search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 21:40
MENU CLOSE

Μακελειό στη Ρωσία: Δύο μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα σε 3 μήνες – Σοκαριστικές εικόνες από το χτύπημα στο Νταγκεστάν

24.06.2024 16:21
dagestan-11

Συνολικά 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 πολίτες, σκοτώθηκαν χθες, Κυριακή, σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, και 5 δράστες εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τις έρευνες. Σε μία συντονισμένη επίθεση, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον συναγωγής, δύο ορθόδοξων εκκλησιών και ενός αστυνομικού τμήματος, σκορπώντας το θάνατο.

“Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, 15 μέλη των δυνάμεων της τάξης σκοτώθηκαν, όπως και 4 πολίτες, εκ των οποίων ένας ορθόδοξος ιερέας”, αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, “5 άτομα” “εξουδετερώθηκαν”, προσθέτει.

Αυτοί “ταυτοποιήθηκαν”, καταλήγει η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, στην οποία δεν διευκρινίζει αν εξακολουθούν να διαφεύγουν κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων ή όχι.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη την ώρα που οι τοπικές Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους εμπνευστές αυτής της επίθεσης.

Ένοπλοι με μαύρα ρούχα ανοίγουν πυρ και πυροβολούν αδιακρίτως σε δρόμους στις πόλεις Ντέρμπεντ και  Μαχατσκαλά, στην περιοχή του Νταγκεστάν, με στόχο μια συναγωγή, δύο ορθόδοξες εκκλησίες και ένα αστυνομικό τμήμα. σκορπώντας τον θάνατο. Όπως φαίνεται σε βίντεο που κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη επικράτησε χάος με τις αστυνομικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο της επίθεσης.

Η συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση αφήνει πίσω της νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες αλλά και τον 66 ετών αρχιερέα Νικολάι Κοτέλνικοφ που σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα δολοφονήθηκε βάναυσα.   

Οι ένοπλοι με αυτόματα όπλα εισέβαλαν σε μια Ορθόδοξη Εκκλησία και μια συναγωγή στην αρχαία πόλη Ντέρμπεντ το βράδυ της Κυριακής, βάζοντας φωτιά στην εκκλησία και σκοτώνοντας τον 66χρονο ιερέα. Οι τρομοκράτες που εισέβαλαν στην εκκλησία έκοψαν τον λαιμό του άτυχου ιερωμένου.

Στην πόλη Ντέρμπεντ, όπου υπάρχει από αιώνες εβραϊκή κοινότητα οι τρομοκράτες μετά την επίθεση βάζουν φωτιά στην συναγωγή η οποία μάλιστα ήταν στην λίστα με τα μνημεία που προστατεύονται από την Unesco. 

Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το γεγονός πως έγιναν στόχοι χριστιανικοί και εβραϊκοί τόπους λατρείας πυροδότησε νέους φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίζει μια νέα ισλαμιστική απειλή. 

Η «έκρηξη» αυτή βίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες έρχεται καθώς οι εθνικές εντάσεις που σιγοβράζουν επανεμφανίζονται και επιδεινώνονται τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία όσο και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ταυτόχρονα, στην πόλη Μαχατσκάλα, πυροβολισμοί ξέσπασαν γύρω από τον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πλάνα έδειξαν κατοίκους να τρέχουν μέσα στην πόλη για να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, καθώς πυκνός καπνός υψώνονταν πάνω από την περιοχή.

«Είναι μια τραγική ημέρα για το Νταγκεστάν και ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Σεργκέι Μέλικοφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Οι συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, τη Μαχατσκαλά, και στην πόλη Ντερμπέντ (νοτιότερα), σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με το Tass, εκπρόσωποι των τοπικών αστυνομικών Αρχών δήλωσαν ότι οι δράστες είναι οπαδοί μιας διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι τα άτομα που οργάνωσαν τις επιθέσεις θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Νταγκεστάν. «Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», σημείωσε ο Μέλικοφ, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω. “Πάνω από 15 αστυνομικοί έπεσαν θύμα της τρομοκρατικής ενέργειας” στο Νταγκεστάν, σημείωσε ο Μέλικοφ, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί “προστάτευσαν τους άμαχους κατοίκους (…) με τίμημα τη ζωή τους”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 200 κοινότητες εθνοτικών μειονοτήτων ζουν στη Ρωσία, φιλοξενώντας περίπου 144 εκατομμύρια ανθρώπους. Η θρησκευτική βία είναι κάτι για το οποίο ο Ρώσος ηγέτης Πούτιν ανησυχεί «πάρα πολύ», δήλωσε η πρώην επικεφαλής του γραφείου του CNN στη Μόσχα, Τζιλ Ντάουερτι.

Διαβάστε επίσης:

Ερυθρά Θάλασσα: Η στιγμή που το drone των Χούθι χτυπά το ελληνόκτητο πλοίο Transworld Navigator

Μακελειό στο Νταγκεστάν: Οπαδοί διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης οι δράστες (Video)

Νότια Κορέα: Τουλάχιστον είκοσι νεκροί μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο μπαταριών λιθίου (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 21:40