search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 16:19
MENU CLOSE

Η έμμεση αμφισβήτηση Κασσελάκη, η εμπλοκή Τσίπρα, η πίεση στον Ανδρουλάκη και μία υποτιθέμενη συνάντηση

25.06.2024 06:15
androulakis-kasselakis-kapnisakis

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι άρχισαν τα όργανα εκεί που δεν το περίμενε κανείς.

Γενικά έδειχναν να περνούν τη φάση «λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του».

Όχι ότι δεν λέγονται και εύστοχα πράγματα ή ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά γενικά παρατηρείται μία πολυφωνία που συχνά ακούγεται σαν βουή. Κοινώς δεν μπορεί να βγάλει άκρη κανένας.

Τι εννοούν, πού στοχεύουν, τι ακριβώς θέλουν όλοι όσοι σπεύδουν να τοποθετηθούν.

Άλλοι θέλουν να φύγει ο Κασσελάκης, αλλά δεν το λένε ευθέως.

Άλλοι εμπλέκουν τον Αλέξη Τσίπρα σε σενάρια επόμενης ημέρας για την λεγόμενη μεγάλη κεντροαριστερά, χωρίς όμως να είναι βέβαιοι για τις ακριβείς προθέσεις του πρώην αρχηγού.

Άλλοι μιλάνε για συγχώνευση με το ΠΑΣΟΚ, δίχως να έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ.

Γενικά, ρίχνει ο καθένας κι από μία «σφαίρα» κι όπου πάει. Θόρυβο να κάνει.

Αλλά η παρέμβαση χθες του Στέφανου Κασσελάκη μάλλον αλλάζει τα δεδομένα. Ή, καλύτερα, την ταχύτητα και το περιεχόμενο των εξελίξεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σαν να θέλει τη ρήξη γρήγορα και ό,τι προκύψει. Και μάλλον στο δρόμο προς το καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου θα έχουμε το δεύτερο γύρο της εσωκομματικής σύγκρουσης – αυτής που τελικά δεν λύθηκε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Αυτή τη φορά η διάλυση αυτού που ξέρουμε ως “ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” θα είναι πιο κοντά από ποτέ. Τι θα προκύψει, ουδείς μπορεί να το προβλέψει. Αν και κάτι υποψίες για πλήρη ρευστοποίηση του χώρου τις έχουμε…

Ποιον δεν θέλουν

Το πρόβλημα πάντως με την «μεγάλη κεντροαριστερά» για την οποία μιλούν σχεδόν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμφανίζονται ως επισπεύδοντες σε μία υπόθεση που μπορεί να μην προκύψει ποτέ!

Ή τουλάχιστον να μην προκύψει όπως την εννοούν και την επιθυμούν οι ίδιοι.  

Ας ρωτήσουν πρώτα τους Πασόκους αν τη θέλουν αυτή την μεγάλη κεντροαριστερά, πώς την θέλουν και κυρίως υπό την ηγεσία ποίου τη θέλουν – για να μην σας πω ότι περισσότερο σημαντικό είναι υπό ποίου την ηγεσία δεν την θέλουν!

Ίσως είναι πιο απλό να ξεκινήσει η συζήτηση από την απάντηση αυτού του τελευταίους ερωτήματος για να διευκολυνθούν οι όποιες διεργασίες είναι να λάβουν χώρα.

Ο Ανδρουλάκης έχει το κλειδί

Στο ΠΑΣΟΚ, μιας και ο λόγος, δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα.

Αυτό το θέμα ηγεσίας που έχει μπει δεν έχει γρήγορες και αυτονόητες απαντήσεις – έχουμε προειδοποιήσει για τούτο.

Για να τεθεί θέμα επίσπευσης της εκλογής αρχηγού πρέπει να υπάρξει απόφαση συνεδρίου.

Για να υπάρξει συνέδριο ή θα το αποφασίσει ο Ανδρουλάκης, ή θα το επιβάλλουν οι αμφισβητίες του – τρίτος δρόμος δεν υπάρχει σε τούτη την περίπτωση.

Για να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο θα πρέπει να μαζευτούν υπογραφές. Το βρίσκω απίθανο να οδηγηθεί σε τέτοια άκρα η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ.

Άρα, το κλειδί είναι στο κλίμα που θα διαμορφωθεί, στην πολιτική πίεση, που θα ασκηθεί στον Ανδρουλάκη και πώς ο πρόεδρος Νίκος θα καταφέρει (αν καταφέρει) να απαντήσει στην αμφισβήτηση.

Όλα θα τα μετρήσει – και οι άλλοι θα τα μετρήσουν βέβαια – στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος το σαββατοκύριακο.

Μία υποτιθέμενη συνάντηση που δοκιμάζει σχέσεις και νεύρα στον ΣΥΡΙΖΑ  

Αυτά με τα περί συνάντησης λέει του Μανώλη Καπνισάκη και της Ελένης Αναστασίου, προκάλεσαν ομοβροντία διαψεύσεων και μεγάλη ενόχληση και στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Υποτίθεται ότι ο διευθυντής του γραφείου Κασσελάκη και η διευθύντρια του γραφείου Ανδρουλάκη βρέθηκαν για να συζητήσουν διάφορα. Βλέπετε υπάρχει ένα κοινό πεδίο δράσεων στο κοινοβούλιο, απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά μέχρι τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν προσδιορίσει περισσότερα πράγματα επ’ αυτού.

Βέβαια το δημοσίευμα για την υποτιθέμενη και διαψευσθείσα τελικώς συνάντηση, άφηνε κι άλλα να διαφανούν, που προφανώς ήταν παρεξηγήσιμα.

Ότι οι δύο πλευρές έχουν την αγωνία τους έναντι των αμφισβητιών και των συζητήσεων που γίνονται για την υπέρβαση των σημερινών ηγεσιών κλπ.

Γι’ αυτό και από την Κουμουνδούρου έβλεπαν, εκφράζοντας και μεγάλο εκνευρισμό, συγκεκριμένο «δάκτυλο» πίσω από τις φήμες αυτές…

Δεν βλέπω να καταλήγουν καλά ορισμένες σχέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που έτσι κι αλλιώς κρέμονται από μία κλωστή, καιρό τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Τι γυρεύουν οι πρώην Καραμανλής και Σαμαράς από τον Μητσοτάκη, ο Δούκας και οι Αριστεροί, και η μάχη της αργομισθίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς σώθηκε ο Κικίλιας στον ανασχηματισμό, ποιους έχασε ο Ανδρουλάκης στη μάχη του ΠΑΣΟΚ και τι συμβαίνει με τα μισθολόγια στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα μολύβια κάτω από Παπαθανάση, Σταϊκούρα, το δίλημμα του Ανδρουλάκη, το κάλεσμα του Τσίπρα και το δείπνο της Μελέτη στο πολυτελές Colonel

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 16:18