search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 18:38
MENU CLOSE

Μίτσκοσκι κατά Γεραπετρίτη: «Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε δεν την αντιλαμβάνεται»

24.06.2024 23:05
mitskoski

«Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε δεν την αντιλαμβάνεται» ανέφερε ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σχολιάζοντας δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το Λουξεμβούργο.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η νέα ηγεσία στη γειτονική χώρα παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι το οποίο αρνήθηκε ο Μιτσόσκι σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε και σε όλη τη διάρκειά της, αποκαλούσε την χώρα του… Μακεδονία.. 

Ο Μίτσκοσκι, επανέλαβε πως στα επίσημα έγγραφα του κράτους και στις επαφές του στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις στο εσωτερικό θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», καθώς όπως ισχυρίστηκε αυτό αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα».

«Έχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου» πρόσθεσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Νωρίτερα, ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε από το Λουξεμβούργο: «Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους». 

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Να δώσουμε ενεργά τον αγώνα κατά του εθνικισμού και της αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια»

ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο αντιεισαγγελέα: «Επρεπε να είχε γίνει άμεσα από την πρώτη στιγμή»

Ρωμανός: Ο Κασσελάκης ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 18:35