριστικές για τα εσωτερικά του κόμματος δεδομένου και του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κανένας από τους δύο ούτε τοποθετήθηκε, ούτε εμφανίστηκε σε κάποια προεκλογική συγκέντρωση.

Λόγω χαρακτήρα και ευρύτερης πολιτικής συμπεριφοράς η ομιλία του κ. Σαμαρά αναμένεται να είναι πιο αιχμηρή με ευθείες βολές προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική του.

Άλλωστε η τελευταία δημόσια παρέμβαση του στη Βουλή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο ήταν ιδιαίτερα σκληρή και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ένα μανιφέστο με τίτλο κλίνατε επί δεξιά.

Ο κ. Καραμανλής είναι πάντα πιο θεσμικός και μιλά συνήθως σιβυλλικά όταν θέλει να στείλει μηνύματα ακολουθώντας το παράδειγμα του θείου του και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας  Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει με ενδιαφέρουν ή και με αγωνία τις τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών υπάρχουν ήδη βουλευτές που έχουν ρίξει στο τραπέζι την πρόταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ψυχική ενότητα με τη βάση του κόμματος στην οποία πάντα είναι αγαπητός ο πρώην πρωθυπουργός.

Αυτές οι εισηγήσεις έχουν φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς πολλοί σκέφτονται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα σπάσει η συμμαχία Καραμανλή-Σαμαρά αφού είναι κοινό μυστικό ότι και ο Μεσσήνιος πολιτικός θα επιθυμούσε, ίσως παλαιότερα, για τον εαυτό του αυτή τη θέση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας και ακούει και τις εισηγήσεις για την περίπτωση Καραμανλή είναι όμως δεδομένο ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πιεσμένος και πιθανότητα μιας δεύτερη πενταετία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου στην οδό Ηρώδου Αττικού ακούγεται πια ως λιγότερο πιθανή καθώς πάνω από 15 βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι σε τέτοια περίπτωση θα απέχουν από την ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης

ΝΔ: Τεστ αντοχών στην κοινοβουλευτική ομάδα, μετά τον αποκλεισμό βουλευτών στον ανασχηματισμό 

Άρθρο – παρέμβαση: Κοντιάδης, Λιάκος, Μαραντζίδης, Σωτηρέλης απευθύνουν έκκληση για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου

ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης και αμφισβητίες μετράνε συμμάχους και ετοιμάζονται για την κεντρική επιτροπή – Προς φθινόπωρο οι κάλπες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 17:57