search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 11:58
MENU CLOSE

Φωτιά στην Ύδρα: Ολιγάρχες κολλητοί του πρώην ηγέτη του Καζακστάν οι δράστες της πυρκαγιάς που έφυγαν σαν… κύριοι από την Ελλάδα

25.06.2024 11:47
ydra_fotia_new

Εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δράστες της πυρκαγιάς στην Ύδρα έφυγαν σαν… κύριοι από την Ελλάδα, χωρίς καν να εξεταστούν από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές αποκαλύπτονται μετά τη σύλληψη του πληρώματος της θαλαμηγού που κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι Καζάκοι επιβάτες της θαλαμηγού, μετά τον κατάπλου του υπερπολυτελούς γιοτ στη Βουλιαγμένη το μεσημέρι του Σαββάτου και ενώ στην έρευνα για το συμβάν είχαν εμπλακεί Πυροσβεστική και Λιμενικό, μετέβησαν ανενόχλητοι στο αεροδρόμιο, απ’ όπου αποχώρησαν από τη χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται αξιωματούχους που είδαν τη λίστα επιβατών του σκάφους, ανάμεσά τους βρίσκονταν ισχυροί Καζάκοι επιχειρηματίες από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, που το 2022 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Καζακστάν μαζί με την οικογένειά του. Οι εν λόγω επιχειρηματίες είχαν διατελέσει επικεφαλής πετρελαϊκών εταιρειών του Καζακστάν και είχαν εμπλακεί σε αμφίβολης νομιμότητας συναλλαγές, όπως περιγράφεται σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου (Organize Crime and Corruption Project – OCCRP).

Για τον έναν, δε, από τους επιβάτες της θαλαμηγού τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατάφερε να δημιουργήσει περιουσία που υπερβαίνει τα 400 εκατ. δολάρια. Μαζί με τους υπόλοιπους 9 ομοεθνείς του νοίκιασαν τη θαλαμηγό για διάστημα μίας εβδομάδας αντί ποσού που ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και έκαναν κρουαζιέρα στον Σαρωνικό. Μετά την τροπή που πήρε το πάρτι της περασμένης Παρασκευής σε όρμο της Υδρας, με τα πυροτεχνήματα να προκαλούν πυρκαγιά στο νησί, επέστρεψαν στη Βουλιαγμένη και, παρά την έκταση που είχε λάβει η υπόθεση, τους επετράπη να εγκαταλείψουν τη χώρα με τις προγραμματισμένες πτήσεις τους.

Οι καταθέσεις

Στο πλαίσιο της προανάκρισης στο Λιμεναρχείο Υδρας κατέθεσαν ως αυτόπτες μάρτυρες δύο μέλη πληρώματος άλλης θαλαμηγού, που βρισκόταν ελλιμενισμένη σε παρακείμενο όρμο του νησιού. Είδαν τα βεγγαλικά και πρώτοι αντιλήφθηκαν την έναρξη της πυρκαγιάς, ενώ έσπευσαν στο σημείο με μικρό βοηθητικό σκάφος. Οπως είπαν, άκουσαν αρχικά 15-20 κρότους από τις εκρήξεις των βεγγαλικών που συνοδεύονταν από λάμψεις και μερικά λεπτά αργότερα διέκριναν στον λόφο καπνό και πορτοκαλί χρώμα από τη φωτιά που είχε μόλις ξεσπάσει.

Οταν με το μικρό ταχύπλοο πλησίασαν στο σημείο για να διαπιστώσουν τι συνέβαινε, είδαν τη θαλαμηγό να βρίσκεται αγκυροβολημένη περίπου στα 350 μέτρα από την ακτή και το μικρό βοηθητικό σκάφος να πηγαινοέρχεται στην ακτή μεταφέροντας πίσω στο σκάφος άτομα μαζί με τσάντες παραλίας. Με βάση τα παραπάνω θεωρείται πιθανό η παρέα των εκμισθωτών του σκάφους να ήταν αυτή που στην ακτή και όχι από τη θαλαμηγό πυροδότησε τα βεγγαλικά προκαλώντας πυρκαγιά.

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν, τέλος, την ύπαρξη πυροσβεστήρα στην πρύμνη του σκάφους και κηλίδα λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες ή το πλήρωμα της θαλαμηγού είχαν προσπαθήσει να σβήσουν ή έστω να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Διαβάστε επίσης

Ακτοπλοϊκά: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Στυλιανίδης για τις αυξήσεις-φωτιά στις τιμές

Εντονο μποτιλιάρισμα στην Αττική Οδό – Στα «κόκκινα» και ο Κηφισός

Φωτιά στην Ηλεία: Πλιάτσικο στο σπίτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς – Άρπαξαν ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 11:57