search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 18:08
MENU CLOSE

Πωλήσεις στα 550 εκατ. αναμένει για το 2024 η Fourlis – Στα 41 εκατ. τα EBITDA 

24.06.2024 12:04
fourlis_new

Σημαντική βελτίωση των μεγεθών της προβλέπει για το 2024 η διοίκηση του ομίλου Fourlis, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευσή του. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν άνοδο 5,5%, μόνο από τη δραστηριότητα στη λιανική, και θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα EBITDA, αυτά θα εμφανίσουν άνοδο 14,4%, στα επίπεδα των 41 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη αναμένεται να αγγίξουν τα επίπεδα των 26 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23,3%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του, Βασίλης Φουρλής, μετά από 14 χρόνια επιστρέφει στην πάγια τακτική και δίνει guidance για τις οικονομικές του επιδόσεις για πρώτη φορά μετά από 14 ολόκληρα χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «είναι σημαντικό για τους επενδυτές να υπάρχει το guidance», σημείωσε ο Β. Φουρλής, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις θα πρέπει να χαρακτηρίζονται «από σοβαρότητα και κάποιο συντηρητισμό».

Κατά τη διάρκεια του 2023, οι επιδόσεις από τη λιανική του Ομίλου, δηλαδή εξαιρουμένης της Trades Estates, αντικατοπτρίζουν ένα σταθερό επιχειρηματικό μοντέλο που οδηγεί σε κερδοφόρα ανάπτυξη μέσω της λειτουργικής μόχλευσης και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, οι πωλήσεις το 2023 από τη λιανική του ομίλου αυξήθηκαν κατά 10% στα 521,3 εκατ. ευρώ. Το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους, η λειτουργική μόχλευση, ο εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους, η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση του περιθωρίου EBITDA.

Ως εκ τούτου, το EBITDA (OPR) αυξήθηκε κατά 25,8%, φθάνοντας τα 35,9 εκατ. ευρώ το 2023 σε σύγκριση με 28,6 εκατ. ευρώ το 2022, και το περιθώριο EBITDA (OPR) από τη λιανική του ομίλου ανήλθε σε 6,9% το 2023 από 6,0% το 2022. Κατά το 2023, ο καθαρός δανεισμός της λιανικής του ομίλου διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, φθάνοντας τα 84,8 εκατ. ευρώ από 102,5 εκατ. ευρώ το 2022, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της διοίκησης για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής του Ομίλου.

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του ομίλου, συνέβαλε σημαντικά στα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου. Τα έσοδα από μισθώματα κατά το 2023 σημείωσαν αύξηση κατά 28,3%, παρουσιάζοντας μικτή ετήσια απόδοση μισθωμάτων στο 7,7%. Κατά την 31/12/2023, η μικτή εκτιμώμενη αξία (GAV) αυξήθηκε κατά 65%, στα 477 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022, ενώ η καθαρή αξία ενεργητικού αυξήθηκε κατά 41%, φθάνοντας στα 298,4 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της σε έναν σαφή στρατηγικό οδικό χάρτη, που δίνει έμφαση στη βελτίωση των επιδόσεων σε όλες τις δραστηριότητες λιανικής του Ομίλου, στην αξιοποίηση της ψηφιοποίησης και στην επέκταση της παρουσίας του στις αγορές που δραστηριοποιείται.

Το στρατηγικό σχέδιο του ομίλου περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:

  • Έμφαση στην ποιότητα και την άριστη εξυπηρέτηση και εμπειρία πελάτη.
  • Βελτιστοποίηση και επέκταση του δικτύου καταστημάτων σε όλες τις δραστηριότητες λιανικής (IKEA, INTERSPORT, HOLLAND & BARRETT).
  • Περαιτέρω ανάπτυξη της πολυκαναλικής προσέγγισης και του ηλεκτρονικού εμπορίου.
  • Έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, των δυνατοτήτων του στο ηλεκτρονικό κανάλι, της διαχείρισης αποθεμάτων και της αποδοτικότητας, καθώς και την καλύτερη διαδικασία λήψης στρατηγικών αποφάσεων.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη των εξειδικευμένων υπηρεσιών logistics μέσω νέων συνεργασιών και επέκταση των δραστηριοτήτων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές του ομίλου για το σύνολο του 2024, λόγω των θετικών τάσεων και της βελτιωμένης κερδοφορίας που παρουσιάστηκαν κατά το Α’ τρίμηνο του 2024. Ο Όμιλος βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη αυξημένης κερδοφορίας και δημιουργίας λειτουργικών ταμειακών ροών.

Διαβάστε επίσης:

Uni Systems: Με ρυθμό ανάπτυξης 22% διευρύνει την παρουσία της σε Ελλάδα και εξωτερικό – Στα 530 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Γ. Περιστέρης: Ψήφος εμπιστοσύνης για την εταιρεία και τη χώρα η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το ιστορικό deal για την Τέρνα Ενεργειακή και το Who is Who του ηγέτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΑΕ που την εξαγοράζει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 18:06